MİK-EL MİNİ U-STO ÜRÜNÜNÜ GÖRÜCÜYE ÇIKARDI

HABER ASANSÖRÜ (ALMANYA) — Mik-el Elektronik, Almanya’nın Augsburg kentinde düzenlenen Interlift Fuarı’nda tanıttığı yeni ürünleriyle ses getirdi. Fuarda, U-STO adlı tümleşik asansör kumanda ve sürücüsünün daha küçük boyutlusu olan “Mini U-STO” Interlift’te ilk defa sergilenirken,“Mobil Akıllı El terminali Uygulaması” da kullanıcıların beğenisine sunuldu. 

Türkiye asansör pazarının en köklü kumanda sistemi üreticilerinden olan, aynı zamanda akıllı kat ve kabin butonyeri kartları ile kabin pozisyonu sensörü gibi bir çok tamamlayıcı ürünüyle sektörde önemli bir yer edinen Mik-el Elektronik, Almanya’da düzenlenen Interlift Fuarı’nda yeni ürünlerini görücüye çıkardı. 

Interlift Fuarı’nda Haber Asansörü’nün sorularını yanıtlayan Mik-el Elektronik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Nihat Güven, “Mini U-STO”nun yakın zamanda seri üretime gireceğini duyurdu ve tanıtım için hazırlandıklarını söyledi. 

FARKEDİLEBİLİRLİK BAKIMINDAN FIRSAT YARATTI

Interlift Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulunan Güven, şunları söyledi: 

“Bu seneki Interlift öncekilere göre çok daha sönük geçti. Aralarında önemli firmalar da bulunan birçok katılımcı bu fuarda yer almamayı tercih etmişti. Ancak bu durum bizim için farkedilebilirlik bakımından bir fırsat yarattı diyebiliriz. Gelen ziyaretçi sayısı olağan seviyesinin altında olsa da gelenlerle daha etkin görüşmelere yapma fırsatı bulduk.”

YÜKSEK HIZLI ASANSÖRLER İÇİN HÂLÂ ZAMAN VAR

Küresel rakipleriyle aralarında teknoloji seviyesi açısından önemli farklılıkların olmadığını söyleyen Güven, “Ancak, hedef pazarlara dönük olarak teknolojilerin farklı kullanılması söz konusu tabii. Örneğin çok yüksek duraklı, çok hızlı ve 4’lü/6’lı gruptaki asansörler için tercih edilen -destination control- kumanda yöntemi bizim için şimdilik çok öncelikli değil. Ar-Ge kaynaklarımızı, hedeflerimiz doğrultusunda doğru ve verimli kullanmamız gerekiyor” dedi.

Ar-Ge çalışmalarına dair hassas yaklaşım içinde bulunduklarının altını çizen Güven, “Sektöre bu teknolojiyi yaklaşık 35 sene önce ilk getiren firma olarak her zaman Ar-Ge çalışmalarına önem vermişizdir. Öncelikle Avrupa pazarı olmak üzere farklı pazarların mevzuat ve yerel taleplerine cevap verecek şekilde ürün geliştirme yapabiliyoruz. Bu sayede sadece Avrupa ve Orta Doğu’da değil Asya ve Güney Amerika pazarlarına da uygun ürün çeşitlerimiz mevcut ve bunlar sürekli gelişim hâlinde” diye konuştu.

YÜKSEK KAPASİTELİ ÜRETİM 

“10 binin üzerinde tümleşik asansör kumanda/sürücü cihazı, 3 binin üzerinde asansör kumanda panosu, 4 binin üzerinde asansör kumanda kart takımı ve akıllı butonyer kartları, kabin pozisyon sensörleri gibi çok sayıda aksesuar ürün üretim kapasitemiz mevcut” diye konuşan Güven, “Otomatik SMD dizgi hattı, yüksek çözünürlüklü optik kalite kontrolü sistemi, dalga lehim sistemi, manuel lehim istasyonları, çok sayıda otomatik test düzeneği ile üretim yapıyoruz” dedi. 

DÜNYADA GÜVENİLİR MARKA HÂLİNE GELDİK”

1988 yılında kurulan Mik-el Elektronik’in Türkiye’nin ilk mikroişlemci temelli elektronik asansör kumanda sistemi üreticisi olarak sektörde yer aldıklarını belirten Güven,  ‘’ Teknolojiyi yakından takip ederek ve ürün portföyünü sürekli yenileyerek çağdaş ürünler çıkarttık. Bunun yanında sağladığımız etkin satış ve satış sonrası destek hizmetlerimizle sadece Türkiye’de değil, dünyanın çok farklı bölgelerinde müşterileri olan güvenilir bir marka hâline geldik” diye konuştu. 

Mik-el Elektronik’in hizmet politikasından ve gelişim süreçlerinden söz eden Güven, “Hizmetlerimiz öncelikle müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda doğru ürünü seçmeyi hedefleyen etkin satış ekibimiz ile başlar. Sonrasında sıkı kalite kontrolü ve takip edilebilirlik içeren üretim bölümümüzle devam eder. Son aşamada satış sonrasında teknik destek birimimiz müşterilerimize hızlı ve etkin bir devreye alma ve arıza giderme hizmeti sunar” ifadelerini kullandı. 

