İstanbul İl Sanayi Müdürü Ümit Ünal İle Özel Röportaj “Asansör Sektörü Türkiye İçin Stratejik Bir Öneme Sahiptir”

Asansör ve Yürüyen merdiven sektörünün çok yakından tanıyıp saygı duyduğu önemli bir ismi konuk ediyoruz bu sayımızda. Kendisi, Sanayi ve Tekonoliji Bakanlığı’nın ilgili birimlerindeki tüm görev insanları gibi sektörü ilgi ile takip edip, bilgi deneyim ve birikimleri ile  çok önemli katkılar sağlayan bir isim. İstanbul Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yüksek Mimar Ümit Ünal ile özel röportajımızda İstanbul genelinde alanda yapılan çalışmaları ve pandemi dönemini değerlendirdik.

Ünal; geçtiğimiz aylarda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Sanayi Müdürlüğü çalışmaları ve Tüm Asansör Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TASİAD)’nin organizasyonunda İstanbul’da sektör üreticilerine yönelik bir dizi ziyarette bulunmuştu. Yaklaşık iki ay süren bu ziyaretlerin ardından biz de kendisi ile bir araya gelerek,  İstanbul’da faaliyet gösteren asansör ve yürüyen merdiven aksam üreticilerini ziyaretinden edindiği gözlemleri değerlendirdik.

İstanbul’un çalışma kapasitesi ve hacmine baktığımız zaman sanayi alanında lider şehirlerden birisi… Bu kapsamda İstanbul’un sanayi verilerini genel olarak değerlendirirseniz neler söylersiniz? 

ÜMİT ÜNAL: İstanbul, bugün Türkiye ekonomisinin en önemli merkezidir. Sanayi üretiminin üçte biri İstanbul’da yapılmaktadır. Türkiye’nin büyük sanayi işletmelerinin çoğuna ev sahipliği yapan İstanbul, sanayi iş gücünün de yaklaşık yüzde 50’sini istihdam etmektedir. Bu resim İstanbul’un üretime öncülük eden dinamik yapısını ortaya koymaktadır. Türkiye sanayi üretiminin lokomotif şehri İstanbul’dur.

“Kamu-sanayi-sivil toplum iş birliğini önemsiyoruz”

Geçtiğimiz aylarda Türkiye ASFED derneklerimizden TASİAD ile birlikte asansör üreticilerini ziyaret ettiniz. Öncelikle bu ziyaretlerin kapsamı ve içeriğinden kısaca bahseder misiniz? 

ÜMİT ÜNAL: Şubat ayında İl Müdürlüğümüz ve TASİAD yetkililerinden oluşan bir heyet ile asansör üreticilerimizi ziyaret ettik. Kamu-sanayi-sivil toplum iş birliğinin bir yansıması olarak firmaların üretim tesislerini gezerek üretim süreçlerini yerinde izledik. Bu ziyaretler asansör üreticisi firmalarımız ile birebir görüşmeler yapmamıza vesile oldu. Biz İl Müdürlüğü olarak bu tür ziyaretleri önemsiyoruz. İşletmelerimizin mevcut durumunu görmek ve yaşadıkları sorunları onlardan dinlemek gerekiyor. Bu ziyaretler bu imkânı sunuyor bizlere. Kamu tarafında yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapmak adına da önem taşıyor bu ziyaretler. 

“Asansör sektörü Türkiye açısından stratejik bir öneme sahiptir. Küresel rekabete açık olan bu sektörde yerli ve milli üretim her geçen gün artmaktadır. İşletmelerimizin dünya standartlarını karşılama noktasında son derece yeterli olduğunu düşünüyorum.”

“Asansör sektörü Türkiye için stratejik bir öneme sahiptir”

Ziyaretlerinizden edindiğiniz gözlemlere göre İstanbul genelinde yerli asansör sektörünü nasıl değerlendirirsiniz? 

ÜMİT ÜNAL: Asansör sektörü Türkiye açısından stratejik bir öneme sahiptir. Küresel rekabete açık olan bu sektörde yerli ve milli üretim her geçen gün artmaktadır. İşletmelerimizin dünya standartlarını karşılama noktasında son derece yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu bağlamda asansör üreticisi işletmelerimiz, markalaşma süreçlerini hızlandırarak küresel piyasaya açılmalıdır. 

“Ünal, üretim kapasitesindeki ürün yelpazesinin genişliği ile ilgili olarak ise tek bir üretim alanına yönelim olmamasını olumlu karşıladığını dile getirerek, BU DURUMUN Bakanlık nezdinde de sektör için olumlu bir yaklaşım sağladığını dile getirdi.”

