Güvenlik Komponentlerinin Test Süreci Masaya Yatırıldı: Yabancı Markaların Ürünleri Test Edilecek

Asansör güvenlik komponentlerinin test süreci Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğünün düzenlediği toplantı ile masaya yatırıldı. Toplantıda, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi (BTSO MESYEB) bünyesinde kurulan Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi”nde ithal ürünlerin de test edileceği duyuruldu. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Sanayi Ürünleri Güvenliği Genel Müdürlüğü 17 Ağustos 2021 tarihinde “Güvenlik Aksamlarının Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) Faaliyetlerine İlişkin İstişare Toplantısı” gerçekleştirdi. Çevrimiçi yapılan toplantıya Asansör ve Makine Daire Başkanı Dr. Şakir Karakaya başkanlık etti. 

Asansör sektörü ve dernek temsilcileriyle birlikte uygunluk kuruluşlarının da katıldığı toplantıya, Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu’nu (TASFED)  temsilen TASFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bozdağ katıldı. 

12 Mart 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7223 Sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun sektör açısından getirdiği değişiklikler toplantının ana gündem maddelerinden birisi oldu. Toplantıda, asansör güvenlik aksamlarına yönelik Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen PGD faaliyetleri görüşülürken, test ve muayene sürecine ilişkin de değerlendirmeler yapıldı. 

İTHAL ÜRÜNLER MESYEB’DE TEST EDİLECEK 

Bakanlık yetkililerince aktarılan bilgiye göre, yurt dışından ithal edilen ürünler artık BTSO MESYEB bünyesinde kurulan “Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi”nde test edilebilecek. 

Toplantıda, güvenlik komponentlerinin (hız regülatörü, güvenlik tertibatı ve tampon) testlerine ilişkin hizmet veren kuruluşlar tarafından, raporlama sürecine ilişkin görüş ve öneriler dile getirildi.

TASFED’DEN EŞ GÜDÜM TOPLANTISI ÇAĞRISI

Toplantının ardından Haber Asansörü’ne özel değerlendirmede bulunan TASFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bozdağ, “Biz federasyon olarak Sanayi Bakanlığının A tipi muayene kuruluşları ile beraber gerçekleştirmiş olduğu eş güdüm toplantısının aynısının Türkiye’de bulunan laboratuvarlar ile de gerçekleştirilmesi ve bu toplantılara da STK’lerden birer temsilcinin katılım sağlaması konusunda öneride bulunduk. Bakanlığın taleplerimize ilişkin bir çalışma başlatacağını düşünüyoruz” dedi.