Türkiye Asfed Başkanı Atik’den Sektöre Çağrı

Türkiye ASFED Başkanı ATİK’den Sektöre Çağrı:

“Ar-Ge ve İnovasyon Çalışmalarına Devam Etmeliyiz”

Dünyayı etkisi altına bir salgın ile mücadele ettiğimiz bu dönemden her sektör gibi, asansör ve yürüyen merdiven sektörü de oldukça etkilendi. İşlerin durma noktasına geldiği son aylarda, ihracatın da aksaması ile yerli piyasada yaşanan daralmaya bir de yurtdışı pazarı eklendi. Yeni normal süreci ile birlikte açılan ticaret yolları ve değişmeye başlayan dünya düzenleri ile sektörde de hem sanal pazarlama yöntemlerinin hem de korona ile şekillenen asansör ve yürüyen merdiven sistemlerinin gelişmeye başladığını görüyoruz.

Türkiye’de asansör ve yürüyen merdiven sektörünün en büyük yapılanması olan Türkiye ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik pandemi sonrası değişen dünya düzeni ve çalışma disiplinlerine yönelik sektör çalışanlarına bir çağrıda bulundu. Atik açıklamasında asansörlerin insan hayatındaki önemine dikkat çekerek Ar-Ge yatırımlarının önemini vurguladı; “Bildiğiniz üzere pandemi önlemleri kapsamında, bulaş riskinin en yüksek olduğu yerler arasında toplu ulaşımın bir parçası olan asansörler ve yürüyen merdivenler sıklıkla her yayında ve her önlem paketinin içinde yer aldı. “Mecbur kalmadıkça asansöre binmeyin, sık sık asansörleri temizleyin, asansör butonlarına, yürüyen merdivenlerde el bantlarına dokunmayın” gibi pek çok uyarı ve ikaz ile önlemeler almaya çalıştık. Yine bu dönemde görüldü ki her ne kadar sakınsak da, önemli bir ulaşım aracı olan asansör ve yürüyen merdivenlerden vazgeçilmesi mümkün değil… Bu durumda bizler işin uzmanları olan asansör aksamı üretici ve montajcıları olarak; bu dönemdeki tecrübelerimizi halk sağlığı ile entegre olacak yeni üretimlere dönüştürebilmeliyiz. Öncelikle yapmamız gereken Ar-Ge çalışmalarımızı bu alana yönlendirerek insanların gönül rahatlığı ile asansör ve yürüyen merdiven kullanmasını sağlayacak çalışmalara ağırlık vermektir.”

Atik bu dönemde; yerli üreticinin yılladır edindiği tecrübelerinden yola çıkarak halk sağlığı için yeni kullanım modelleri geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Atik; “Bu dönemde durmaksızın çalışmaktan, üretmekten vazgeçmeden, zamanın ihtiyaçlarına uyum sağlayarak işimize dört elle sarılmalıyız. Kabin havalandırma sistemlerinden, temassız asansör sistemlerine, kendi kendini temizleyen buton ya da el bantlarından, komutlarla yönlendirilen çağrı sistemlerine kadar pek çok yapabileceğimiz yeni üretimler üzerine hızla yol almalıyız.”

Açıklamasını; “Geçirdiğimiz bu zor dönemi, ancak çalışarak ve üreterek aşabileceğinin farkında olan her meslektaşımı, gelecek toparlanma günlerinde çok daha iyi bir dönem bekliyor olacaktır” sözleri ile tamamlayan Atik yerli asansör ve yürüyen Merdiven sanayisinin yeni üretimlerle yoluna devam etmesi ve kendini geliştirmesi için fırsatları değerlendirmesinin önemini vurguladı.