Türkiye’nin En Büyük Asansör Akademisinin Özellikleri Neler?

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK ASANSÖR AKADEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?

            “ESKİŞEHİR ASFED ASANSÖR AKADEMİSİ”

 ASFED ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği Ankara, Eskişehir ve Kayseri’de seçilen pilot okullardan ilki Merih Akademi olarak 2018-2019 eğitim yılında öğretime başlamıştı. Tamamı sektör desteği alınarak yapılan Eskişehir ASFED Asansör Akademisi’nin ise; 2019-2020 eğitim öğretim yılında ders başı yapması yönünde çalışmalar tamamlandı.

“ASANSÖR”  İLK KEZ KENDİ İSMİ İLE ANILAN OKULLARINA KAVUŞTU

ASFED’in yürüttüğü eğitim projesinin en önemli özelliklerinden birisi, daha önce başka isimler altında anılan asansör dalının protokol ile birlikte bir uzmanlık dalı olarak değerlendirilmeye başlaması oldu. 2018’den önce “Elektromekanik Taşıyıcılar Bölümü” adı altında bir kaç ders ile okutulan asansör bölümü, ASFED‘in Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı ortak çalışmalar sayesinde hazırlanan eğitim modülleri ve ders kitapları olan bir meslek dalı olarak “Asansör Sistemleri Dalı” şeklinde adlandırılacak. Asansörün kendi ismi ile anılan bölümlerine kavuşması, asansör sektörü açısından bir ilk olması sebebiyle ayrıca önem taşıyor.

ESKİŞEHİR ASFED ASANSÖR AKADEMİSİ’NİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Eskişehir Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılan akademinin kendine ait müstakil bir binası bulunuyor. Okul bahçesinde yer alan iki katlı beş yüz metrekarelik binada, iki adet iki duraklı eğitim asansörleri kurularak, tüm tasarımı da öğrencilerin eğitimlerine göre belirlendi. Eskişehir’de ESASDER (Eskişehir Asansörcüler Derneği) çatısı altında toplanan Eskişehirli üretici ve monte eden  firmaların önemli katkılarıyla akademi bir yıldan kısa bir sürede tamamlandı.

DERSLİK TASARIMLARI VE PLANLARINI ASFED HAZIRLADI

Hem bakım hem de montaj eğitiminin verileceği asansörler; makina dairesiz elektrikli ve hidrolik asansör olmak üzere iki farklı sistemde kuruldu. Ayrıca yine eğitimler için 6 tane boş asansör kuyusu inşa edilerek, öğrencilerin montaj ayrıntılarını öğrenecekleri pratik alanlar oluşturuldu. Akademiye kurulan malzemeler öğrenci kullanımına uygun güvenlik önlemleri dahilinde hafif ve küçük boyutlu olarak tasarlandı. Okulda ayrıca, kapı montajı ile ilgili bir pratik alanı daha bulunuyor. Atölyenin üst katında ise; her kuyu için ayrı bir makina dairesi ve kuyu ile irtibatlanmış pano bağlantıları bulunuyor. Tüm tasarım ASFED akademilerinden mezun olacak öğrencilerin eksiksiz bir asansör eğitimi alması amacıyla düşünerek oluşturuldu.

OKULA SEKTÖR YATIRIMI; 1 BUÇUK TRİLYON

ASFED (Asansör Sanayicileri Federasyonu)‘in önderliğinde akademi planlarına uygun olarak alt yapısı çizilen, eğitim materyalleri hazırlanan okul için ASFED hiç bir nakdî destek toplamadı. Gerekli olan tüm malzemeler üretici firmalardan temin edilirken, montajları da yine sektördeki montajcı firmalar tarafından yapıldı. İnşası için gerekli olan malzemelerin ve işçiliğin temini de yine sektör firmalarının güç birliği ile sağlandı. Eskişehir Sanayi ve Ticaret Odalarının da önemli katkıları ile tamamlanan akademi için Asansör firmalarından 29 marka destek verdi.

YERLİ ASANSÖR SEKTÖRÜ GÜCÜNÜ BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYDU

 Asansör sektörünün imece usulü ile bir araya getirdiği tüm malzeme ve işgücünün toplam maliyeti ise bir buçuk trilyonu buldu. Yerli asansör sektörü akademiye sağladığı destek ile gücünü bir kez daha göstermiş oldu.