MİK-EL ELEKTRONİK SATIŞ MÜDÜRÜ EMRAH TERZAN: MİNİ U-STO ÜRÜNÜMÜZ 4-7,5 KW ARASINDA 1,6 M/S HIZA KADAR DESTEKLİYOR”

Fuarda sergilenen yeni tümleşik asansör kumanda sistemi “Mini U-STO” hakkında bilgi veren Mik-el Elektronik Satış Müdürü Emrah Terzan, daha önce piyasaya sunulan “U-STO”’nun kompakt yapısının daha ince bir gövdeye yerleştirildiğini hatırlattı. Ürünün teknik detayları hakkında bilgi veren Terzan, şunları söyledi: 

“Mini U-STO ile 4-7,5 kW arasında ve 1,6 m/s kabin hızına kadar asansörlere hizmet verecek bir ürün. Kompakt yapısı sayesinde, performanstan ödün vermeden kumanda panolarının daha da küçülmesini sağlıyor. Böylece homelift dediğimiz ev tipi asansörler ve yer sıkıntısı olan modernizasyon projeleri için de çok uygun bir çözüm sunuyoruz.”

30 ÜLKEYE DOĞRUDAN İHRACAT 

Yaklaşık 30 ülkede çok sayıda müşteriye doğrudan hizmet verdiklerini söyleyen Terzan, şunları söyledi:

 “Ürünlerimiz bu ülkelerin dışında çok daha fazla ülkeye dolaylı olarak da ulaşıyor. Portföyümüzü korumak ve geliştirmek için öncelikle müşterilerimizle ilişkilerimizi sıcak tutmaya çalışıyoruz. Her ihtiyaç duyduğunda bize ulaşabilen, mutlu ve memnuniyetini etraflarındaki firmalarla paylaşan müşteriler bizim ihracat portföyümüzü geliştirmemiz için en etkili tanıtımdan daha önemli. Teknik destek hizmetimizi de en üst düzeyde sağlamaya çalışıyoruz.”

Salgının hafiflemeye başlamasıyla birlikte, sektörün en önemli etkinliklerinden Mart 2022’ye ertelenen Asansör İstanbul ve Nisan 2022’ye ertelenen Interlift’te yerimizi aldık. Çok sayıda yeni müşteri adayıyla ve mevcut müşterilerimizle yüz yüze görüşme imkânı bulduk. Bu fuarlar da iç ve dış pazarlardaki hedeflerimizi geliştirmemiz açısından en faydalı etkinlikler arasında.”

PANDEMİYE RAĞMEN PORTFÖYÜMÜZ GENİŞLEDİ 

Pandemi döneminin sektörel organizasyonların gerçekleştirilmesi noktasında çeşitli engeller oluşturduğunu vurgulayan Terzan, “Bu dönemde dahi bazı mevcut müşterilerimizle olan iş hacmimizi geliştirmeyi ve portföyümüze yeni bazı ihracat müşterilerini katmayı başardık” dedi. 

Terzan, 20 yılı aşkın süredir birlikte çalıştıkları ihracat müşterilerinin olduğuna değinirken, “Bu yaptığımız iş açısından bizi çok tatmin eden bir tablo. Tabii bunu kesinlikle bir rehavet sebebi olarak görmüyoruz. Aksine bunun çok çalışmaya devam ederek ve müşterilerimizle her zaman sıcak temasta kalmayı başararak sürdürülebilir olacağının farkındayız” diye konuştu. 

YÜZDE 50 İHRACAT

Terzan, satışlarının yüzde 50’sinin ihraç edildiğini söyledi “Genel trende baktığımızda ise ihracat payımızın gerilerden gelip yavaş ama emin adımlarla iç pazar satışlarımızı geçmeye başladığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı. 

ÇİP KRİZİNİN OLUMSUZ ETKİLERİ SÜRÜYOR

Salgının ekonomideki etkileri üzerine konuşan Terzan, “Beklenmedik ve zor bir dönem oldu” dedi. Devam eden çip krizi ve ekonomi piyasalarındaki hareketlilik hakkında ise şunları söyledi: 

“Salgının ekonomide ve diğer alanlarda etkisini yitiriyor olması, gördüğümüz kadarıyla herkesin umutlarını tekrar yeşertmeye başlamasını sağlamıştı. Ancak pandemi sırasında başlayan ve hâlâ da devam etmekte olan ham madde açığı, bizim için özellikle çip krizi ve maliyet dalgalanmaları olumsuz etkilerini sürdürüyor. Bu ortam doğal olarak kısa vadeli hedeflerimizi sık sık gözden geçirmemize ve çeşitli değişikliklere gitmemize neden oluyor. Ama orta ve uzun vadeli hedeflerimizi korumaya devam ediyoruz. Özellikle ürünlerimizin hâlihazırda standart uygunluğuna ve Liftinstituut onaylı sertifikalara sahip olduğu, katma değeri yüksek Avrupa pazarlarını ön planda tutmaya çalışıyoruz.”