İstanbul’da sektörel üretim kapasitesindeki dağılımı nasıl buldunuz? 

ÜMİT ÜNAL: Asansör üreticisi firmalarımıza yönelik ziyaretlerimizde, farklı parçaların üretimine yönelik işletmeler olduğunu gördük. Bu, üretim kapasitesinin dağılımı açısından olumlu bir veri. İşletmelerimiz tek bir yöne/ürüne/parçaya odaklanmamış. Bütün sektörün ihtiyacını karşılayacak bir üretim söz konusu. Bu da Bakanlığımız tarafından öncelik verilen bu sektöre dair memnuniyet veren bir tablodur. 

“Küresel rekabet için birlikte hareket edebilmek önemli”

Yerli asansör ve yürüyen merdiven üreticilerin küresel piyasada rekabet gücünü arttırması için önerileriniz neler olur? 

ÜMİT ÜNAL: Firmalarımız yerel ölçekte çok başarılı. Ancak küresel rekabet için birlikte hareket edebilmek önem taşıyor. Bu bağlamda işletme özelinde değil, sektör bazında bir Türkiye markası oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. İşletmelerimizin güçlü yönlerini birleştirdiği bu marka çatısı altında küresel piyasa ile rekabet mümkün hale gelecektir. Ayrıca firmalar özelinde teknoloji ve Ar-Ge’ye öncelik veren bir üretim yapısına öncelik verilmesi; çağı yakalamak ve küresel rekabette ön plana çıkabilmek için şarttır. 

Gözlemlerinizin ardından kamu binalarında yerli asansör markalarına daha çok yer verilmesi konusunda neler söylersiniz? 

ÜMİT ÜNAL: Kamu tarafı olarak her zaman yerli ve milli üretimin destekçisiyiz. Son 10 yıllık dönemde Sunulan teşvik ve desteklerde yerli ve milli üretim ön planda tutulmaktadır. Hazırlanan Üretim Reform Paketi bu süreci hızlandırmıştır. Bu bağlamda kamu binalarında, ihalelerinde her zaman yerli üretime öncelik verilmektedir. Bu hassasiyet elbette önümüzdeki dönemde de artarak devam edecektir. 

“Asansör sektörüne kamu teşviklerinde öncelik sağlanacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye ASFED’in çalışmaları neticesinde asansör stratejik sektörler arasına alındı. Stratejik sektör olmanın sektöre ne gibi faydaları olacaktır?

ÜMİT ÜNAL: Bakanlığımız Sanayi ve teknolojiyi bütüncül bir yaklaşımla ele alarak, ülkenin dinamikleri özelinde kapsamlı bir gelişim planlamaktadır. Bu çerçevede imalat sanayinin ihracattaki payının artırılması hedeflenmektedir. Bakanlığımız bu çalışmaları bir plan dahilinde gerçekleştirebilmek adına stratejik sektörler belirlemektedir. Bu sektörlerin belirlenmesinde gelişime ve küresel rekabete açık yönleri dikkate alınmaktadır. Asansör ve parçalarına dair üretim de Bakanlığımız tarafından stratejik sektör olarak seçilmiştir. Böylece kamu teşviklerinde öncelik sağlanacaktır. Kredi ve hibe başvurularında benzer kolaylıklar asansör üreticilerinin yanında olacaktır. 

“Teknoloji odaklı üretime öncelik verilmelidir”

Yerli asansör ve yürüyen merdiven sanayisinin stratejik sektör olmasının ardından, firmaların kendilerini geliştirmeleri için önerileriniz neler olur? 

ÜMİT ÜNAL: Bu noktada firmalarımızın aile işletmesi bakış açısından kurtularak sürdürülebilir/modern yönetim anlayışlarına yönelmesi gerekmektedir. Verimlilik ve kalite artışını mümkün kılacak teknoloji odaklı üretime öncelik verilmelidir. Ayrıca kamu teşvikleri takip edilmelidir. Bu konuda asansör sektöründeki birlik, dernek gibi çatı kuruluşların firmaları bir araya getirmek ve birlikte hareket etmek adına öncü rol üstlenmesi gerekiyor. Asansör üreticilerimiz de Bakanlığımız ve ilgili kuruluşlarının desteklerinden maksimum düzeyde faydalanmalıdır. İşletme olarak başvuramadıkları programlara dernek ve birlikler bağlamında hazırlanmalı işletmelerimiz. 

