Yerli Asansör Sanayi İçin Bakanlıkta Üst Düzey Toplantı “Bakan Mustafa Varank Asfed İle Bir Araya Geldi”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı son bir yıldır yerli asansör sanayinin desteklenmesi ve küresel ölçekli bir asansör markası çıkarılabilmesi için sektörel temsilcilerle bir araya gelerek konu ile ilgili fikir alışverişlerinde bulunuyordu. Yerli asansör ve yürüyen merdiven sanayisi hakkında en kapsamlı raporu hazırlayarak yerli üretici ile monte edenin yok olma tehlikesini gözler önüne seren ASFED, konu ile ilgili görüşlerini Bakanlığa 24 Ocak 2019’da sunmuştu. Türkiye genelindeki 17 derneğin tek çatı altında birleştiği en büyük asansör ve yürüyen merdiven yapılanması olarak ASFED’in hazırladığı rapor bir kez daha gündeme gelerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın değerlendirmesine sunuldu.

28 Ekim 2019’da  Bakan Varank’ın makamında yapılan üst düzey toplantıya Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü Dr. Halil İbrahim Çetin, Asansör ve Teleferik Dairesi Şube Müdürü İlyas Menderes Büyüklü, ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, ASFED Danışmanı Yeminli Mali Müşavir Mehmet Öner ve ASFED Basın Danışmanı Yeliz Karakütük katıldı.  

BAKANLIĞIN ÖNEMLİ GÜNDEMLERİNDEN
BİRİ DE ASANSÖR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin küresel ölçekli bir  yerli asansör ve yürüyen merdiven markası çıkartmasının önemine vurgu yaparak, Bakanlığın önemli gündemlerinden birinin asansör olduğunun altını çizdi. Bu konuda devlet olarak üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını her fırsatta olduğu gibi toplantı esnasında da dile getiren Varank, yerli sanayici ve monte edenin de üzerine düşen görevi yerine getirmesini beklediklerini açıkça ifade etti. Kaliteli ürünler üretecek, satış sonrası servis ağı güçlü firma yapılanmalarının bir an önce tesisi için çalışılması gerekliliğini vurguladı. 

 

 

GÜNCEL VERİLER PAYLAŞILDI

Asansör ve Teleferik Dairesi Şube Müdürü İlyas Menderes Büyüklü de toplantıda bir sunum yaparak yerli ve küresel bir marka oluşturulması ile ilgili yapılan çalışmalardan ve tesis edilmesi mümkün olan modellerden bahsetti. Büyüklü’nün çalışmasında yerli asansör sektörünün güncel verilerine dair bilgiler de vardı. Buna göre; 2019 yılının son sekiz ayının raporlarında asansör sektörünün ihracatı 146.453.524 milyar dolar iken, ithalatı 67.292.041 Dolar oldu. Yine 2017 yılında kurulan yeni asansör sayısı 63 bin iken, 2018 yılında kurulan yeni asansör sayısı 62 bin oldu.

ÜRETİCİ VE MONTE EDENİN SORUNLARI DİLE GETİRİLDİ

ASFED Yönetim Kurulu adına konuşan Başkan Yusuf Atik ise; kamu ihale şartnamelerinde yerli asansörlere yer verilmesi ve bu konuda Bakanlığın belirli standartlar belirlemesinin gerekliliğini dile getirdi. Hazırlanan bazı şartnamelerde yerli asansör ve yürüyen merdiven sanayicisine çalışma imkanı tanınmadığı da açıkça ifade edildi. Yine çok önemli bir konu olan; bakım ücretlerinde taban fiyat uygulamasının önemi vurgulanırken, inşaata göre asansör yapılmasının doğurduğu olumsuz durumlara da dikkat çekildi.