2018 Yılında Asansör Sektöründe Neler Oldu, Neler Konuşuldu?


Yeni bir yıla girmeye sayılı günler kala yayımlanan bu sayımızda, 2018 yılında asansör sektöründe en çok neleri konuşmuşuz, neler yaşamışız, ASFED’in yoğun gündem faaliyetleri arasında en çok neler öne çıkmış, kronolojik olarak şöyle bir göz gezdirelim istedik.  Kısa kısa notlarla sektörün bir yılından dergimize yansıyanlar....

OCAK 2018

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİMİN YOLU; AR-GE HABER ASANSÖRÜ AR-GE İÇİN YOL HARİTASI YAYIMLANDI

“BEDROS ÇOŞKUNBAKIR” KAPAK KONUĞUMUZ OLDU

Neredeyse asansörün Türkiye tarihi ile yaşıt bir deneyimin sahibi O... İşindeki titizliğiyle, dürüstlüğüyle, çözdüğü sorunlar, çizdiği şemalar ve kapısına geleni her daim sıcak çayı, güler yüzüyle ile karşılamasıyla tanınan Bedros Usta, dergimize özel bir röportaj verdi.

BURSA’DA BÜYÜK BULUŞMA

Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED) ve Bursa Asansör sanayicileri Derneği (BURSAD)  “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği” görüşmeleri için 6 Ocak 2018’de tarihinde bir araya geldi. 

ASFED, TÜRKİYE GENELİNDE EĞİTİM SEFERBERLİĞİNE BAŞLADI

Asansör sektöründeki nitelikli ara eleman sorununa çözüm olarak Meslek Liselerinde “Asansör Sistemleri” bölümleri açılabilmesi için bir süredir yoğun bir şekilde çalışan ASFED Eğitim Komitesi, Yönetim Kurulu toplantısında gelinen son durum hakkında bir değerlendirme yaptı. 

OSTİM ORGANİZE SANAYİ BAŞKANI ORHAN AYDIN DERGİMİZE KONUŞTU: “ANKARA’DA ASANSÖR KÜMELEMESİ KURMAYA TALİBİZ”

ASFED’İN 4 İLDEKİ TEMSİLCİLİKLERİ BELLİ OLDU

ASFED, sektörün bölgesel sorunlarına daha yakından temas edebilmek adına bölgelerde temsilcilikler açılması kararı aldı. Bu temsilcilikler ise şu illerde olacak; Mersin, Kayseri, Trabzon ve Denizli.

ŞUBAT 2018

ASFED EĞİTİM KOMİTESİ SAMANDIRA’DA İNCELEMELERDE BULUNDU

Ankara, Eskişehir ve Kayseri’de “Asansör Sistemleri” bölümleri için okul ve bina fizibilite çalışmalarını bitirmek üzere olan eğitim komitesi üyeleri, Şubat 2018’de Samandıra Meslek Teknik Lisesi ve Suat Sezai Gürü Uygulamalı Eğitim Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

LIFTECH EXPO KAHİRE’NİN YILDIZI TÜRKİYE OLDU

LIFTECH EXPO, 1-3 Şubat 2018 tarihinde Mısır’ın başkenti Kahire’de beşinci kez düzenlendi. Fuara katılan 8 ülke arasında 24 firma ile en çok katılım gösteren ülke Türkiye oldu.

SEKTÖRÜN İLK KADIN DERNEĞİ KURULDU

Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayi İş Kadınları Derneği (AYSKAD), 14 Şubat 2018’de  sektör çalışanı 28 kadın kurucu üyesi ile birlikte kuruldu.

EAYSAD’DA GÖREV DEĞİŞİMİ

Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (EAYSAD)  27 Şubat 2018 tarihinde Olağan Genel Kurul Toplantısını gerçekleştirdi. Yeni Yönetim Kurulu seçimi ile EAYSAD Başkanı Mert Öğüşlü oldu. 

ASANSÖRLERE ONLINE TAKİP SİSTEMİ GELİYOR

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı asansör sistemlerine yeni bir kontrol mekanizması daha ekliyor.  Projeye göre artık asansörler, harita üzerinden online takip edilirken aynı zamanda uzak doğu menşeili güvensiz ürünler piyasadan uzaklaştırılacak.

