Prommash-Test Türkiye Genel Müdürü Bilal Bozkurt: ‘Türkiye, Dünyanın En Büyük Hub’ı Olabilir’

Asansör sektörüne hizmet veren  önemli test firmalarından PromMashTest Türkiye Genel Müdürü Bilal Bozkurt, dünya genelindeki krizin Türkiye için fırsata dönüşebileceğini söyledi. Her krizin kendi içerisinde fırsatlar doğurduğunun altını çizen Bozkurt, “Her kriz içerisinde inanılmaz da fırsatlar barındırır. Türkiye, ihracat tabanlı bir yapı içerisinde dünyanın en büyük hublarından biri hâline gelebilir’’dedi. 

Rusya’nın en büyük akredite laboratuvarı ve sertifika merkezi olmayı başaran PromMashTest Türkiye Genel Müdürü Bilal Bozkurt, Haber Asansörü’nün sorularını yanıtladı. PromMashTest Türkiye’nin, çalışmalarında hiçbir şeyden taviz vermediğinin altını çizen Bozkurt, Rusya’daki mevcut asansör sistemlerinin yenilenmesi gerektiğini söyledi. 

“AKILCI VE HAMLELERLE ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ’’

HABER ASANSÖRÜ: İmalatçı firmalar belgelendirme süreçlerinde neye dikkat etmeliler?

BİLAL BOZKURT: Konjonktürel yapıda bazı değişiklikler oluyor ve her gün yeni bir haber ile uyanır durumdayız. Tabi ki zor günler içerisindeyiz. Ancak güneş yeniden doğacak, bahar yeniden gelecektir. Bu inanç ile işlerinize tutunmazsanız güneş doğmadan… Türkiye’nin önemi artmaktadır. Her kriz içerisinde inanılmaz da fırsatlar barındırır. Türkiye, ihracat tabanlı bir yapı içerisinde dünyanın en büyük hublarından biri hâline gelebilir. Akılcı ve doğru adımlar ile tüm zorlukların üstesinden gelebilecek güçteyiz. Buna inancımız tamdır. Mesajım şu olacaktır. Her sabah kalkıp aynaya baksınlar ve ben dünyaya ne satabilirim diye düşünsünler. Eğer o ülke ilgili neler yapılması gerekiyor? Ne gibi standartlar ve testler var? Bunları öğrenmek isterler ise de bizi arasınlar. 

100 FARKLI SEKTÖRE HİZMET

 

HABER ASANSÖRÜ: Firmanızın kuruluş hikâyesinden bahseder misiniz? 

BİLAL BOZKURT: PromMashTest, bilindiği üzere Rusya’nın en büyük akredite laboratuvarı ve sertifika merkezidir. 24 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulu 10 binden fazla farklı test yöntemine bakılabilen 100 farklı sektöre hizmet sağlayıcısı olarak görev yapan yaklaşık 3 bin kişilik bir aileyiz. 18 tane şubemiz bulunmakta. O nedenle hep çok çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. 2013 yılında Goststandart kurumundan akreditasyonumuzu aldığımız günde nasıl heyecanlı hissediyorsak, bugün de aynı heyecanı hissetmekteyiz. Yani özetlemek gerekirse, biz her yeni güne yeni bir şey nasıl meydana getirebiliriz bilinciyle uyandığımız için her günü kuruluş günü gibi yaşayan bir aileyiz. 

Gost-R Sertifikalandırma ile başlayan maceramız EAC Sertifika sistemi dâhilinde EAC Sertifikası, EAC Deklerasyonu, Yangın Sertifikaları, Ex-Proof Patlayıcı Maddeler, Medikal Sertifikalar, SGR Belgeleri gibi tüm alt kırılmlarda hizmet sağlayıcısı olmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Yolumuz uzun. Daha yapacak çok şey var. 

SEKTÖRE RÜYAPAZARI ÇAĞRISI 

HABER ASANSÖRÜ: Asansör sektöründeki hizmet ağınızdan bahseder misiniz? 

