Pgd Cezalarında Asansör Sektörü Yine İlk Sırada

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılı ilk altı aylık dönemin “Piyasa Gözetim ve Denetimi” sonuçları açıklandı. Buna göre; toplam 32 bin 86 farklı modelde sanayi ürünü denetlenip, bunlardan 9 bin 678’i uygunsuz bulunarak 320 farklı ürün teste gönderildi, 86 farklı marka/model hakkında  toplatma kararı verildi.

 

741 adet üründeki uygunsuzluğun düzeltilmesi için ise süre verilerek, tespit edilen uygunsuzluklara ilişkin ise toplam 2.539.520 TL idari para cezası uygulandı. Denetimi yapılan 16 farklı ürün grubu içerisinde ise; en yüksek ceza oranlarıyla her dönem olduğu gibi asansör sektörü, birinci sırayı alarak; 1.885.136 TL ile en çok idari para cezası uygulanan ürün grubu oldu.

 

ASANSÖRLERE SIKI TAKİP

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, insanların günlük hayatta en fazla kullandığı ulaşım aracı olması sebebiyle asansörleri sıkı takip ve kontrol altına aldı. Eksik ve ya hatalı ürün barındırması halinde çok yüksek idari para cezalarının ödendiği asansör grubunda; yılın ilk yarısında toplam 3 bin 129 asansör denetlenirken bunların 928'i (%29,66’sı) uygunsuz bulundu. Uygunsuz bulunan asansörler için ise bu dönemde toplam 1 milyon 885 bin 136 lira idari para cezası uygulandı. En çok idari para cezasının verildiği diğer ürün grupları ise 336 bin 294 lirayla elektrikli ekipmanlar, 134 bin 197 lirayla basınçlı ekipmanlar oldu.

 

EN UYGUNSUZ ÜRÜN GRUBU,  TAŞINABİLİR BASINÇLI EKİPMANLAR OLDU

Piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri sonucunda hazırlanan raporda yapılan açıklamaya göre; bu dönemde en çok denetlenen ürün grupları taşınabilir basınçlı ekipmanlar, elektrikli ekipmanlar ve enerji verimliliği oldu. İki grup arasında uygunsuzluk oranının en yüksek olduğu ürün grupları ise yüzde 77 ile taşınabilir basınçlı ekipmanlar olarak tespit edildi. Taşınabilir basınçlı ekipmanları yüzde 31 ile basınçlı ekipmanlar izledi. Asansörler ise en uygunsuz ürün grubunda, yüzde 29,66 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Rapor çıktılarının özetine bakıldığında ise; altı aylık dönemde denetlenen her 100 üründen yaklaşık 30'u uygunsuz bulunurken, denetlenen ürünlerdeki ortalama uygunsuzluk oranı yüzde 30,16 olarak belirlendi.