Sanayi Bakanlığı’ndan Sektöre Çağrı: “Önlemleri İhmal Etmeyin”

KAYNAK: HABER ASANSÖRÜ

 

KORONA, ASANSÖR SEKTÖRÜNÜ DE ETKİLEDİ

Tüm dünya Çin’in Vuhan kentinden yayılan bir salgın hastalık olan Yeni Korona (Kovid-19)’nın etkisi altında yaşam mücadelesi veriyor.  Salgını en az tahribatla atlatmak için, her geçen gün yeni bir önlem listesi hazırlanıyor. Pek çok sektör, bu dönemde ekonomik olarak ciddi yaralar aldı. Ancak adından çok söz edilmese de 7/24 hizmet vermek zorunda olan asansör sektörü, Yeni Korona ile mücadeleden en çok etkilenen sektörler arasında yer alıyor.

Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (Türkiye ASFED)’nun, sektör çalışanlarının bu süreçte nasıl bir çalışma yöntemi izleneceğine dair soruları üzerine Bakanlık yetkilileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı neticesinde; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 7/24 hizmet veren asansör sektörü çalışanları için de bir uyarı listesi hazırladı.

SAĞLIK KURULUŞLARINDAKİ ASANSÖRLERİN ÖNCELİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, her gün onlarca asansöre bakım yapmak ya da muayenesini tamamlamak zorunda olan sektör çalışanlarının hem kendi sağlıkları hem de halk sağlığı için alması gereken önlemleri resmi bir yazı ile maddeler halinde sıraladı. Bakanlık yetkilileri ile konu üzerine yapılan toplantı neticesinde; Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü Ömer Bilen imzası ile şu tedbirlerin ivedilikle alınması sektöre iletildi:

“Söz konusu salgınla birlikte ilan edilen pandemi süresi boyunca asansör periyodik kontrollerinde görev alan A tipi muayene kuruluşları ile bu kontrollere nezaret eden asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından uyulması gereken bazı kurallar aşağıda yer almaktadır:

  • Cumhurbaşkanlığının kararlarını takip etmek ve uygulamak,
  • Sağlık Bakanlığı ve ilgili Bakanlıkların ülke geneli için uygulamaya koyduğu önlemlerini takip etmek ve tedbir almak,
  • Bina sorumlularının/asansör yaptırıcılarının taleplerine ve güvensiz veya kusurlu olarak tanımlanan asansörlerin takip kontrollerine öncelik vermek”
  • Hem A tipi muayene kuruluşlarınca hem de asansör monte eden veya onun yetkili servisince esnek çalışma koşulları içerisinde personeline iş vermek,
  • Hem A tipi muayene kuruluşlarında hem de asansör monte eden veya onun yetkili servisinde söz konusu iş ve işlemler için sağlanan zorunlu istihdamın sürekliliği için gerekli hassasiyeti göstermek.
  • Ayrıca uygulanması halinde, özellikle hastaneler ile kent içi ulaşımda kilit öneme sahip alanlarda kullanılan asansörlere yönelik bakım ve servis hizmetlerinin, ilgili otoriteden alınacak özel izinler çerçevesinde sağlanması büyük önem arz etmektedir.

BAKIM VE MUAYENE ÖNCESİ HİJYEN SAĞLANMALI

Bakanlık yaptığı açıklamada; asansörün sahibi olan apartman yetkililerinin, bakım ve muayene öncesinde asansörün hijyenini sağlaması gerekliliğine dikkat çekti.

Buna göre;

  • Periyodik kontrol planlaması için doğrudan bina sorumlusu ile temasa geçmek ve kontrol süresince gerekli olan hijyen tedbirleri ile süreç hakkında kendilerine detaylı bilgi vermek,
  • Periyodik kontrole A tipi muayene kuruluşu ve asansör monte eden veya onun yetkili servisi adına en fazla iki kişi tarafından katılım sağlamak,
  • Periyodik kontrol ve bakım faaliyetleri kapsamında görevlendirilecek olan personele yönelik hijyenik ulaşım imkanlarını sağlamak,
  • Periyodik kontrole asansör monte eden veya onun yetkili servisi tarafından nezaret sağlamak,
  • Periyodik kontrole katılan kişilerin gerekli görülen sosyal mesafeye uygun davranışlar içerisinde bulunmalarını sağlamak,
  • Periyodik kontrole katılan kişilerin, söz konusu kontrollerin öncesinde ve sonrasında virüs bulaşmasına karşın korunabilmesi amacıyla gerekli görülen kişisel temizliklerini yapabilmeleri için gerekli hijyen malzemelerini sağlamak,
  • Periyodik kontrol neticesinde kullanıcılar için asansörlerde hijyen şartlarını sağlamak ve korumak amacıyla bina sorumlularına gerekli bilgileri vermek.

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI UYGULANAN BÖLGEDE PERİYODİK KONTROLLERE ARA VERİLEBİLİR

Bakanlık resmi yazısında, bakım ve muayene işlemlerine ara verilebilecek zorunlu hallerin, karantina altındaki şehir, ilçe ve beldelerde olabileceği belirtildi. Yazıda konu ile ilgili şu maddelere yer verildi:

  • Faaliyet gösterilen ilde Vali başkanlığında oluşturulacak olan “Pandemi Kurulu” tarafından ilan edilecek olan tedbirlerin takibini yapmak ve uygulamak,
  • İl Pandemi Kurulu tarafından karantinaya alınan veya sokağa çıkma yasağı ilan edilen alanlarda, söz konusu tedbirlerin geçerliliği için İl Pandemi Kurulu tarafından belirlenen süre zarfında bu alanda yer alan asansörlerin periyodik kontrolüne ara vermek.