BİLAL BOZKURT: Asansör sektörüne hizmet vermenin ötesinde bizim için şu an büyük bir önceliğe sahip. Çünkü Rusya’daki bir çok kamusal alan veya özel iştirakların mevcut asansör sistemleri eski ve değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye’de mevcutta olan tüm asansör firmaların hâli hazırda Rusya ile bağlantıları bulunmakta ve ihracat yapılıyor. Burada her farklı sektörde de olduğu gibi Rusya’nın (Gümrük Birliği Sertifika Programı) kapsamında bazı kalitesel test ve analizlerin yapılması talebi bulunmakta. PromMashTest TR CU 011/2011 Asansör Emniyeti akreditasyon kapsamında biz firmaların ilgili testlerini yaparak süreci takip etmekteyiz. Çok net bir tabir olacak ancak; sonuçta canlı taşınan bir makine olduğu için kesinlikle hiçbir şeyden taviz verme şansımız yok. 

SEKTÖR AYIRMAKSIZIN TÜM ALANLARDA SERVİS VERİYORUZ”

 

HABER ASANSÖRÜ: Türkiye’de hizmet verdiğiniz alanlar nelerdir?  

BİLAL BOZKURT: Tabi ki lokomotifimiz her zaman sertifikasyon olacaktır. Çünkü biz onunla doğduk ve büyüdük. Türkiye’den Rusya Federasyonuna ve diğer Gümrük Birliği ülkelerine yapılacak herhangi bir ihracat kalemi için (çok az ürün kapsam dışındadır) ilgili sertifika programı işletilmek zorundadır. Bu anlam içerisinde sektör ayırmaksızın tüm alanlarda servis verir olmamız gerekmektedir. Hem teknolojik gelişmeler nezdinde yeni alanların açılması sanayi üzerinden çok hızlı reaksiyon gösterdiği için hem de bizde bu dinamizmi sevmemizden kaynaklı hizmet alanımız her gün genişlemeye devam etmektedir ve edecektir. 

2015 yılına kadar GOST-R Belgelendirme olarak bilinen şimdi ki adıyla EAC Teknik Süreçlerinin tamamını yürütmekteyiz. EAC Sertifikasyonu kapsamında tüm regülasyonlar için test ve analizler tarafımızca yapılabilmektedir. EAC Sertifikası, EAC Deklerasyonu, SGR Belgesi, Yangın Sertifikası ,Yanıcı Maddeler için Ex-Proof Belgesi, Tıbbi ürünler için olan Medikal Sertifikalar, Tekerlekli araçlar için verilen OTTC Sertifikası vermiş olduğumuz hizmetlerin bazılarıdır. Bunun yanı sıra hâli hazırda devletler kendi milli sınırları içinde zorunlu ve gönüllü olarakta GOST Belgelerini vermektedir. 

GOST-R başta olmak üzere Kazakistan (Gost-K), Belarus (Gost-B) ve Özbekistan (Gost-U) belgeleri de hâli hazırda verilmeye devam etmektedir. Yeni düzende nasıl olacağını yakından takip ettiğimiz Ukrayna Sertifikası da tarafımızca verilebilmektedir. 

“İŞİMİZ SORUNLARI BULUP ÇÖZÜM ÜRETMEK’’

 

HABER ASANSÖRÜ: Belgelendirme sürecinde veya sonrasında karşılaştığınız sorunlar var mı?

BİLAL BOZKURT: Tabii ki. Zaten işimiz o sorunları bulmak, ayıklamak ve çözerek sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak. Öncesinde karşılaştığımız sorunlar, genellikle sürecin net bir şekilde anlaşılmadan yapılan hızlı anlaşmalardan sonrasında yaşadığımız sorunlar ise pandemi, ekonomik krizler ve savaş ortamı gibi daha global durumlardan kaynaklı oluyor. Hem öncesi için hem de sonrası için oluşabilecek tüm sorunları analiz edebilen ve ona göre hızlı hareket edebilenlerin ayakta kaldığı bir dünyadayız. Her adımımızda bu farkındalık olmalı. 

İLETİŞİM EKSİKLİĞİ ÖN PLANDA

HABER ASANSÖRÜ: Türkiye’de ve yurt dışında sektörde gözlemlediğiniz eksiklikler var mı? Varsa neler?

BİLAL BOZKURT: Eksik var ve her zamanda olacaktır. Diğer türlü mükemmellik oluşur ve bir şey yapmaya gerek kalmaz.

