SIL-3 SERTİFİKASINA SAHİP KUMANDA SİSTEMİ ARTIK TÜRKİYE’DE

STO Kontaktörsüz SIL-3 sertifikasına sahip Monoblok kumanda sistemi artık Türkiye’de.

Çin’li Monarch firmasının Türkiye’deki temsilcisi olan 2G Mühendislik’ten Satış ve Pazarlama Müdürü Fatih Geçgin, Monarch imzalı yeni kumanda sistemi hakkında dergimize bilgi verdi. Yeni kumanda sisteminin makine dairesiz asansörler için tasarlandığını söyleyen Geçgin, “Türkiye’de SIL-3 sertifikasına sahip kontaktörsüz ürün sunan tek firmayız” dedi. 

Haber Asansörü: Sizi tanıyabilir miyiz? Firmanız hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Fatih Geçgin: Tolga Güvenel ile 20 yıl önce bir asansör firmasında tanıştık. Yıllar sonra yine asansör sektöründe bir araya geldik. 2G Mühendislik olarak 2013 yılından bu yana asansör sektörüne hizmet veriyoruz. Türkiye’de asansör kontrol kumandası konusunda fazla bulunmayan yüksek kat ve yüksek seyir hızlı asansörler için Çin’li Monarch ile bayilik anlaşmamız var. Monarch, global anlamda çok büyük bir firma ve şu anda 2 milyonun üzerinde sistemi dünyada hizmet veriyor. Biz de Türkiye’de markayı temsil ediyoruz. Monarch ürünleri, ülkemizde bizim girişimlerimiz sonucu tanındı. Elbette bu durum Monarch için yeni bir pazar oluşturdu ve 2017 yılı sonunda Türkiye pazarına girdiler. Bizimle birlikte Monarch da büyüyor. 

Özellikle yüksek katlı ve yüksek seyir mesafeli asansörlerde Türkiye’de çok fazla rakibimiz yok. Monarch ise bu konuda oldukça deneyimli. Üretiminin yapıldığı yerde çok fazla sayıda yüksek katlı ve yüksek hızlı asansör yapıldığı için ciddi ilerlemeler kaydettiler ve bu konuda teknolojilerini geliştirdiler. Dolayısıyla, çok fazla tecrübe ettikleri bir sistem olduğu için kusursuz çalışıyor. 

Türkiye’de yılda 35-40 bin arası asansör yapılıyorsa, bunun ortalama bin tanesi yüksek hızlı ve yüksek katlıdır. Bu durum Çin’de çok daha farklı. Yılda 500 bin asansör yapıyorlar ve bunun yarısı yüksek hızlı, yüksek katlı. Bizim Türkiye’de yüksek hızlı dediğimiz asansörler, onlar için yüksek hızlı değil, yalnızca “hızlı”. Onlar için yüksek hızlı asansörlerin tanımı, 5 m/sn üzerinde çalışan asansörlerden oluşuyor, 10 m/sn üzeri için ise “ultra hızlı” asansör tanımı yerleşmiş durumda. Türkiye’deki yüksek hız tanımının Çin’de hiçbir karşılığı yok. 

DOĞRU ÜRÜN, DOĞRU BİR KARAR VERDİK

Haber Asansörü: Uzun bir sektörel geçmişe sahipsiniz. Sizi şirket kurmaya yönlendiren etkenler nelerdi? 

Fatih Geçgin: Yurt dışındaki sistemi görmek, fuarları gezmek insanın sektörel anlamda ufkunu genişletiyor. Oralardaki oluşumları görünce, bazı radikal değişimlere ihtiyaç olduğunu gördük. 2013 yılında 2G Mühendislik’i kurarak bu işi daha katma değerli, daha özel, daha butik yapmaya karar verdik. Ürünlerimizi, 5-6 katlı konut asansörleri yerine hastane, iş merkezi ve rezidans gibi projelere sunarak, daha az sayıda üretimle daha kazançlı ve daha kaliteli iş yapmış olmayı tercih ettik. Türkiye’de bu işi yapan 3-4 firmadan birisi olmayı hedefledik. Butik bir şirket olma yolunda adım attık ve bugün görüyoruz ki çok doğru bir karar verdik. Her şeyden önce doğru bir ürün seçtik. 

