MP YENER ÖVÜNÇ ASANSÖR SERMAYE ARTIRIYOR

Asansör sektörünün öncü firmalarından MP Yener Övünç Asansör, sermaye artırma kararı aldı. MP Yener Övünç Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yener, artan ham madde fiyatlarına karşı sermayelerini güçlendirmek ve fon ihtiyacını karşılamak için 10 Milyon TL’lik sermaye artırımına gideceklerini söyledi. 

Kumanda panosu, kapı, kabin ve süspansiyon üretimi ile paket asansör çözümleri sunan MP Yener Övünç Asansör’ün Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yener, Haber Asansörü’ne konuştu. 

Şirketin, 2022 yılı hedeflerini paylaşan Yener, ham madde tedariğinde yaşanan sorunlara dikkat çekti; “Daha önce 10 TL’ye aldığımız ürünü bugün aynı fiyattan almak mümkün değil. Üzerine sermaye koymak gerekiyor ki ürün tedariki yapılabilsin” diye konuşan Yener, 2022 yılından elde edilecek değer artışları ile sermayenin artırılacağını kaydetti. “Şu an sermayemiz 10 Milyon TL. Bu rakamı, bu yıl 20 Milyon TL’ye çıkarmayı planlıyoruz” dedi. 

“2021 YILI FİNANSAL KAYIPLAR YILI OLDU” 

Küresel salgın ve döviz kurlarındaki yükselişi hatırlatan Yener, 2021 yılı için “Finansal açıdan kaybımız oldu, ürünleri yüksek fiyatlardan almak zorunda kaldık’’ değerlendirmesinde bulundu.

HEDEF 150 MİLYON TL CİRO 

2021 yılı ihracat rakamlarını anımsatan Yener, yapılan ihracatın, toplam cironun yüzde 40’ına tekabül ettiğini söyledi; 2022 yılında bu rakamın yüzde 50’ye ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti. Yener, 2022 yılı ciro hedeflerinin de 150 Milyon TL olduğunu söyledi.

“YÜKSEK ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİBİZ’’ 

Yener, üretim tesisinin kapasitesi hakkında da bilgi verdi: “Yaklaşık 2 bin kabin üretimi ve bin 200 adet paket asansör kapasitemiz var. Daha önceki yıllarda olduğu gibi bugün de tam kapasite ile hizmet vermeye çalışıyoruz. Bundan beş sene sonrasında asansör sektöründe büyümesini sürdüren, pazar payını artıran ve ihracat ağını geliştirmeye devam eden bir MP Yener Övünç Asansör olacak. Varlığımızı güçlendirerek sürdürmeye devam edeceğiz.”

KABİN İÇİ TASARIMA AĞIRLIK VERİLDİ

Firma olarak kabin içi tasarım modelleri üzerindeki çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatan Yener, “Her geçen gün ürünlerimizi biraz daha geliştiriyoruz. Mühendis arkadaşlarımız yeni kabin tasarımları üzerinde efektif çalışmalar yürütüyor. Görselliği ön plana aldığımız çalışmalar son dönemlerde gündemimizde yer alıyor” diye konuştu. 

AVRUPA VE RUSYA ODAKLI İHRACAT

Geniş bir ihracat ağı oluşturduklarını belirten Yener, toplamda 45 ülkeye ürün gönderdiklerini söyledi. Yener, “Avrupa ve Rusya özellikle odaklandığımız bölgeler arasında. Bunlar dışında Güney Amerika, Kuzey Afrika, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu gibi ülkelerle de çalışıyoruz” dedi. 

Orta Doğu ile ticari işbirliklerinin yeterince gelişmediğinin altını çizen Yener, fiyat segmenti konusunda anlaşmaya varılamadığına işaret etti. Yener, “Fiyatlarımızı ürün içeriğine göre belirliyoruz. Dolayısıyla gelen talebin hepsine hitap etmek mümkün olmuyor. Çünkü belli bir ürün gamımız var ve bu her zaman her firmaya hitap edemeyebiliyor. Biz de hitap edebildiğimiz bölgelere yoğunlaşıyoruz” diye konuştu. 

KUZEY AFRİKA PAZARINA AÇILACAĞIZ”

İhracat ağını geliştirmeye yönelik yeni pazarlar üzerinde çalıştıklarını kaydeden Yener, Kuzey Afrika ile ilgili girişimlerinin olduğunu duyurdu. Yener şunları söyledi:

“Fiyat rekabetinin ön plana çıktığı bir pazar olsa da orada da adımızı duyuruyoruz. Rekabet koşullarına, ürün gamımızı esnek tutarak uyum sağlıyoruz. Bu geniş bir varyasyon gerektiriyor. Taleplere göre seçenekler sunmaya çalışıyoruz. Orta Doğu ve Rus Cumhuriyetleri dönem dönem komponent talebine ağırlık verebiliyor. Kendileri topluyor bizden kabini kumanda panosunu kapısını alıyor. Paketin diğer kısımlarını kendi tamamlayabiliyor. Biz bunu yaparken servis hizmeti sunuyoruz. O hizmeti tercih edenler paket olarak alıyor.”

EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ REFERANSLARIMIZ’’ 

Dünya artık oldukça küçük. Herkes her yere ulaşabiliyor, küresel ölçekte sektör birbirini tanıyor. Referans yoluyla yeni firmalara erişmek mümkün. Bu iyi firmalar için büyük bir avantaj. Biz de kurumsal olarak kendimizi kanıtlamış olmakla birlikte imza attığımız oluşumların referansı sayesinde tanınırlılığımızı artırmış olduk.”

KALİFİYE PERSONEL İSTİHDAMI ŞART’’

Kalifiye eleman bulamıyoruz. Tecrübeli teknik mühendis arkadaşların ise istihdamını sağlayamıyoruz. Asansör sektörü özelinde donanımlı ve bu mesleği severek yapacak arkadaşlara olan ihtiyacımız her geçen gün artıyor.” 

MP YENER ÖVÜNÇ ASANSÖR’ÜN KURULUŞ HİKÂYESİ

Mezun olduğu 1980 yılında makine parçası imalatı ile sanayi sektörüne adım atan MP Yener Övünç Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Yener, asansör sektörüne giriş hikâyesini anlattı. 1989 yılında kurulan Övünç Mühendislik’te asansör sektörüne kumanda panosu üretimi yaptığını belirten Yener, 1997 yılında ise Yener Asansör’ün kurulmasıyla  asansör kapı, kabin ve süspansiyon üretimi yaparak, asansör malzemelerinin pazarlamasını yaptıklarını hatırlattı. Yener, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Övünç Mühendislik imalat yapıyordu; Yener Asansör ise pazarlama yapıyordu. Bu sırada İspanyol Macpuarsa şirketi ile tanıştık. Onlar ortaklık teklif etti bize, 2001 yılında bu ortaklığı gerçekleştirdik. Fakat o günkü şartlarda, 2001 krizi dengeleri sarsmıştı. Dolayısıyla, İspanyollar Türkiye’de yatırım yapmaktan korktular ve ayrıldılar. Biz o noktada abimle birlikte Macpuarsa’yı devam ettirmek istedik. Böylece, üç şirketi birleştirerek MP Yener Övünç Asansör’ü kurduk. O günden bugüne kadar da üretim yapmaya ve bunları pazarlamaya devam ettik.”