MART 2018

DEVRİM GECEGEZER KAPAK KONUĞUMUZ OLDU

Asansör sektörünün önemli markalarından GENEMEK Asansör’ün genç ve başarılı yöneticisi Devrim Gecegezer, küçük bir atölyeden dünyaya nasıl açıldıklarını Haber Asansörü’ne anlattı...

ÇUKUROVA ASANSÖR MARKET HİZMETE BAŞLADI

 “Çukurova Asansör Market” Anadolu’nun güçlü firmalarından HAS Asansör, KİPSAN Asansör ve CE Mühendislik ortaklığı ile Adana’da faaliyet göstermeye başladı.

TOKİ BAŞKANI ERGÜN TURAN DERGİMİZE KONUŞTU: “YILDA 60 BİN KONUT ÜRETECEĞİZ”

Asansör sektörünün en çok çalıştığı Kurumlardan biri olan T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nin Başkanı Ergün Turan ile TOKİ’nin faaliyetlerini, hedeflerini ve asansör sektörünü konuştuk. 

ANKARA İTFAİYESİNE “ASANSÖRDEN KURTARMA TEKNİKLERİ” EĞİTİMİ VERİLDİ

ASFED, son günlerde artan asansör kazaları sebebiyle doğru kurtarma çalışmaları yapılmasına dikkat çekmek amaçlı bir sorumluluk projesi başlattı. Bu proje ile Türkiye genelinde itfaiye erlerine verilecek bir eğitim programı hazırladı. “Asansörden Kurtarma Teknikleri” eğitiminin ilki 12 Mart 2018 tarihinde Ankara’da başladı.

“TÜRKİYE” İBARESİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED), isminin başına “Türkiye” ibaresi alabilmek için genel kurul üyelerini olağanüstü ve tek gündem maddesi ile 24 Mart 2018 tarihinde topladı.

ASANSÖR KENDİ İSMİ İLE ANILAN OKULLARINA KAVUŞUYOR 

Asansör Sistemleri Bölümleri için Asansör Sanayicileri Federasyonu ile Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü arasında 28 Mart 2018 tarihinde protokol imzalandı. 

ANASDER’DE GÖREV YENİ YÖNETİME DEVREDİLDİ

Anadolu Asansörcüler Derneği (ANASDER) 31 Mart 2018 tarihinde yapılan 12. Olağan Genel Kurulunda Başkan Gürkan Cihaner koltuğunu Mustafa Demirbağ’a devretti.

NİSAN 2018

TASİAD VE EAYSAD YÖNETİMLERİ İSTANBUL’DA BİR ARAYA GELDİ

Tüm Asansör Sanayi ve İş Adamları Derneği (TASİAD) ile Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği Yönetimleri 13 Nisan 2018’de İstanbul’da bir araya geldiler.

GENEMEK’İN YENİ FABRİKASI AÇILDI

GENEMEK, Dudullu Organize Sanayi Bölgesindeki 21 bin metrekarelik fabrikasının kapılarını, yerli ve yabancı pek çok sektörel davetlinin katıldığı görkemli bir davet ile 25 Nisan 2018 günü açtı. 

ASANSÖRÜN KALBİ İNELEX İLE İZMİR’DE ATTI

İNELEX 2018 11. Asansör ve Asansör Teknolojileri Fuarı,  26-28 Nisan 2018’de İzmir Fuar alanında binlerce ziyaretçisi ile kapılarını açtı. Yaklaşık 150 katılımcı firmanın yer aldığı fuarı 30 farklı ülkeden 9 bini aşkın ziyaretçi gezdi.

MAYIS 2018

BİLİM SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI DR. FARUK ÖZLÜ DERGİMİZİN KONUĞU OLDU 

Dergimizin kapak konuğu olarak sektörel değerlendirmelerde bulunana Dr. Faruk özlü görevini Mustafa Varank’a teslim etmeden önce son röportajını dergimize verdi.

