Sektörde 48. Yılında “Ayata Asansör”

SEKTÖRDE 48. YILINDA “AYATA ASANSÖR”

Kayseri’den Türkiye’nin dört bir yanına kırk yıldır değişmeyen kalite anlayışı ile asansör kompanentleri imal eden Ayata Asansör’ü Kayseri’deki fabrikalarında ziyaret ettik. Kurucuları Mustafa Livkebabcı ve Mustafa Ayata usta çırak ilişkisi ile başlayıp, yıllar süren bir iş birliğine dönüşen dostluklarını ve Ayata Asansör’ün son dönem faaliyetlerini Haber Asansörü okuyucuları için paylaştı.

1972 yılında Birlik Makine isimi ile Kayseri’de başlayan hikayeleri bugün büyüyen bir Kayseri markası olarak devam ediyor. 

Ayata Asansör’ün kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

MUSTAFA AYATA: Ayata asansörün kuruluş hikayesi, 1972 yılında başlıyor. Ustam Mustafa Livkebabcı’nın, 1971 yılında Ankara Tekniker Yüksek okulundan mezun olduktan sonra Kayseri’ye gelerek burada Kayseri Yeni Sanayi Bölgesi olarak geçen yerde, ilk önce inşaat harç asansörleri imalatı yapmaya başlıyor.  O tarihteki firma ismimiz; Birlik Makine’dir. Aradan geçen zaman zarfında Birlik ismi başka firmalar tarafından da sıkça kullanılmaya başlandığından dolayı, 1996 yılında firma ismimizi Ayata Asansör olarak değiştirme kararı aldık. Aynı ekip ve aynı çalışma standardını daha da yükselterek faaliyetlerimizi devam ettirdik. Bugün hala ilk günlerin heyecanı ile işimizi yapmaya bu devam ediyoruz.

Mustafa Livkebabcı ve Mustafa Ayata isimlerinin yolları nasıl kesişti?

MUSTAFA AYATA: Ustam Mustafa Livkebabcı ile tanışmamız bir arkadaşım vesilesi ile oldu. O zamanlar benim kalfalık dönemlerimdi. Arkadaşım bana sanayide bir mühendis var, asansör işi yapıyormuş ve kendisine kalfa arıyormuş dedi. Hemen gittim, arkadaşımın dediği yerde Ustam Mustafa Livkebabcı ile tanıştım. Kendisi beni yanına aldı ve o günden bu güne beraber çalışıyoruz. Ustan Mustafa Livkebabcı ile tanışma öykümüz bu şekilde başladı. Hem aramızdaki yaş farkından hem de meslekteki ustalığından dolayı kendisi bana her zaman bilgisi ve tecrübeleri ile bir öğretmen olmuştur.

“Biz ürünlerimizle birlikte hizmet kalitesi de tasarlıyoruz”

Son dönem faaliyetleriniz nelerdir?

Biz kırk küsur yıldır yola çıkış vizyonumuzdan hiç vazgeçmedik. Amacımız olabildiğince mükemmel hizmetleri ve çözümleri müşterimize sunabilmek. Sahip olduğumuz tecrübe ve bilgi birikimi ile müşterilerimize en kısa zamanda, en düşük maliyetle ve her şeyden önemlisi kaliteden taviz vermeden nasıl hizmet edebiliriz, bunu tasarlamaya çalışıyoruz. Biz ürünlerimizle birlikte hizmet kalitesi de tasarlıyoruz, diyebiliriz. Bu amaçla son dönemde her türlü makina, tahrik kasnakları, saptırma kasnakları ve palanga kasnakları imalatımız hız kesmeden devam ediyor. Kabin imalatımız da yine aynı şekilde devam ediyor. Fabrikadaki imalatlarımız dışında asansör montaj ve bakım işlerimiz de Kayseri ve çevresinden işlerle devam ediyor.