Yüksek duraklarla ilgili Türkiye’de bir çözüm yoktu. Biz, kimsenin yapmadığı bir işi yaparak butik bir pazar oluşturduk ve global firmaların yapabileceği işleri yerli asansör piyasasına sunmaya başladık. Bu ürünleri sunan nadir firmalardan birisi olmaktan dolayı gururluyuz. 

KUMANDA SİSTEMİNDE SIL-3 SERTİFİKASINA SAHİP TEK FİRMAYIZ

Habere Asansörü: Piyasanın beğenisine sunduğunuz yeni ürünleriniz nelerdir? 

Fatih Geçgin: Monarch, yeni bir kumanda sistemi piyasaya sundu. Bu ürün, fiyat anlamında sektörde rekabetimizi artıracak. Yeni kumanda sistemi, Türkiye’de ve dünyada kullanımı yoğunlaşan makine dairesiz asansörler için tasarlandı. Tamamen ince ve küçük tasarlanmış ürün. 13 cm genişliğinde, 1 m yüksekliğinde, 10 cm derinliğinde çok küçük bir kumanda panosu ve içinde her şeyi barındırıyor. Acil kurtarma sistemi (ARD) dahil tamamını tek bir bünye içinde barındıran mono blok ve gerçek kontaktörsüz bir ürün. Yeni kumanda sistemi özelinde, Türkiye’de SIL-3 sertifikasına sahip kontaktörsüz ürün sunan tek firmayız.

Haber Asansörü: Ürün ve hizmet yelpazeniz nelerden oluşuyor?

Fatih Geçgin: Biz yalnızca asansör kumanda sistemleri üretmiyoruz. Biz kumanda panosunun yanında tesisatlarını ve butonlarını da üretiyoruz. Bir asansörü çalıştırmak için ihtiyaç olunan A’dan Z’ye tüm elektronik malzemeleri 2G çatısı altında kendimiz üretiyoruz. Kullanıcılara, tak-çalıştır sistemi üzerine kurulu hazır tesisat sunuyoruz. Kuyunun içinde karşılaşılan zorlukları biliyor oluşumuz bize bu konuda yol gösterici oldu. Kullanıcı dostu bir ürün tasarlamak istedik ve kolay çözümler sunduk. Ürünlerimizi paket hâlinde müşteriye veriyoruz. 

Ürünümüz, alışageldik sistemlerden daha farklı olduğu için teknik destek hizmeti konusuna son derece önem veriyoruz. Bu konuda sahada verdiğimiz desteğin yanında,  ürünümüzü yeni kullanacak olan müşterilerimizi merkezimize davet ediyor ve birkaç gün  süreyle eğitime tabii tutuyoruz. Ürünlerimiz, sorun çıkarmayan ürün olduğu için bu konuda zorluk yaşamıyoruz. Kullanıcıların sisteme vakıf olması sürecine özenle destek oluyoruz. Dünyanın bir çok yerinde, kendimize ait olmayan panolar dâhil olmak üzere Monarch sistemleri konusunda teknik destek veriyoruz. 

“KONFORU VAAT EDİYORUZ”

Haber Asansörü: Tüketici neden sizin ürünlerinizi tercih etsin? Marka bilinirliği için neler yapıyorsunuz?

Fatih Geçgin: 2G Mühendislik olarak, takdirle anılan global markaların asansörlerinde deneyimlenen konforu, kaliteyi vaat ediyoruz. Ürünlerimizin kullanıma girmesiyle birlikte farkedilen arıza sayısındaki düşüklük, tercih edilmemizde önemli bir paya sahip. Bu konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz.

Türkiye’de bu koşulları sağlamaya yakın bir tane firma var, ancak bizimle aynı ayarda olmadıklarını söyleyebilirim. Küresel anlamda Monarch, zaten şu an dünya devleriyle çalışıyor ve etkinliğini sağlamış durumda. Böylesine kaliteli bir ürünü lokaldeki yerli firmalara sunuyor olmak bizim sektörel gelişimimize de önemli katkılar sağladı. 