“SEKTÖRDE ANADOLU BULUŞMALARI”NDA HATAY ÇIKARTMASI 

Asansör Sanayicileri Federasyonunun Anadolu’nun farklı illerinde gerçekleştirdiği “Sektörde Anadolu Buluşmaları”nın bir yenisi 3-4 Mayıs 2018 tarihlerinde, Hatay Asansörcüler Derneğinin (HATASDER) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

ASANSÖR PERİYODİK KONTROL YÖNETMELİĞİ YAYIMLANDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından  -sektör temsilcilerinden de görüş istenerek- hazırlanan, Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği, 4 Mayıs 2018 tarihli 30411 sayılı resmi gazetede yayımlandı. 

ORTA KARADENİZ SANAYİCİ VE İŞ İNSANLARI DERNEĞİ KURULDU

Orta Karadeniz Sanayici ve İş İnsanları Derneği, kısa ismi ile OKASDER 24 Mayıs 2018 tarihinde Samsun’da yapılan bir toplantı ile kuruldu. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı, Atilla Verim oldu.

WEE EXPO 2018 SHANGHAİ’DE DÜZENLENDİ

The World Elevator & Escalator Expo, kısa adıyla WEE EXPO, 8-11 Mayıs 2018’de Çin’in Shanghai şehrinde düzenlendi. 

HAZİRAN 2018

ASFED YÖNETMELİĞİN BAZI MADDELERİNİN İPTALİNİ DEĞERLENDİRMEK ÜZERE TOPLANDI

Asansör Sanayicileri Federasyonu yönetimi 1 Haziran 2018 tarihinde Ankara’da bir araya gelerek yürürlüğe giren Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliğindeki bazı maddelere itirazları ve gerekçelerini ASTEK Komite Üyeleri ile beraber değerlendirdi. 

DERNEK YÖNETİMİNİ KOLAYLAŞTIRAN “ÜYE YÖNETİM SİSTEMİ” DEVREYE GİRDİ

Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED) geçtiğimiz günlerde özel bir yazılım şirketine dernek yönetimini kolaylaştıran önemli özellikleri ile sektörde iletişimi sağlayıp, beraber hareket etme ihtiyacını da giderecek bir yazılım hazırlattı. 

TSE VE ASFED SEKTÖRDEKİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİRLİKTE HAREKET EDECEK

Asansör Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik başkanlığındaki bir heyet, TSE Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin’i ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini iletti. TSE Başkanı Şahin’in makamında gerçekleşen görüşmede sektörel sorunların çözümü için bir yol haritası da çizildi. 

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NDA GÖREV TESLİMİ

23 Haziran 2018 seçimlerinin ardından yeni kabine 9 Temmuz 2018 tarihinde açıklandı. Hem asansör sektörüne hem de bakanlığa önemli hizmetlerde bulunan Dr. Faruk Özlü görevini, yeni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a teslim etti.

TEMMUZ 2018

TSE BAŞKANI PROF. DR. ADEM ŞAHİN KAPAK KONUĞUMUZ OLDU

Türk Standartları Enstitüsünün  yeni başkanı Prof. Dr. Adem Şahin dergimizin kapak konuğu oldu. Dergimize özel bir röportaj veren Şahin, “Asansör sektörü ile iş ve güç birliği çalışmalarımız artacak,” dedi. 

ASFED YÖNETİM KURULU TOPLANTISI ESKİŞEHİR’DE YAPILDI

Asansör Sanayicileri Federasyonu iki ayda bir yaptığı yönetim kurulu toplantısını 14 Temmuz 2018 tarihinde Eskişehir’de gerçekleştirdi. Toplantının ev sahipliğini Eskişehir’in köklü firmalarından TEPE Asansör ile SİTİMEK Asansör yaptı. 

ASFED VE EASASDER ESKİŞEHİR’DE AÇILACAK ASANSÖR BÖLÜMÜ İÇİN BİR ARAYA GELDİ

Asansör Sanayicileri Federasyonu  “Asansör Sistemleri” bölümleri için Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokolün ardından, pilot şehir olarak seçilen Eskişehir’deki okul binasının atölye kurulum çalışmaları için 14 Temmuz 2018 tarihinde Eskişehir Asansörcüler Derneği (ESASDER) ile bir araya geldi.

