E&Q LİFT’TEN, “ROBOTİK ÜRETİM’’ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Dağ Mühendislik iştiraki ile Konya’da kurulan ve sektöre kazandırdığı yeniliklerle adından sıkça söz ettirmeyi başaran E&Q Lift, robotik üretim hamlesiyle yine gündemde. Robotik üretim tesisi ile insan gücünden yüzde 20 tasarruf yapmayı hedefleyen E&Q Lift, satışlarının yüzde 70’inin de ihracata dayalı olması için kolları sıvadı. 20 bin metrekare alan üzerine kurulu tesiste asansör üretimi robotlu üretim desteği ile çift vardiya yapılabilecek. 

AÇILIŞ MAYIS 2022DE 

30 yıllık Dağ Mühendislik tecrübesi, Konya’da robotlu otomasyon sistemleriyle yeni nesil asansörlerin üretildiği E&Q Lift’i devreye aldı. 2022 sene ortası öngörülen açılışa hazırlanan E&Q Lift, ilk aşamada asansör kabin, kapı ve pano üretimi ile faaliyetine başladı. Asansör sektörünün ilgiyle takip ettiği E&Q Lift’in üretim sahasını Haber Asansörü okurları için aralayan E&Q Lift Genel Müdürü Kurtuluş Erdem Bayraktar, robotlu üretim sisteminin detaylarını anlattı. 

E&Q Lift’in, Dağ Holding’in iştirakinde kurulduğunu hatırlatan Bayraktar, Dağ Holding’in devam etmekte olan 22 şantiyesi olduğunu anlattı, “Böyle güçlü bir Holding’in önemli bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. 

ROBOTİK ÜRETİMDE SINIRLARI ZORLUYORUZ”

Üretim sahasında makine gücünün kullanıldığını ve insan gücünün minimize edildiğini belirten Bayraktar “Robotlu üretim sayesinde daha efektif, kaza oranının sıfıra indiği, riskin azaldığı bir yapı inşaa etmeyi arzu ediyoruz” dedi. 

Birçok firmanın robotlu üretime geçmek istediğini hatırlatan Bayraktar, asansör üretim sürecini terziliğe benzetti. Bayraktar şunları söyledi:

“Asansör üretimi terzi usulüdür, her kuyu farklıdır. Mühendislik ve yoğun çalışma gerektirir. Biz uzun süredir robotlarla makina parkurunun entegre olması için çalışıyoruz. Bu noktada güzel ilerlemeler kaydettik.” 

DEKORATİF TASARIMLAR ŞİRKETİN KİMLİĞİ OLACAK

Alanında çok başarılı bir mimarla tasarımlara yön verdiklerini kaydeden Bayraktar, “Dekoratif çözümler üzerinde bir şablon oluşturduk. Asansörcülük, kesim büküm gibi işlemler öncesinde her şeyin teknik dizaynda çözüldüğü bir iştir. Biz de bu konuda kendi farkımızı ortaya çıkaracağız” dedi. 

Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Vizyonumuz, çevreye ve insana duyduğumuz saygı neticesinde "önce emniyet” anlayışı ve etik kurallara bağlılığı ile yenilikçi tasarımlarla uluslararası pazarda adından söz ettiren öncü bir firma olmak.” 

YÜZDE 70 İHRACAT HEDEFLENİYOR

Firmanın ihracat hedefleri hakkında da konuşan Bayraktar, “İlk ihracat ve Türkiye sevkiyatlarımızı yaptık, ürünler kullanılmaya başladı, olumlu geri dönüşler şevkimizi artırıyor. Müşterilerimizin teveccühü bizlere gurur veriyor. Çünkü tamamen güven ortamında oluşmuş koşullar bunlar. İhracat ekibimizi de güçlendiriyoruz, burada en önemli kriterimiz dürüstlük ve doğru insana yatırım” dedi.

DÜNYA ASANSÖR PAZARINDA OLMAK İSTİYORUZ”

E&Q Lift’in gelecek beş yılda dünya asansör pazarında yer almak istediklerini açıklayan Bayraktar, “Eştaşlarımızla bu yolda yürümek istiyoruz. Amacımız, markamızın kalitesini ve farkını tüm dünyaya göstermek. Hedefimiz, aynı zamanda önceliğimiz” diye konuştu.

Asansör sektörüne idealist yaklaşım sergilediklerini kaydeden Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Asansörler, binanın demirbaşı. Bina için önemli bir yatırım tutarı aynı zamanda düşeydeki tek ulaşım opsiyonu. Dünyanın neresinde olursa olsun, insana hizmet edecek bu ürünü en doğru şekilde temin ettiğimizden emin olmak zorundayız, toplam kaliteyi artırmak hem bizler hem de “Made in Turkey” kalitesini en üst seviyelere çıkarmak adına çok önemli. Dolayısıyla “imza atacağımız” ürünlerle adımızdan söz ettirmek, referansımızı üst düzeyde tutmak için ürün kalitesinden taviz vermeden, kalitesi ve hizmeti ile kendisini kanıtlamış firmaların komponentleriyle çalışacağız. Referans kaybını göze almadan varlığımızı güçlendireceğiz. Yaptığımız ürünün arkasında olacağız ve çalışmalarımız bu doğrultuda şekillenecek. Yapacağımız her doğrunun ülkemizi dolayısıyla insanımızı daha iyi yerlere getireceği bilinciyle hareket edeceğiz. 

