Koronavirüs Sonrası Değişen Asansör Tasarımları

Koronavirüs Sonrası Değişen Asansör Tasarımları

Sosyal mesafeli, maskeli ve hijyen kurallarını esas alan bir yaşam artık hayatımızın olmazsa olmazı haline geldi. Araştırmalar, bulaş riskinin en yüksek olduğu yerlerin ellerimizi değdiğimiz yüzeyler olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla mümkün olduğunca el temasını azaltan eylemlerde bulunuyor ya da buna yönelik yeni tasarımlara yönelmeye başlıyoruz.

Asansörden vazgeçmek mümkün mü?

Bunlarla birlikte; ortak kullanımın en çok olduğu asansörlerden beklentiler de değişmeye başladı. Pek çok yerde; “asansör kullanmayın, kullanırsanız da şu kurallara dikkat edin” açıklamalarını okuyoruz. Peki asansörden vazgeçmek mümkün mü? Hayatımızın her alanında en sık kullandığımız ulaşım aracı asansörlerden vazgeçmemiz elbette mümkün değil… Koronavirüs sonrası, yeni hayatımıza uyum sağlayacak olan asansörlerin tasarımlarında yeni beklentiler ortaya çıkmasıyla birlikte, yeni tasarımlar için de hem yerli hem de yabancı pek çok markanın mühendisleri çalışmalar yapılıyor.

TEMASSIZ ASANSÖRLER

“Telefonlarımız Asansörlerle Konuşacak”

Pek çok üretici asansörlerle akıllı cihazları entegre edecek yeni yazılımların üretimine başladı. El, ayak temasını tamamen ortadan kaldıracak bu sistemlerde kullanıcı akıllı telefon ya da tabletine yükleyeceği yazılım ile asansörü çağırıp, gitmek istediği katı kendi cihazı aracılığı ile asansör butonuna basmadan seçebilecek.

SESLİ ÇAĞRI SİSTEMİ OLAN ASANSÖRLER

Daha çok görme engelli kullanıcılar için tasarlanan sesli çağrı sistemlerinin, tüm kullanıcıların hizmetine hazırlayan daha gelişmiş sistemler de asansör sektörünün gündeminde. İnsan sesine ve belirli komutlara duyarlı akıllı asansörlerin yakın dönemde hayatımıza girmesi de gündemde.  

AYAK BUTONLU ASANSÖRLER

Türkiye’de AVM’lerin açılması ile birlikte pek çok asansörde artık elle teması engellemek amaçlı ayak butonlu asansörlerle tanışmaya başladık. Asansörlerin pek çoğuna uyum gösteren modellerin üretimi yapılmaya başlandı bile. Hem aşağı-yukarı butonları, hem de kabin içinde gidilecek katın seçilebileceği butonlar, ayak butonları ile yönlendirilebilecek.

UV IŞINLARI İLE TEMİZLENEN YÜRÜYEN MERDİVENLER

Koronovirüs ile birlikte yürüyen merdiven kullanımında, önümüzdeki kişi ile aramıza üç basamak koymak zorunluluğu getirildi. Ancak yürüyen merdivenlerdeki önlemler bununla sınırlı değil. Çünkü ortak temasın en çok olduğu yerlerden biri de yürüyen merdivenlerin el bantları. El bantlarında hijyen en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri iken artık, UV ışınları ile kendi kendini belirli sürelerde dezenfekte eden bantlar hayatımıza girmeye başladı. Türkiye’de pek çok alış veriş merkezi bu alanda yatırımlarını yapmaya başladı.