“Kovid-19 tüm ezberleri bozdu”

Tüm dünyada bir salgına dönüşerek pandemi ilan edilmesine sebebiyet veren Yeni Korona Virüs’ün ticari ve sanayi etkileri ile İstanbul’daki sanayi gurupları açısından etkisini değerlendirebilir misiniz? 

ÜMİT ÜNAL: Kovid-19, bütün dünyayı tahminlerimizin ötesinde etkiledi. Hepimizin ezberlerini bozdu. Görüyoruz ki güçlü olduğunu düşündüğümüz ülkeler de bu sınavda zorlanıyor. Bu zorlu ortamda ülke olarak Kovid-19 ile mücadelede başarılı bir tablo sergiliyoruz. Bu tablonun arkasında çok planlı bir çalışma var. Sağlık Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalar diğer tüm kurum/kuruluşlarımız, sanayicilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız tarafından desteklenmektedir. Bu süreçte özellikle maske üretimi ile ilgili olarak çok fedakârca üretim yapan işletmelerimiz oldu. Pandemi ile mücadelede kamu-sanayi iş birliğinde tam bir birliktelik sergiledi İstanbul. Bunun dışında Kovid-19, işletmelerimizin üretim kapasitelerini elbette etkiledi. Henüz bunlara dair rakamsal veriye sahip değiliz. Ancak bu aşamada insan hayatının önüne geçebilecek bir rakam yok zaten. Şu anda önceliğimiz Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca tarafından her gün açıklanan rakamların olumlu olması. 

Bu alanda aldığınız önlemler ve iş dünyasına önerileriniz neler olur? 

ÜMİT ÜNAL: Pandeminin ilk günlerinden itibaren halk sağlığının korunması için maske ve dezenfektan gibi ürünler önemli hale geldi. Biz de çalışmalarımızın odak noktasına bunları aldık. İşletmelerimizi gerekli ürünlerin üretimi noktasında yönlendirdik. Üretimlerin ihtiyaç duyulan yerlere kanalize edilmesine aracılık ettik. Bakanlığımız tarafından yürütülen çalışmaların İlimiz özelinde hayata geçirilmesi için çabaladık. İl Müdürlüğümüz personeline yönelik de çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar devam ederken bir yandan da sorgulamalar sürüyor elbette. Bundan sonrası için bizi neler bekliyor? Neler değişecek? Bugün yaşadığımız dünyayı tanımlayabileceğimiz kelimelerin en başında “değişim” geliyor.  Her an büyük değişimlere gebe bir çağda yaşıyoruz. Bu anlamda birey olarak ülke olarak her türlü değişime hazır olmamız gerekiyor. Değişime hazır olmakla neleri kastediyorum? Öncelikle risk planı yapmalıyız: bireysel olabilir, işletmeler boyutunda olabilir. Makro boyutta ülke olarak ve hatta küresel boyutta risk planları yapılmalıdır. Kriz yönetimine dair hazırlıklı olmalıyız: bilim insanları bundan sonra bu tür virüslerle daha sık karşılaşacağımızı belirtiyor. Sadece virüsler için değil, risk planımızda yer alan her türlü risk için alternatifli planlarımız olmalı. Ve son olarak kendi kendimize yeterli olmalıyız: Korona virüs gerçeği bize bir kez daha kendi kendine yeterli olmanın önemini gösterdi. Ülke olarak sağlık alt yapısı yeterli olmayanlar, yerli ve milli üretimi olmayanlar maalesef daha yüksek ölüm oranlarının yaşandığı ülkeler oldu. Bu anlamda yerli ve milli üretime dair çalışmalarımızı hızlandırmalıyız. 

“Ünal, üretim kapasitesindeki ürün yelpazesinin genişliği ile ilgili olarak ise tek bir üretim alanına yönelim olmamasını olumlu karşıladığını dile getirerek, BU DURUMUN Bakanlık nezdinde de sektör için olumlu bir yaklaşım sağladığını dile getirdi.”

İlerleyen dönemde asansör alanında yeni çalışmalar olacak mı? Bunun da haberini sektörümüze dergimiz aracılığı ile verebiliriz. 

ÜMİT ÜNAL: Asansör sektörü ile Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak sürekli ilişki içindeyiz.  Bakanlığımız tarafından da önceliklendirilmiş olması bu sektöre dair her gün yeni gelişmelerin olabileceğini gösteriyor bizlere. Pandeminin ülkemizdeki etkisinin azaldığı ve normalleşme sürecinin tamamlandığı günlerde inanıyorum ki asansör sektörü için de teknolojik üretime dair yatırımların hızlanması yönünde çalışmalar yapılacaktır.