TEDARİKÇİ DEĞİL, ÇÖZÜM ORTAĞI

Yaptığımız işten keyif almak, çıkan ürünle gurur duymak istiyoruz. Herhangi bir sıkıntı olduğu zaman müşterilerimizle dirsek temasında olmak istiyoruz. Biz tedarikçi değil, çözüm ortağı olmayı hedefliyoruz. Kendimize verilmesini beklediğimiz servisi sunan bir marka olarak anılmayı hedefliyoruz.”

ÖMER NASUHİ HASKUL: SEKTÖRDE SES GETİRECEK YATIRIM YAPILDI”

E&Q Lift Fabrika Müdürü Ömer Nasuhi Haskul, E&Q Lift’in 2020 yılı başı itibarıyla önemli seviyede yatırım yapıldığını açıkladı. Haskul, “Konya’da 10 bin 500 metre kare kapalı alan, bin 500 metre kare idari ofisler toplamı 12 bin kapalı 20 bin metrekare açık alan üzerinde hizmet veriyoruz” diye konuştu. 

Haskul, asansör kapı, kabin ve kumanda panosu üretimi ile ilgili imalat sürecini başlattıklarının altını çizdi; “Lazerlerimizin, punch’ımızın, abkantlarımızın, panel büküm merkezimizin, fırın boyamızın ve kapı kaynaklarımızın robotlarla yapılacağı bir sistem kurduk. Bunlar henüz ilk yatırım. Sistem kurulduğunda devam eden süreç Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmalar üzerine olacaktır” dedi. Kurulacak ilave robot hattıyla makine ve robot arasındaki üretim sürecinin geliştirileceğine vurgu yapan Haskul, makine parkurunun kurulumunun tamamlanarak devreye alındığını, bu yatırımların devam edeceğini açıkladı. 

ROBOTLU ÜRETİM İNSAN GÜCÜNE DUYULAN İHTİYACI DÜŞÜRDÜ

Haftada 5 gün üzerinden 8 saatlik tek vardiya sistemi ile haftada 40 paket asansör üretim kapasitesine sahip olduklarını vurgulayan Haskul, robotlu üretim sayesinde esnek mesai gözetilebileceğini, sipariş bazlı bu rakamların haftada 100 adede ulaşabileceğini kaydetti. 

Haskul, tesisteki robot gücünün insan gücünü önemli oranda etkilediğini söyledi: “10 robot 10 personel avantajı demek. Bu da personel maliyetinde yaklaşık yüzde 20 oranında bir avantaj demek. Robot gücünün zaman ve iş gücü açısından ciddi bir katkısı olacak” diye konuştu. 

Haskul, planlanan yatırımlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Kurulum zaman alan bir süreç. Bu hem yatırımla alakalı hem firmanın sektör içerisinde yerleşeceği müşteri portföyüyle alakalı. İkinci planda burası sadece kapı üretim tesisi olarak devam edeceği şekilde planlandı. Bu tesisin yanına ilave başka yatırımlarla kabin, kapı, pano üretimi ve daha sonraki süreçte farklı üretim gruplarına yatırımlarımız olacak. Önemli yatırımlar planlıyoruz. Zaman içerisinde bunları tekrar paylaşacağız.

Sektördeki emektar arkadaşlarımızın buradaki beyin gücüne ihtiyacı var. Biz onların işlerini kolaylaştırmak, tam zamanında çözüm sunmak üzere buradayız. Hep birlikte güzel başarılar elde etmeyi umuyorum.”

Kurtuluş Erdem Bayraktar’ı Tanıyalım…

Elektronik Mühendisi olan Bayraktar, 6 Ekim 1978 tarihinde “İstanbulun düşman işgalinden kurtuluş günü” dünyaya geldi. Pazarlama üzerine master yaparak dış ticaret firmalarında bölge müdürü olarak deneyim kazanan Bayraktar, Almanya merkezli çok uluslu ThyssenKruppun teklifi üzerine asansör dünyasına adım attı. ThyssenKruppta özel projelerin satışından görevli olan ve proje müdürlüğü sayesinde şantiye deneyimi ile kariyerini geliştiren Bayraktar, daha sonra Amerika merkezli Otis Elevatore transfer olarak buradaki büyük çaplı projelerin yönetimiyle hem teknik hem de satış konularında sektörde önemli deneyimler kazandı. Kariyer hayatına Ametalde Pazarlama & Satış Direktörü ve Omak Liftte Yurt içi ve Yurt dışı tüm ticari kısmın başı olarak devam eden Bayraktar, bugün Dağ Holding iştiraki olan E&Q Liftte Genel Müdür olarak asansör sektörüne hizmet etmeye devam ediyor.