DÜNYA ÇAPINDA İHRACAT 

Haber Asansörü: İhracat ağınızdan söz eder misiniz?

Fatih Geçgin: Geniş bir ihracat hacmimiz var. Orta Doğu ve Balkanlardan Avrasya’ya uzanan pek çok noktada genişleyerek devam eden ihracatımız söz konusu. Bu anlamda Rusya, Gürcistan, Azerbaycan, İran, Irak, Kosova, Arnavutluk, Libya, Sırbistan, Kuzey Afrika’nın aşağı yukarı tamamında ihracatımız var. Doğrudan ihracatımızın yanında, dolaylı ihracatımız sayesinde de bu hacim sürekli genişliyor. Türkiye’de paket asansör satışı yapan büyük firmalara çözüm ortağı olduk. Bizim ulaşamadığımız yerlere, bu firmalar ulaşım sağlıyor. Bu anlamda, Çin’de başlatılan paket asansör satışı ile yeni bir hareket yakalandı. Dolayısıyla, tekil bir kumanda sistemini yurt dışına satmak aslında zorlaştı. Çünkü oradaki müşteri geldiği zaman, buradan komple asansör satın almak istiyor. Çözüm ortağı olduğumuz firmalar aracılığı ile de markamızın yurt dışındaki bilinirliği arttı.

KALİTESİZLİK, BİZİ ÜRETİME SEVK ETTİ

Haber Asansörü: Son dönem faaliyetleriniz nelerdir? 

Fatih Geçgin: İşe başladığımız ilk dönemlerde bazı sıkıntılar yaşadık. Türkiye’deki en önemli problemlerden birisi fason iş yaptırmak. Maalesef, ilk seferinde sundukları kaliteyi sonraki üretimlerde sürdürmüyorlar. Ürünlerimizin tamamen hazır tesisatlı oluşu, kabloların hazır kablolar olmasını gerektiriyor. Bu kabloların uçlarına terminaller çakılıyor, konnektörler yapılıyor. Biz bu işlemleri, lazer kesimleri ve büküm işlemlerimizi dışarda yaptırıyorduk. Yıllarca bunun sıkıntısını çektik. Bundan 6 yıl öncesinde ise sıkıntı yaşadığımız her bir ürünü kendi bünyemizde üretme kararı aldık. Şu an geldiğimiz noktada lazer kesim makinemiz, büküm makinemiz, lazer kaynağımız, kablo makinelerimiz gibi pek çok cihazı bünyemize bulunduruyoruz. Dışa bağımlılığımız sıfır. Sadece Monarch ürünlerini dışardan getiriyoruz. Entegre kumanda sistemi üreten bir firma hâline geldik. Makine parkı anlamında eksik bir cihazımız kalmadı. 

2,5 M/SN ÜZERİNDE ÇALIŞAN 300 ASANSÖR YAPTIK”

Geldiğimiz noktada en yakın hedefimiz, iki sene içerisinde daha büyük bir merkeze taşınmak. Türkiye’de katların yükselmesiyle birlikte yerli firmalarımız da rekabetin içine dâhil oldular. İnşaat firmalarına “Türkiye’de de böyle asansör yapılabiliyormuş” dedirttik. Özellikle ülkemizde yüksek hızlı olarak düşünülen 2,5 m/sn üzerinde çalışan 300 tane asansörümüz var. Tamamen 2G Mühendislik ürünü kumanda sistemimiz var ve hepsi de sıfır hata ile çalışıyor.

BUTON ÜRETİMİ İÇİN 100 BİN DOLARLIK YATIRIM

Haber Asansörü: Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? 

