Engelli Asansöründe Yeni Bir Marka “Vitas”

Ekonomideki daralmaya, sektördeki durgunluğa rağmen yeni markalar ve yeni projelerle genç girişimciler sektörde yerlerini almaya devam ediyor. Bunlardan birisi de sektörde önemli markaların Üretim Müdürlüğünü yapmış ve özellikle engelli asansör sistemleri üzerine uzmanlaşmış Gökhan Toroğlu ve ortağı Ömer Talha Demirci.

 

Makina Mühendisi olan Gökhan Toroğlu, çalıştığı şirketin dağılmasının ardından kendisi gibi makina mühendisi olan ortağı Ömer Talha Demirci ile birlikte deneyimlerini birleştirerek Kayseri’de engelli sistemleri üzerine bir markayı hayata geçirdiler. Erciyes Sanayi Sitesi (Mobilyakent)’deki imlâthanelerinde VİTAS Engelli Asansör Sistemleri olarak Şubat 2019’dan bu tarafa faaliyetteler. Gökhan Toroğlu, kuruluş amaçlarını ve hedeflerini şöyle anlatıyor:

GÖKHAN TOROĞLU /VİTAS Kurucu Ortağı

Asansör sektörüne girmeden önce, Makina Mühendisi olduğum için  lazer makinalar ve plazma kesim makinaları üzerine çalıştım. 2016 yılında Kayseri’ye gelmem ile birlikte asansör sektörüyle tanıştım ve önemli bir markanın imalat bölümünde Üretim Müdürü olarak görev aldım. Ardından yine engelli asansör sistemlerinin yer aldığı başka bir markada imalat müdürü olarak çalıştım. Daha sonra çalıştığım firma kendi içinde bir yapılanmaya girince biz de ayrılmak zorunda kaldık. Bu süreçte kendi yolumuza gitmeye karar vererek Şubat 2019’dan itibaren tamamen engelli asansör sistemleri üzerine imalat yapan VİTAS’ı kurduk.

 

“Yeni tasarımlar geliştirmek hedefiyle yola çıktık”

Neden engelli asansör sistemlerini tercih ettiniz?

Engelli asansör sistemleri asansör birimleri içerisinde çok kendine has ve uzmanlık isteyen bir alan. Ben asansör sektörüne girdiğimden beri engelli sistemleri üzerinden yoğunlaştığım ve açıkçası kendimi engelli sistemlerindeki işlerde daha mutlu hissettiğim için hiç düşünmeden çok spesifik de olsa bu alanı tercih etmeye karar verdim. Ortağım Ömer Bey de beni destekledi ve biz firmamızı kurarken tamamen bu sistemler üzerine yeni tasarımlar geliştirmek hedefiyle yola çıktık.

 

“VİTAS : “Vizyonumuz, İnovatif ve Teknolojik Asansör”

VİTAS’ın hedefleri ve gelecek yatırımları hakkında da kısaca bilgi verir misiniz?

Bizim hedefimiz sıradan sistemler üzerine çalışmak değil, tamamen mekanikte yeni tasarımlar ve yeni sistemler kurmayı hedefliyoruz. Ve şu an ki ekibimizle birlikte tasarladığımız yeni ürünümüzü de piyasaya sürmeye hazırlanıyoruz. Gelecek planlamamızı ise daha çok ihracat ağırlıklı kuruyoruz. VİTAS açılımı ise “Vizyonumuz, İnovatif ve Teknolojik Asansör” demek. Biz VİTAS’ı kururken bu vizyon üzerinden yola çıktık. İnovasyon ve teknoloji bizim önceliklerimiz arasında. Engelli de biz daha farklı neler yapabiliriz, piyasadaki eksikler neler bunları tespit ederek kendi ürünlerimizi geliştiriyoruz.

 

Peki VİTAS’ın ürünlerinin farkı ne olacak, yeni bir tasarımınızdan da bahseder misiniz?

Biz şuan da ürünlerimizde kayış kasnak dediğimiz teknolojiyi tamamen bitiren bir tasarım yaptık. Ar-ge süreci sonlandı ve testleri de bitmek üzere. Bu sistem,  güç olarak daha fazla verim almamızı sağlıyor. Normal sistemlerin yaklaşık 3 katı kadar daha verimli ve daha sessiz bir yapıda. Yani bu kapasitesini arttırdığı gibi sessiz çalışmasını sağlıyor, dolayısıyla da konforunu arttırıyor. Bu yeni sistem dışında, yine her tip açık ve kapalı engelli asansörü yapıyoruz.

“SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ İLE ENGELLİLERİN HAYATINA DAİR FARKINDALIK YARATMAK İSTEDİK”

Engelli asansör sistemlerinde bir fark yaratmak isteyen VİTAS, sadece ürünleriyle değil sektörde bu alanda bir farkındalık yaratmak amacıyla çok önemli bir de sosyal sorumluluk projesi geliştirmiş. Proje ihtiyaç sahibi yürüme engellilerin de yüzünü güldürecek.

 

GÖKHAN TOROĞLU: Bizim aynı zamanda çok önemsediğimiz bir de sosyal sorumluluk projemiz var. Sizler aracılığınız ile bu da duyurmak, sektörde ve kamuoyunda bu alandaki ihtiyaca dikkat çekmek istiyoruz. Ülkemizde pek çok engelli var ve bizler her ne kadar sağlıklı olsak da aslında hepimiz  birer engelli adayıyız. İşimizi de bu yüzden çok önemsiyoruz. Çünkü pek çok engelli imkanı olmadığı için dört duvar arasında kapalı kalıyor. İmkanı olan ise asansör yaptırarak dünya ile bağlantısını kuruyor. Biz istedik ki bu iki kesimi bir araya getirelim. Bizim VKP300ES ve VKP300VS isimli iki ürünümüz var. Bu ürünlerden herhangi biri alındığında, alan kişi adına bir ihtiyaç sahibine tekerlekli sandalye bağışlıyoruz. Bu çalışma ile ile birlikte bir sosyal farkındalık hareketi de başlatmak istiyoruz. Engelli asansör sistemleri alanı sadece bir kâr kaygısıyla değil aynı zamanda bir sorumluluk bilinci ile yapılması gerekiyor. Biz de elimizden geldiği kadar katkı sunmak istedik.

 

ÖMER TALHA DEMİRCİ: Yaptığımız iş kadar sosyal sorumluluğumuzun da farkındayız. Yaptığımız işlerde de bu bilinçle hareket ediyoruz ve her VKP300ES/VS ile sadece yapılan yerin değil, hayattaki başka bir engeli daha kaldırmanın gururunu yaşıyoruz. Bu bizim için gerçekten çok önemli bir konu. Bizim azmimizi diri tutan ve bizi ateşlendiren aynı zamanda da daha yenilikçi fikirleri ortaya çıkarmamızı sağlayan bir konu. Aynı zamanda yurtdışındaki bağlantılarımızla da görüşmeler halindeyiz. Kısa süre içerisinde birkaç ülkede daha Vitas’ı duyuracağız. Bu sosyal sorumluluğumuzu sadece yurtiçi ile sınırlandırmayıp aynı zamanda yurtdışında da devam ettirmeyi hedefliyoruz.  Engellerin dini, dili, ırkı, cinsiyeti yoktur. Umarız ki bu başlatmış olduğumuz farkındalık tüm dünya geneline ulaşır.