ASANSÖRLERE REKOR PARA CEZASI  

2018 yılı ilk yarı “Piyasa Gözetim ve Denetim Sonuçları” yayımlandı. 2018 yılının sadece ilk altı ayında asansör sektörü 2 Trilyon 565 Bin 298 TL para idari para cezası ödedi.

ASANSÖR SEKTÖRÜNÜN KARNESİ YAYIMLANDI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın her yıl düzenli olarak raporladığı Asansör Sektör Raporuna göre Türkiye’de asansörlerin %53’ü kırmızı etiketli.  

EYLÜL 2018

METROPLAST YÖNETİM KURULU BAŞKANI LEVENT AKDEMİR KAPAK KONUĞUMUZ OLDU

Asansör Güvenlik ürünleri alanında Türkiye’nin önemli üreticilerinden Levent Akdemir Fabrikasının kapılarını bizler için açarak, başarı hikâyesini okuyucularımızla paylaştı.

MALATYA’DA TÜM SEKTÖR TEK BİR ÇATI ALTINDA BİRLEŞTİ

Malatya’da asansör sektörünün temsilcileri bir araya gelerek, Malatya Asansörcüler Derneğini (MASDER) kurdu.

SEKTÖRÜN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ ASFED’E ÜYE OLAN DERNEK SAYISI 15’E YÜKSELDİ

ASFED, Yönetim Kurulu toplantısını 15 Eylül 2018’de Ankara’da gerçekleştirdi. Toplantının yoğun gündem maddelerinden öne çıkan Malatya ve Kırıkkale’de kurulan asansör derneklerinin federasyona üyeliğinin onaylanması oldu. Böylelikle ASFED’e üye dernek sayısı 13’den 15’e yükseldi. 

ASFED’İN EĞİTİM PROJESİNE KONYA’DAN TAM DESTEK

Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED) Türkiye genelindeki eğitim seferberliği kapsamında Eskişehir ve Kayseri’de yapılacak okullar için sektörden destek almaya başladı. Bu amaçla yapılan ziyaretlerinin ilkini Konya’ya gerçekleştiren ASFED, sektörün Konya ayağından tam destek aldı.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI MUSTAFA VARANK MERİH ASANSÖR’Ü ZİYARET ETTİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de yerli asansör üreticilerinin önde gelen markası Merih Asansörü ziyaret ederek, Merih Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik’ten yerli asansör sanayi üzerine önemli bilgiler aldı.

EKİM 2018

9. ASANSÖR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ DÜZENLENDİ

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubeleri yürütücülüğünde düzenlenen Asansör Sempozyumu ve Sergisi 18-20 Ekim 2018 tarihnde İzmir MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

ASFED, SEKTÖR TEMSİLCİLERİNE ÇAĞRIDA BULUNDU; “ULUSLARARASI YERLİ BİR MARKA İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMALIYIZ”

Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED) asansör sektöründe yerli markaların geleceği konusunda uzun süredir yürüttüğü çalışmalarını geçtiğimiz günlerde bakanlık düzeyinde bir toplantı ile gündeme getirerek,  her alanda öne çıkartılan yerli ve milli üretim önceliklerinin, asansör sektöründe de uygulanabilmesi adına önemli çalışmalar başlattı. 

“MERİH AKADEMİ KURULDU”

Milli Eğitim Bakanlığı ile ASFED arasında  imzalanan protokol ile Türkiye’de ilk defa asansör kendi ismi anılan okullarına kavuştu. Projenin ilk ayağı olan Ankara’daki akademinin yapımını Merih Asansör üstlenerek, 25 Ekim 2018’de eğitim öğretime açtı.

AYSKAD, ASFED’E ÜYELİĞİNİ TAMAMLADI

AYSKAD’ın Yönetim Kurulu uzun süredir planlanan ASFED üyeliğini tamamladı. AYSKAD üyeliğinin ardından ASFED’e bağlı dernek sayısı 16’ya yükseldi.