EFELİFT’E YEŞİL DÖNÜŞÜM KATKISI; ÇATI ÜZERİ GES’LE 390 BİN KW'LIK ELEKTRİK SATIŞI GERÇEKLEŞTİ

Dünyadaki enerji ihtiyacının yüzde 80’den fazlasının fosil kaynaklarla karşılanıyor olması ve karbon emisyonlarının çevreye verdiği zarar insanlığın geleceğini tehdit etmeye devam ediyor. Küresel düzeyde başlatılan sürdürülebilir enerji yatırımları kelebek etkisi gibi her sektörde kendini göstermeye başladı. 

Yenilenebilir enerji yatırımlarına artan talep, asansör sanayisini de hareketlendirdi. Güneşten elektrik üretim modelini tercih eden Efelift Asansör, 2021 yılında toplam 595 bin MW elektrik üretti. Ürettiği elektriğin 1/4’ünü de şebekeye sattı. 

Efelift Asansör Genel Müdürü Abidin Güler, yenilikçi teknolojiyi takip ettiklerini söyledi, GES yatırım sürecine ilişkin bilgi verdi. Güler, “Dışa bağımlılığımızı azaltmak ve gücümüze güç katmak için tamamen öz sermaye kaynaklarımızı kullanarak güneş enerjisi panellerimizi hayata geçirdik” dedi. 

KURULUM DIŞINDA EK MALİYET YOK

Çatı üzeri GES kurulumu için toplam 230 Bin 509 Dolar kaynak ayırdıklarını anlatan Güler, yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılacak yatırımların önemine işaret etti. Güler şunları söyledi; 

“Bu yatırımlar hem firmamız hem çevremiz adına büyük katkılar sağlayacak. Çatı üzeri GES projemiz ile karbon ayak izinin azalmasına katkıda bulunacağız. Çatı üzeri GES modellerinde kurulum anından itibaren güneş enerjisini ücretsiz kullanarak bedava elektrik üretiyoruz. Kurulum dışında ek maliyet yok. Fosil yakıt tüketiminde olduğu gibi eko-sistemlere zarar vermiyoruz. Doğrudan ve zararsız olan güneşten faydalanarak kendi elektriğimizi üretiyoruz, üretilen elektriğin fazlasını da çevremizde bulunan şebekelere satarak yaptığımız yatırımımızı karşılıyoruz.”

390 BİN KW/H ELEKTRİK ŞEBEKEYE SATILDI 

GES kurulumu sayesinde doğal kaynaklara yöneldiklerini belirten Güler, geride bıraktığımız 2021 yılında 595 Bin 19 MW/H elektrik ürettiklerini; bunun 1/4’ünün kendi tesislerinde kullanıldığını, 3/4’ünün ise şebekeye satıldığını söyledi. Geçtiğimiz yıl şebekeye 390 Bin kW/H elektrik satışı gerçekleştirdiklerini kaydeden Güler, ekonomi ve ticarette birçok verinin finansal bilgilere dayandığını ve enerji kaynaklarına olan yatırımın dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ticari önem arz ettiğini ifade etti. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na dikkati çeken Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Biliyorsunuz ki ülkeler arasında olan ticaretimizde en önemli etkenlerden biride doğal faktörlerdir,  yaşam kalitesini bir adım daha öne taşımak ticari açıdan oldukça önemlidir. Avrupa Yeşil Mutabakatı sayesinde enerji sektörünün karbondan arındırılması, çevre dostu teknolojilere yatırım yapılması, üretimde inovasyonun teşvik edilmesi, kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi hedeflenmektedir. Efelift Asansör firması olarak Yeşil Mutabakat vizyonunu benimseyip tüm faaliyet alanlarımıza entegre etmek için çalışıyoruz.” 

ENGELLİ SİSTEMLERİNDE ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRDIK 

Efelift Asansör’ün 2013 yılında Kayseri’de faaliyete girdiğini hatırlatan Güler, sektörde karşılaşılan açık alanları daha iyi bir imalat teknikleriyle bir araya getirerek geliştirmek üzerine yoğunlaştıklarını anlattı. Erişebilirliğe gereken önemin verilmediğini belirten Güler, engelli sistemlerinin çeşitliliğini artırarak Türkiye’de üretime başladıklarını söyledi. “Bugün engelli platformlarımız yurt içinde ve yurt dışında kullanıcılara hizmet veriyor. Engelli platformunda Vini markamızla dünya çapında bilinirlik sağladık” diye konuştu. 

Güler, engelli sistemleri üretimindeki yılda bin adet üretim kapasitesine sahip olduklarını kaydetti, aynı zamanda modüler asansör kuyusu ve yemek asansörü üretimi de yaptıklarının altını çizdi. 

YENİ ÜRÜNLER İÇİN GERİ SAYIM

Yeni Ar-Ge çalışmalarına dikkat çeken Güler, 2022 yılı hedeflerine işaret etti. Güler, “Daha minimize ölçülerde, daha az alan isteyen çok özel bir ürün olacak. Türkiye’de bir ilk olacak. Dünyada benzerleri var ama kendi sınıfında özel apayrı bir ürün olacak. Ar-Ge çalışmalarımız henüz devam ediyor. Ürünün seri imalata geçmesiyle tanıtımı için çıkacağız” diye konuştu.

Üretimin yüzde 60’ının yurt dışına, yüzde 40’ının ise yurt içine satıldığını kaydeden Güler, engelli platformlarına yönelik üretici sayısındaki artış için; “Alanımızda en iyisini yaparak pazardaki varlığımızı korumayı hedefliyoruz. Tabii ki bizlerden başka meslektaşlarımız da olacak. Biz, kendimizi ve ürünlerimizi düzenli olarak yenileyerek zirvede kalmak üzere çalışıyoruz” dedi.

Sürdürülebilir büyümenin günümüz şartlarında Ar-Ge faaliyetlerinden geçtiğine işaret eden Güler, Türkiye’de daha önce üretimi yapılmamış ürünleri üretme hedefiyle çalışmalarına hız kazandırdıklarını vurguladı. Güler, yenilikçi cihazlar ile en kısa sürede ana kartlar dâhil dairesel kapı açma motoru teknolojisinin piyasaya sunulacağını açıkladı; “Yeni Ar-Ge projelerimiz arasında daha küçük alanlar için özel bir çalışma sürdürmekteyiz” dedi. 

İthalat ve ihracat pazarlama ağında geniş bir talebe sahip olduklarını belirten Güler, daha geniş pazarlara açılmayı hedeflediklerini söyledi. Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinde ürünlerinin yoğun ilgi gördüğünü kaydeden Güler, “Müşteri memnuniyeti, kolay kurulum ve hızlı ulaşım nedeni ile dış pazarda son derece önemli bir yere sahibiz” diye konuştu.