ULUSLARARASI ASANSÖR İSTANBUL FUARI 17’İNCİ KEZ KAPILARINI AÇTI

Uluslararası Asansör İstanbul Fuarı, Tüyap Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi’nde 17’inci kez sektör temsilcilerini ağırladı. 

Tarsus Turkey tarafından, AYSAD’ın (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği) desteğiyle gerçekleşen fuar çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçinin akınına uğradı. 
SANAYİ BAKAN YARDIMCISI: 2021DE 300 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede fuarın açılış törenine çevrim içi bağlandı. Büyükdede, “Asansör sektörümüz 2020 yılında 250 milyon dolar ihracat, 116 milyon dolar ithalat, 2021 yılında ise 300 milyon dolar ihracat ve 158 milyon dolar ithalat gerçekleştirmiştir. Çok açık bir şekilde, dış ticaret fazlası veren sektörlerimizden olan asansör sektörümüzü buradan huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum” diye konuşan Büyükdede, 2 bin 772 asansör montaj ve aksam imalat firmasının sanayi sicil sistemine kayıtlı olduğunun altını çizdi. 

Büyükdede, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Tüm dünyada işçilik maliyetleri, ham madde fiyatları, lojistik maliyetleri yükseliyor, dolayısıyla bunların nihai ürün fiyatlarına yansıması kaçınılmazdır. Ülke olarak elimizdeki en iyi kozun, işletmelerimizin dinamik ve çevik bir şekilde hareket etme kabiliyetine sahip olmaları olduğunu düşünüyorum. Tedarik zincirindekiler başta olmak üzere her türlü mal ve hizmet arzında yaşanan kırılmaları egale edebilecek durumdayız. Bu fırsatı kaçırmayalım.”
ZAPPA: BAŞARI İÇİN ÖNEMLİ İKİ FAKTÖR!

Avrupa Asansör Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Roberto Zappa da açılış törenine çevrim içi olarak katılım sağlayan isimlerden oldu. Zappa, konuşmasında Asansör İstanbul Fuarı’nın her zaman dünyanın en etkili uluslararası fuarlardan biri olduğunu vurguladı ve bu yıl 50’nci yılını dolduran AYSAD’ı tebrik etti. Ticari fuarların fikir alış verişleri ve sektördeki yeniliklerin takibi açısından önemli fırsatlar sunduğunun altını çizen Zappa, inovasyon ve araştırma faaliyetlerinin dünya pazarlarındaki başarı için en önemli iki faktör olduğuna da işaret etti.
KARAVELİOĞLU: ÜRETİM KABİLİYETİ İKİ KATINA YAKIN ARTTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanvekili Kutlu Karavelioğlu, Türkiye’de makine sektörünün 450 milyar dolarlık ihracatı olma imkanına sahip olduğuna dikkat çekti, Türkiye’nin uzun zamandır gayrisafi millî hasılasının yüzde 11’ini makine tesisat yatırımlarına ayırdığını söyledi. Makine tesisat yatırımlarının pandemi dönemiyle birlikte arttığına vurgu yapan Karavelioğlu,  Türkiye’nin üretim kabiliyetinin son iki senedir yüzde 48,6 oranda artış kaydettiğini açıkladı.
DALGAKIRAN: DÜNYA PAZARINDAKİ PAY KIYAS EDİLMELİ 

Türkiye Makine Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, konuşmasına “Değişim kainatın kanunudur. Dünyadaki gelişmelere baktığımızda biz, bu değişimin neresinde yer alıyoruz?” sözleriyle başladı. Beş sene öncesi ile bugünün cirosunun kıyaslanmasının yapıldığına dikkat çeken Dalgakıran, “Beş sene önce dünya pazarından ne kadar pay alıyordum? Şimdi ne kadar pay alıyorum? Doğru olan bu değerlendirmedir” diye konuştu.
TARGIT: AYSAD İLKELERİ DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”

Fuarın açılış töreninde katımcılara seslenen AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Targıt, “Geçmiş yıllarda çok değerli uzman konuşmacıları davet eder, başta emniyet ve iş güvenliği olmak üzere sektörü yakından ilgilendiren konularda bilgi alış verişi yapardık” dedi. Targıt, bu etkinliklere katılım oranının düşük olması nedeni ile toplantıların organize edilmediğine dikkat çekti. 

Son yıllarda iş kazası nedeni ile meydana gelen can kayıplarını hatırlatan Targıt, “Yaptığımız bilirkişi çalışmalarıyla önlenebilir olduğunu gördüğümüz kazalarda hayatını kaybeden çalışanlarımızı saygıyla anmak isterim. Bu yıl AYSAD’ın yine bilgiye ve güvenliğe yönelik yayınları var, standımızı ziyaret edenlere sunacağız. AYSAD ilkeleri ve tüzüğünde yazan amaçları doğrultusunda, çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

Tarsus Türkiye Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, asansör sektörünün 2017 yılından itibaren Türkiye’de ihracat fazlası verdiğine işaret ettiği konuşmasında, “Önümüzdeki yıl da Türkiye’deki üretici ve ihracatçıları dünyanın her yerinden ithalatçılarla buluşturma konusunda daha başarılı bir iş yapmak üzere bugünden itibaren çalışmaya başlıyoruz” vurgusu yaptı.