Asansör Bakım Ve Muayeneleri İhmal Edilmemeli

Geçtiğimiz günlerde Esenyurt’ta meydana gelen ve 9 aylık Muhammed bebeğin ölümüne sebep olan asansör kazasının ardından, bu hafta “asansör faciası” başlığı altında bir haber de Yalova’dan geldi. Yük asansöründe halat kopması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiği olayın ardından Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED) olarak, yıllardır üzerinde durduğumuz “asansör bakım, denetim ve muayene hizmetlerinin, yetkili ve güvenli ellere teslimi” konusunu bir kez daha gündeme getirmek ihtiyacını hissediyoruz. Nasıl ki; düzenli periyodlarda araçlarımızın muayenelerini yetkili servislerdeki yetkili ustalara yaptırıyorsak, can güvenliğimiz için oldukça önemli olan asansörlerimizin de bakım ve muayenelerini ihmal etmeden yetkili kurumlara yaptırmalıyız.  Türkiye’de yaklaşık olarak 500 bin asansör bulunmaktadır. Yeni uygulamalarla, 4 kat ve üzeri tüm  yapılarda asansör yapılması zorunluluğu bu sayının önümüzdeki yıllarda  daha da artacağını göstermektedir. Ancak artan bu arz-talep ilişkisi ile birlikte son dönemde yaşanan asansör kazalarını da göz önüne aldığımızda Federasyon olarak dikkat çekmek istediğimiz husus; “Asansör İşletme Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği”ne göre asansörlerimizin işletilmesi gerekliliğidir. Kazaları konuşurken sadece olay üzerinde değil, olayların arkasındaki asıl önem arz eden güvenlik konusu hakkında da halkın bilgilendirilip güvenlik önlemlerinin alınması son derece önemlidir. Peki ne yapmalıyız? Öncelikle; bina yöneticilerine bu konuda oldukça önemli sorumluluklar düşmektedir. Ayda bir kez asansör bakımlarının, Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi’ne sahip (HYB) yetkili asansör firmalarınca yaptırılması önemliyken, yılda bir kez de A Tipi Muayene Kuruluşları’nca muayenelerinin yaptırılması son derece hayati önem taşımaktadır.  Bu Yeterli mi? Bu oldukça önemli olmakla birlikte yeterli değil. Çünkü bakım ve muayene için gelecek teknik görevlilerin yetkinlikleri ve ustalıkları, Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan aldıkları belgeleri ile mutlaka tespit edilmiş olmalıdır. Asansör Sanayicileri Federasyonu olarak; sadece kazalar ile gündeme gelmemesi gereken asansör kullanımının, çok önemli bu güvenlik konularıyla ilgili bina yöneticilerine ve vatandaşlara eğitim verilmesi gerektiğini de düşünmekteyiz. Federasyonumuz bu konuda her türlü teknik danışmanlık ve eğitmenlik yapmaya hazırdır. Sonuç olarak; 
  1. Bina yetkililerin bu konuda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi gerekmektedir. Federasyonumuz bu konuda tüm imkanlarını kullanarak görev almaya hazırdır.
  2. Aylık bakımların ve yıllık muayenelerin yapılması konusuna özen gösterilmelidir.
  3. Bu bakımların Hizmet Yeri Yeterlilik Belgesi’ne sahip (HYB) yetkili asansör firmalarınca; yıllık muayenelerin ise A Tipi Muayene Kuruluşları’nca yaptırılması gerekmektedir.
  4. Bakıma gelen teknik elemanın; Ustalık Belgesi, Kalfalık Belgesi, Meslek Lisesi diploması ya da Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan alınacak Seviye 4 belgesine sahip olması gerekmektedir. 
  5. Asansörlerdeki güvenlik derecesini gösteren “etiket” uygulamaları konusunda kamuoyu bilgilendirilmelidir. Eğer asansörünüz  “Yeşil Etiket”e sahip ise güvenli, “Mavi Etiket”e sahip ise hafif kusurlu ama kullanılabilir anlamına gelmektedir. Asansörünüzde; sarı ya da kırmızı etiket olması halinde ise kusurlu ve kullanılmaması gerektiğini anlayarak, can ve mal güvenliğiniz için acilen asansörün eksiklerinin giderilmesi ve etiket renginin yeşil veya maviye döndükten sonra kullanıma açılması gerekmektedir.
Unutulmaması gerekir ki;  her gün on binlerce kişinin kullandığı asansörlerimiz; aylık bakımları ve yıllık muayeneleri düzenli yetkili ve ehil ellerde yaptırıldığı sürece en güvenli ulaşım araçlarımızdan birisidir.