Yeni Nesil Asansörler Eğitimdeki Yerini Aldı

Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ‘Yeni Nesil Asansörlerin Eğitimde Kullanılması’ projesi hayata geçirildi. Projenin kapanış programı Güvercinlik Şehit Hasan Gülhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapıldı.

İleri Teknoloji Ürün Ticarileştirme ve İleri Teknoloji Alanında Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı, Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan 242 bin TL’lik hibe ile hayata geçirildi. Projeye, Otis de 50 bin TL bağışta bulundu.

BARCELONADA İŞ BAŞI GÖZLEM

Program kapsamında eğitim verecek öğretmenlere, makine dairesiz asansör sistemlerinin üretiminden bakım aşamasına kadar süreci Barcelona’da bulunan dört ayrı tesiste iş başı gözlem yapması sağlandı.

ÖĞRENCİLER TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ TAKİP EDEBİLECEK

Projenin kapanış töreninde konuşan Güvercinlik Şehit Hasan Gülhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Nihat Şimdi, bir yıl önce Ankara Kalkınma Ajansı’na başvuru yaptıklarını hatırlattı. Şimdi şunları söyledi:

“Asansör sistemlerinde yüksek değerlere ulaşılması okullar açısından büyük ekonomik yük oluşturmaktadır. Ancak bu tarz proje ve destekler ülkemiz için üretim, kalkınma ve sosyal refah düzeyini artırmak için çok önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Kalkınma Ajandasından mesleki eğitimin geliştirilmesine yönelik bir çağrı metni yayımlandı. Toplam 250 meslek lisesinden başvuru geldi. Bunlardan 18’i hibe almaya hak kazandı. Okulumuz, en fazla hibe alan okul oldu.”

ÖĞRENCİLERE YURT DIŞINDA STAJ İMKÂNI

COVID salgını nedeni ile projenin sekteye uğradığına dikkat çeken Şimdi, Barcelona’da gözlem yapılan firmalardan birinde öğrencilere staj imkânı sağlanacağı müjdesini verdi. Şimdi, “Önümüzdeki dönemde 20-30 gün arasında bir süreyle öğrencilerimizi iş başı staja göndereceğiz” dedi.

Asansör sistemleri dalında öğrenci sayısının düzenli olarak arttığını hatırlatan Şimdi, öğretmenlerin yeterliliğinin de önemli işlerin ortaya çıkmasını sağladığını söyledi.

ASANSÖR EĞİTİMİNE YÖN VEREN OKUL

Törende, Şehit Hasan Gülhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Elektronik Alan Şefi Ergin Hiçyılmaz da konuştu. Asansör sektörüne yön verme vizyonu ile yola çıktıklarını söyleyen Hiçyılmaz, “Okulumuz asansör eğitimine yön veren bir okul. Pek çok projemize hibe aldık” dedi.

Yeni projelerle ilgili bilgi veren Hiçyılmaz, şunları söyledi:

“18 öğrencimizi yurt dışına götüreceğiz. Dört ülkeye ziyaret gerçekleştireceğiz. Bunun dışında yine 10 öğrencimizi kapsayacak başka bir projemiz daha var. Staj olarak gerçekleştirilecek programda öğrencilerimiz dörder haftalar hâlinde ayrı ülkelerde iş başı yapacak. Yakın zamanda Romanya’da staj çalışmamız başlayacak.”

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile protokol imzalayacaklarını duyuran Hiçyılmaz, okulun itfaiye personeline asansör acil kurtarma eğitimine ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Daha önceki yıllarda cezaevindeki hükümlülere akşamları meslek edinmeleri amacıyla asansör alanında ders verdiklerini söyleyen Hiçyılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı arasındaki protokolle, cezaları 3 aydan az kalan hükümlülerin topluma kazandırılması için meslek edindirme faaliyeti gerçekleştirdiklerini de hatırlattı.

“YURT DIŞINDAKİ ÖRNEKLERİ OKULUMUZDA UYGULAYACAĞIZ”

Şehit Hasan Gülhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Asansör Atölye Şefi Anıl Şenol da, Barcelona gezilerini anımsattı. Şenol şunları söyledi:

“Atölye öğretmenleri ve okul müdürümüzle birlikte Barcelona’ya makine dairesiz üretim yapan dört fabrikaya gezimiz oldu. Çeşitli teknik bilgileri aldık, döküman hâline getirdik. Oradaki iyi örnekleri alarak okulumuzda uygulamayı hedefledik. Öğrencilerimiz, ilk başta temel elektrik elektronikle ilgili tüm kavramları öğreniyor. Son iki yıllık eğitimlerinde ise meslek derslerine yoğunlaşılıyor. Atölyemize yapılan yeni setimizle birlikte makine dairesiz asansörlerin çalışma sistemini, bakımını, parçaları gibi tüm işleyen mekanizmaya dair bilgileri öğrenerek mezun olacaklar. Sektörde çalışmaya başladıklarında işe hâkim olacaklar. Öğrencilerimiz bu noktada çok avantajlı durumda olacaklar.”