Asansör sektörü için Türkiye’deki üreticilerin kalite anlamında zaten ne kadar başarılı oldukları ortada. İhracatçı firmalar perspektifinden yaklaşırsak sanırım ilişkilerin daha da gelişmemesinin sebebi iletişim eksikliği ve güven. İlgili ülke ithalatçıları gözünden bakarsam da güven ve maliyet tabanlı bakılmaktadır. Kalitesel normları tamamlamış, ilgili üretim maliyetleri (burada atlanmaması gereken bir sertifikasyon maliyeti de bulunmakta), karlılığı hesaplanmış ve güven ilişkisi sorunsuz işleyen her anlaşmanın tarafları daha da memnun edeceğini düşünmekteyim. 

“RİSKLİ HİÇBİR ÜRÜNE ONAY VERMİYORUZ’’

HABER ASANSÖRÜ: Onay verdiğiniz ürünün kazaya karışması durumda nasıl bir yol izliyorsunuz? 

BİLAL BOZKURT: Kazaya karışma ihtimali olduğunu gördüğümüz hiçbir ürüne onay vermiyoruz. Riskli gördüğümüz herhangi bir ürüne onay vermemiz zaten söz konusu değil. 

HABER ASANSÖRÜ: Türkiye ile yurt dışında belgelendirme süreçleri arasındaki farklılıkları nasıl yorumluyorsunuz?

BİLAL BOZKURT: Belgelendirme süreçleri kültürel öğeler ile çok ilintilidir. Amerikan belgelendirme süreçleri ile Avrupa farklılık gösterirken, Rusya’nın bambaşka Çin’in ise uzaydaymışçasına olabilmektedir. Türkiye jeopolitik konumu nedeni ile tam “little little into the middle” konumundadır. Sanki tüm dünyanın kesişim kümesi gibi. Evet hangi bölgeye ihracat yapacaksanız o ülkenin ne istediğini çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Türkiye ihracat tabanlı bir ülke olduğundan dolayı tüm bu farklılıkları çok iyi özümsemiş uzmanlar ile çalışılmasında fayda buluyorum. (Satış yapmadan olmaz.) 

Not: Hub: Bir ülkenin, bölgenin veya kuruluşun yönetim yeri. Bir işin öğretildiği yer. Belirli bir yerin ortası.

İlgili Haberler

Esasder: “Eskişehir’de İşçilik Kalitesinden Ödün Vermeyiz”
Esasder: “Eskişehir’de İşçilik Kalitesinden Ödün Vermeyiz”

“Bölgenin Sesi” köşemizin bu sayıda konuğu Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED)’na bağlı olarak faaliyetlerini  sürdüren...

Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı’nda Görev Teslimi
Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı’nda Görev Teslimi

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NDA GÖREV TESLİMİ 23 Haziran 2018’de yapılan seçimlerin ardından merakla beklenen yeni kabinenin...

2018 Yılında Uygulamaya Konulan Yeni Teşvik Paketinin Detayları
2018 Yılında Uygulamaya Konulan Yeni Teşvik Paketinin Detayları

VEHBİ CANKAT GÜNEŞ İŞ MÜFETTİŞİ YARDIMCISI   27.03.2018 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Vergi...

Arkel Kumanda Sistemlerinde  Dinamik Test Menülerinin Kullanımı Ve Önemi
Arkel Kumanda Sistemlerinde Dinamik Test Menülerinin Kullanımı Ve Önemi

Kemal Demirci / Elektronik ve Haberleşme Mühendisi Hakan Edinak / Elektrik-Elektronik Mühendisi ARKEL AR- GE MERKEZİ   ARKEL...

Asansör Test Merkezi İle Öz Kaynak Türkiye’de Kalıyor
Asansör Test Merkezi İle Öz Kaynak Türkiye’de Kalıyor

ASANSÖR TEST MERKEZİ İLE ÖZ KAYNAK TÜRKİYE’DE KALIYOR Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi...

Tam Yük Testlerini Asansör Monte Eden Mi,   A Tipi Muayene Kuruluşu Mu Yapacak ?
Tam Yük Testlerini Asansör Monte Eden Mi, A Tipi Muayene Kuruluşu Mu Yapacak ?

ASFED’İN İTİRAZINA BAKANLIKTAN CEVAP GELDİ Haber: Yeliz Karakütük Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanarak...