Yerli Asansör Üreticileri, Sanayi Ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İle Bir Araya Geldi

YERLİ ASANSÖR ÜRETİCİLERİ, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKAN YARDIMCISI İLE BİR ARAYA GELDİ

Bu yıl dördüncü kez düzenlenen Uluslararası Asansör, Yürüyen Merdiven Sanayi ve Teknolojileri Fuarı (Avrasya Asansör Fuarı), tasarım ve teknolojinin bir arada sunulduğu asansörlere ev sahipliği yaparken önemli konukları da ağırladı. Fuara ev sahipliği yapan kuruluşlardan ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik ve Yönetim Kurulu üyelerinin tek tek ilgilendiği konuklar fuarı gezerken, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ile fuarda yerli asansörcünün sıkıntılarının anlatıldığı bir toplantı da düzenlendi.

 

Fuar, dördüncü gününde önemli misafirleri ağırladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Verimlilik Genel Müdürü Dr. Halil İbrahim Çetin ve Asansör ve Teleferik Dairesi Şube Müdürü İlyas Menderes Büyüklü ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik ile birlikte katılımcıları ziyaret ederek yeni yerli teknolojiler hakkında bilgiler aldılar.

“BAKANLIK İÇİN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİSİ ASANSÖR”

24 Mart 2019’da fuarın bir diğer önemli ziyaretçisi de Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede oldu. Büyükdede, tüm stantları gezdikten sonra fuarın seminer salonunda Asansörcüler Grubu’nun düzenlediği seminere katılarak, önemli bilgiler içeren bir konuşma da yaptı. Büyükdede konuşmasında Bakanlık için asansörün önemine dikkat çekerek; “Bakanlığımızın Sanayi Verimlilik Genel Müdürlüğü kapsamında en önemli organlarından bir tanesi asansördür. Asansör bizim Bakanlığımızın önemle üzerinde durduğu, kritik konularındandır. Asansör üretme konusunda Türkiye’nin büyük bir potansiyeli var. Bizim yerli ve milli firmalarımızın adet miktarına değil kaliteyi önem vererek çalışması gerekiyor.”, dedi.

BÜYÜKDEDE: “KALİTELİ ÜRETMEYEN SİSTEMDE YER ALMAMALI”

Büyükdede yerli asansör üreticisinin önemli bir potansiyele sahip olduğunu ancak “kalite” konusunda daha fazla çaba harcanması gerektiğine değindi. Büyükdede; “Asansör, bir otomobil üretmek kadar önemli ve detaylı bir konu. Konuya buradan bakmamız gerekiyor. Önemli olan gerek aksesuarının üretiminde, gerekse komple asansör üretiminde kaliteli üretim yapmak zorundayız. Kalitesiz iş yapan, problemli asansör üreten firmalara piyasada müsaade etmemeliyiz. Artık kaliteli asansör üretmeyenlerin bu sistemin içerisinde yer almaması lazım. Ya bir otomobil üretir gibi kaliteden ödün vermeden o hassasiyeti göstererek üretim yapmalıyız ya da üretmemeliyiz” dedi.

BÜYÜK DEDE: “ARTIK AKILLI ASANSÖRLER ÜRETMEMİZ LAZIM”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede konuşmasında; “Bakanlığın yeni dönemde asansöre son derece önem verdiğini bütün asansörcü arkadaşlarımızın bilmesi lazım” diyerek şunları ekledi; “Bundan sonra yerli asansör üretiminde kaliteye son derece önem göstereceğimizi herkesin bilmesi gerekiyor. Katkıda bulunacağımız ne varsa biz Bakanlık olarak her türlü desteğe açığız.  Tek istediğimiz güvenlik ve kalitenin arttırılması. Bugün artık dijital teknolojiler gelişiyor. Dijital dünya gelişirken asansörlerimizin artık bir bilgisayar gibi çalışan bir makina olduğunu görmemiz, motor ve enerji verimliliklerinin çok iyi olması gerektiğini bilmemiz lazım. Asansör kabininde kalmış bir kimse varsa, onun can güvenliğini koruyarak, son derece teknolojik yöntemlerle ulaşılabilecek alt yapılara geçmemiz gerekiyor. Uzaktan kontrolü yapılabilen, bakımı yapılabilen, akıllı asansörler üretmemiz lazım. Bakanlık olarak biz buraya geldik. Yüksek hızlı kabinlerin yapılması için test kulelerin yapılmasını da teşvik edeceğiz. Bizim asansörcülerimiz yüksek hızlı asansörler de yapabilir hale gelsin istiyoruz.”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin konuşmasının ardından ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, yerli asansörcüler adına katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür ederek bir de hatıra plaketi sundu.

BAKAN YARDIMCISI YERLİ ÜRETİCİ TEMSİLCİLERİ  İLE

BİR ARAYA GELDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede ve beraberindeki heyet fuar ziyaretlerinin ardından ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, ASFED Yönetim Kurulu üyeleri, TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Gökhan, TASİAD Yönetim Kurulu üyeleri ve  CNR İcra Kurulu Başkanı Ali Bulut ile yerli üretici temsilcilerinden oluşan bir heyet ile bir toplantıda gerçekleştirdi.

YERLİ ASANSÖRE DESTEK İSTENDİ

Toplantıda ASFED Başkanı Yusuf Atik, yerli asansör üreticilerinin çok iyi bir konumda olduğunu dile getirerek; “Asansörü meydana getiren 300 parçanın tamamını Türkiye’de üretebiliyoruz. Montajı da bakımı da Türkiye’de sorunsuz bir şekilde yapabiliyoruz. Asansörde ithal hiçbir ürün ya da hizmete ihtiyacımız yok. Biz yerli üreticiler dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyoruz ama kendi ülkemizde sıkıntı yaşıyoruz.”, dedi.

GÖKHAN: “İç piyasadaki algıyı kıramıyoruz”

TASİAD Başkanı A. Fikret Gökhan; tarafların bir araya geldiği, sektörün sorunlarını dile getirmek için hep birlikte hareket edebilecek bir yapı kurulması konusuna değindi. Gökhan toplantıdaki konuşmasında yerli üreticinin kaliteden taviz vermediğine değinerek şunları söyledi; “Maalesef bizler yerli kötüdür algısını kırabilmiş değiliz. Türkiye’de üretilen komponentler Avrupa ile yarışır vaziyette. Geriye kalan ise asansörün bir araya getirilmesidir ve o da bir mühendisliktir. Biz son derece başarılı ürünler üretiyoruz ama maalesef iç piyasadaki algıyı kıramıyoruz” dedi.

Bakan Büyükdede; yerli üretici ile ilgili yeni teşviklerin geleceğini ve iç piyasada oluşan algının kalitemizi arttırarak kıracağımızı söyleyerek şunları ekledi; “Kaliteyi yukarıya taşıyacak, niteli firmaların sayısını arttıracak ve merdiven altı diye tabir edilen firmaları eliminize edecek bir sistem üzerine çalışmalıyız. Her eline çantayı alanın asansörcüyüm dediği bir sistem olmamalı. Bunu da ancak hep beraber yapabiliriz. ”