 

MAKİNALARIN DİLİNDEN EN İYİ O ANLIYOR

Mustafa Livkebapçı’nın bir özelliği de sadece asansör makinaları değil, her türlü makine arızaları konusunda da bir uzman olması. Bazen günlerce, aylarca, kullanılmaz diye atılan bir makinanın başına geçiyor ve onu tamir ederek hayat kazandırıyor.

 MUSTAFA LİVKEBABCI: Bizim zamanımızda, asansör motoru olsun ya da başka makinaların arızaları olsun anlayan zor çıkardı. Kayseri’de bu konuda bir usta bulmak o kadar zordu ki; bu yüzden bölgede çıkan arızalarda çoğu makinayı, uzmanlık alanım olduğu için ben tamir ederdim. Bana zorlu bir bulmacayı çözmek gibi geliyor, bize gelen bir makinanın arızasını çözebilmek için bazen günlerce onun çözüm yollarını düşünerek uyuyorum. İşe yaramaz diye bir köşeye atılan o kadar çok değerli makinayı hayata döndürdüm ki sayısını ben de hatırlamıyorum. Çok severek yaptığım bir iş bu.

MAKİNALARI ÇÖZMEK İŞİMİZİN HİZMET KISMI

MUSTAFA AYATA: Bizim bir farklı özelliğimiz de Ustam Mustafa Livkebabcı’nın bu konuda uzmanlığı gereği her türlü makinanın tamiri konusunda da yardımcı oluyoruz. Mustafa Usta, inanılmaz bir bilgi birikimi ve tecrübesine sahip, bu işi çok severek yapıyor. Bazen günlerce bir makinanın başından kalkmadan sorununu çözmeye uğraşıyoruz. O’nun çözemeyeceği sorun, şimdiye kadar görmedim. Bu biraz da bizim işimizin hobi ile birlikte, meslektaşlarımıza hizmet kısmı diyebiliriz.

“Kasnaklarımızın muadillerinden 3 kat daha uzun ömürlü”

Kasnak deyince ilk akla gelen firmalardan birisiniz? Mevcut kasnak özelliklerinizden bahseder misiniz?

İş yerimizde çeşitli makineler imal ediyorduk. 1985 yılından sonra Asansör makine ve yedek parça imalatımız hızlandı. Bu dönemde Kayseri’de döküm sanayicileri soba imalatına önem veriyordu, biz ise kendi makine ve yedek parça imalatımızla alakalı istediğimiz kalitede döküm bulmakta zorlanıyorduk. Döküm sorunlarımız giderek arttı, makine ve yedek parça imalatını bırakmak zorunda kaldık. Yine aynı dönemde Kayseri’de Asansör Makine motorları için kasnak imalatında bir açık olduğunu fark ettik ve bu sektörde devam etme kararı aldık. O günün şartlarına göre kaliteli malzemeden kasnak imalatı yapmamız ve kasnaklarımızın muadillerinden 3 kat daha uzun ömürlü olması, müşterilerimiz yapılan bu kaliteli işi bire bir deneyimleyip onay vermesi ile kasnak imalatına başlamış olduk. Ustam Mustafa Livkebabcı’nın soyadından dolayı Kebabcı Kasnakları diye tanınır olduk. Kısa dönemde Kayseri ve çevre illerde kasnak talepleri artarak devam etti.

Pandemi döneminde ne gibi önlemler aldınız? Bu dönemi sektör olarak sağlıklı bir şekilde atlatmak için ne gibi önerileriniz olur?

Pandemi döneminde firma olarak gerekli bütün önlemleri aldık. Müşterilerimiz için ayrı bekleme salonlarında, sosyal mesafeye uygun bir şekilde hizmet verdik. Personellerimiz için firma içerisinde sosyal mesafeye uygun şekilde çalışma alanları oluşurduk ve esnek çalışma saatleri ile hem biz hem personelimiz hem de müşterilerimiz için sağlık tedbirlerini almaya çalıştık. Kesintisiz hizmet etmeye devam ediyoruz.