Fatih Geçgin: Üzerinde çalıştığımız bir Ar-Ge çalışmasının sonuna geldik ve müşterilerimizin beğenisine sunduk. Yeni bir buton geliştirdik, 100 bin dolar seviyesinde yatırım yaptık. Üretim yöntemi olarak Türkiye’de bilinenin biraz dışına çıktık. Lazer kaynak makineleriyle yaptığımız bir üretim bu. Bir iki makine yatırımı yaparak ürünümüzü üretmeye başladık. Gelen tepkiler gayet güzel,  beğenileri üzerine topladı, müşterilerimiz memnun kaldı. Görsel olarak bazı farklılıklar getirdik. Bizim ürünlerimizin Türkiye’de muadili var, ancak hepsi plastik üretim. Biz, plastiğin dışına çıkarak, gövdesini tamamen metalden ürettik. Paslanmaz bir buton üretimi gerçekleştirdik. Türkiye’nin alışkanlıklarına uygun elektronik kartlar tasarladık ve Moarch’ın sistemlerine uyarladık. 

Yine kumanda panoları anlamında bir Ar-Ge çalışmamız oldu. Bizim kumanda panolarımızın hiçbir noktasında kaynak yoktur, tamamen civatalı montajdır. Kendimize has üretimler yapıyoruz. “Yeni ne katabiliriz?” diye sorguluyoruz. Farklı olmanın peşindeyiz. Türkiye şartlarında ayaklarınızın yere sağlam basması için ya çok farklı bir ürün üreteceksiniz ya da çok ucuz olacaksınız. Biz hiç bir zaman fiyatta rekabet etmedik, rekabetimiz kaliteden yana oldu. 

HER YIL YÜZDE 20 CİRO ARTIŞI HEDEFLİYORUZ”

Haber Asansörü: Satış hedefleriniz nelerdir? 

Fatih Geçgin: Pazarımızı genişletmek, ürünlerimizi Türkiye’de daha fazla tanıtmak, daha fazla asansör firmasına çözüm ortağı olmak istiyoruz ve en önemlisi iyi firmalarla çalışmak istiyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yurt içi ve yurt dışında yaklaşık 1 milyon avro satışımız vardı. Hedefimiz bu rakamın üzerine çıkmak. Kendi ulaştığımız sınırı her geçen yıl daha fazla aşmak, kendimizle yarışmak istiyoruz. Bir önceki senenin cirosunu minimum yüzde 20 artırmayı ulaşmayı hedefliyoruz. 

Bu anlamda, yurt dışı satışlarına ağırlık vermeyi planlıyoruz. Şu an Türkiye’de yapılan asansörlerde ciro anlamında yerli firmalar, yabancı firmalara göre çok geride. Adet anlamında yerli firmalar daha çok iş yapıyor gibi görünüyor, ama kaymağını yabancılar yiyor. 

TÜRKİYE’DEKİ İLK İKİ FİRMADAN BİRİSİ OLACAĞIZ”

Haber Asansörü: Gelecek 10 yıl sonrasında markanızı nerede konumlandırıyorsunuz? 

Fatih Geçgin: Firmamızı kurarken almış olduğumuz kararın ne kadar doğru olduğunu aslında son iki yılda anladık ve bundan sonraki süreçte bunu daha da iyi hissedeceğimizi öngörüyoruz. 10 yıl sonra çok farklı şeyler konuşabiliriz. Bu konuda çok fazla ümitliyim. Türkiye’de asansör piyasası, 2013’lü yıllarda bizim öngördüğümüz yere doğru gidiyor. Bu  bizim için önemli bir artı. Önümüzdeki 8-10 yılda bunu daha fazla hissedeceğiz ve 2G olarak çok daha iddialı yerlerde olacağız. Özellikle yüksek hız, yüksek seyir özellikli spesifik işlerde Türkiye’deki ilk iki firmadan birisi biz olacağız. 

2G Mühendislik, asansörcülerin kılıcı konumundadır. Biz, savaştaki ağır toplarız. Sektörün yabancı firmalarla yarışmasını sağlayacak yegâne silahız. Bunun farkına varan firmalar var, ama önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde bu daha çok fark edilecek. Bunu deneyimlemeleri gerekiyor. Deneyimledikten sonra söylediklerimiz çok daha anlamlı olacak. Sektörde kalıcı bir iz bırakacağız.