Katranlı: ‘Korsan Firmalar Karşısında Şansımız Zayıflıyor’ 

Doğu Anadolu Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (DAS-DER) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Katranlı, sektör paydaşlarının da sık sık gündeme getirdiği düşük bakım maliyetlerinden şikâyet etti. Denetimlerin yetersiz kaldığına dikkati çeken Katranlı, “Korsan firmalar karşısında şansımız giderek zayıflıyor” dedi.

Sektörde giderek eriyen bakım ücretlerinin maliyeti karşılaması gerektiğini vurgulayan Katranlı, SGK ve personel giderlerinin, araç, malzeme, nakliye, belgelendirme giderlerinin dikkate alınarak hazırlandığını hatırlattı. 

Asansör montaj ve bakım sürecine ilişkin bilgi veren Katranlı, piyasada düşük rakamlara verilen teklifler karşısında rekabet edilebilirliğin azaldığını vurguladı ve şu ifadelere yer verdi: 

“Piyasada faaliyet gösteren korsan firmalar karşısında şansımız giderek zayıflıyor. Bu firmaların iş maliyetleri düşük olduğundan bizlerin bu kişilerle rekabet etme olasılığımız düşüyor. Denetimlerin yetersizliği ise bu gibi firmaların her geçen gün çoğalmasına yol açıyor.”

YENİ BAKIMLARDA SÜREÇ

Bakım teklifi istenmesi durumunda atılan adımları paylaşan Katranlı, öncelikli olarak teknik ekibin mevcut asansörü yerinde incelemesi gerektiğini ve yerel yönetimin yetki verdiği denetçi kuruluş raporlarının incelenmesiyle birlikte risk analizi sonuçlarının elde edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Katranlı, durum tespit raporunun kayıt altına alınarak bakım için gerekli koşulların sağlanabileceğine vurgu yaptı. 

Gerekli raporlama işlemlerinin ardından bakım yönetmeliğine uygun bakımın yapılabilmesi için sözleşme aşamasına geçilebileceğini bildiren Katranlı, iş güvenliği önlemlerinin alınarak aylık periyodik kontrollerin yapılabileceğini söyledi.

MONTAJDA SORUN OLUŞTURACAK TASARIMLARI TAVSİYE ETMİYORUZ

Asansörlerin tasarım sürecine ilişkin bilgi veren Katranlı, “Tasarımlarımızı TSE, CE, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının mevcut yönetmelikleri doğrultusunda kullanıcıların can güvenlikleri öncelikli olarak enerji tasarrufu sağlayan maliyeti düşük ve bir o kadar uzun ömürlü olmasına dikkat ederek günün şartlarına uygun görsel cazibesi olan ürünleri kullanarak tasarlıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Katranlı, tasarım yaparken uygulanabilirliğin ön planda olması gerektiğini söyledi, “Çekici bir görsellik için mukavemetten yoksun uygulamaları ve montajda sorun oluşturacak tasarımları tavsiye ve tasvip etmiyoruz” dedi. 

SON KONTROLE GİDEN YOL

Asansör montaj prosedürünün işletilmesindeki gereklilikleri anlatan Katranlı şu bilgileri paylaştı:

“Öncelikle avam projelerinde mühendislerimizin yaptıkları ön çalışma sonrasında, kuyu röleveleri alınıp mevcut yönetmeliklerin izin verdiği ölçülerde projelendirme yaparak montaj ekiplerini mahale sevk ediyoruz.

Makina ve kabin ve montajları  yapılıp elektriksel bağlantıları gerçekleştirilerek çalıştırma aşamasına geçiliyor. Son kontrolde görülen eksiklikler tamamlandıktan sonra asansörün piyasaya arzı için denetleme kuruluşuna başvuru yapılıyor.”