BAKIM MALİYETİNDE “TABAN FİYAT” TARTIŞMASI; BURSAD’TAN FİRMALARA “MALİYET TABLOSU” DESTEĞİ

 Asansör sektöründe bakım maliyetindeki tutarsızlıklara itirazlar devam ediyor. Bursa Asansör Sanayicileri Derneği (BURSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Özgür, sektörün her fırsatta dile getirdiği taban fiyat beklentisinin sorunun çözümünde yetersiz olacağını vurguladı. Bakım taban fiyat uygulamasının rekabet kurallarına aykırı olduğunu söyleyen Özgür, çözüm için hazırladıkları maliyet analizi tablosunun detaylarını paylaştı. 

TABAN FİYAT ÇÖZÜM DEĞİL

Devlet destekli taban fiyat beklentisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özgür, taban fiyat uygulamasının, sorunun çözümünde yetersiz kalacağının altını çizdi. Bakım fiyatlarına getirilecek taban fiyat uygulamasının rekabet kurallarına aykırı olduğunu vurgulayan Özgür, bu uygulamanın küçük ve büyük şehirlerdeki maliyetlere göre değişeceğine dikkat çekti.

FİRMALAR BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Çözümün firmaları bilinçlendirmek ve eğitmekten geçtiğine vurgu yapan Özgür, şunları söyledi:

“Böyle bir taban fiyat çıkarsa birçok kişi bunu uygulayacak ve bakımlarda bir fiyat yükselmesi olarak belki bir miktar iyileştirme olacak ama bu kesin çözüm olmayacak. Çünkü biliyoruz ki sektörde böyle bir uygulama olsa bile bazı firmalarımız faturayı yüksekten kesip, bunun altına bakım yapacak kendi kendine zarar verdiğini bilmeyen firmalarımız da maalesef mevcut. Buradaki iyileştirme firmaları bilinçlendirmekten geçiyor.”

BAKIM MALİYETİ HESAPLAMADA DESTEĞE HAZIRIZ

Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Biz BURSAD olarak üyemiz Cem Bozdağ ile beraber bir bakım ve montajların genel giderlerinin hesaplanacağı bir excel dosyası hazırladık. Bu dosyada, firmalar kendi giderlerini yazdığı zaman bir bakımdaki ortalama maliyeti hesaplayabilecekler. Aynı zamanda bir montaj işi alındığı zaman malzeme ve taşeron işçiliği dışındaki genel giderleri hesaplamak mümkün. Hazırladığımız excel dosyasını Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu’na gönderdik. Federasyonumuz üyesi olan 18 derneğe göndererek sektöre ulaşmasını sağladı. Bu excel dosyasındaki sarı alanlar, firmaların bilgilerini gireceği alanlar. Onları girdikleri zaman ortalama olarak bakım maliyetlerini görebilecekler.” 

ÖNCEKİ YILLARIN KÂRI ERİTİLİYOR

Asansör bakımlarının yıllık anlaşmalar üzerinden yapılmasını eleştiren Özgür, yapılan zamların da enflasyon oranlarının altında kaldığını anlattı. Özgür, “Firmalar, bu noktada kârlarından feragat ettiler ama son mazot zamlarıyla beraber bakım maliyetleri arttı. Birçok asansör montaj firması, maliyetlerini çıkardıkları zaman yaptıkları bakımların yüzde 70’ini zararına yaptıklarını görecekler. Daha önceki senelerde kazandıkları kârlarını şu anda eritiyorlar. Bu zararı göğüsleyebilecek firmalar zarar ede ede işletmelerini yürütmeye devam edecekler, öz sermayesi olmayan firmalar ise batacaklar” dedi.

Dosyayı indirmek için tıklayın veya 
info@asfed.org.tr adresine mail atarak dosyayı temin edebilirsiniz. 





İlgili Haberler

TASFED, ASGARİ BAKIM FİYATI İÇİN KOLLARI SIVADI
TASFED, ASGARİ BAKIM FİYATI İÇİN KOLLARI SIVADI

2022 yılının ilk toplantısı için bir araya gelen Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) yeni yılın yol haritasını belirledi. Asansör sektörünün sık sık gündeme getirdiği bakım fiyatlarındaki tutarsızlık üzerine harekete geçen TASFED, asgari bakım tarifesi hazırlamak için karar aldı. Hazırlanacak olan asgari bakım fiyat tarifesi, TASFED üyesi dernekler vasıtasıyla sektör paydaşlarına “tavsiye” niteliğinde dağıtılacak.

Hatasder: Asansör Malzemelerinin Satışında Referanslara Bakılsın
Hatasder: Asansör Malzemelerinin Satışında Referanslara Bakılsın

Hatay Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (HATASDER) Yönetimi Kurulu Başkanı Ali Aytaç Daplan, maliyetleri...

Servet Karabacak: ‘Bakımı, Montajcısı Tarafından Yapılmayan Asansöre Pgd Yapılmamalı’
Servet Karabacak: ‘Bakımı, Montajcısı Tarafından Yapılmayan Asansöre Pgd Yapılmamalı’

Asansör Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği’nde boşluklar olduğuna dikkat çeken TASFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı...