ONAYLANMIŞ KURULUŞLARDA YENİ İŞ BİRLİĞİ YAKLAŞIMI

Asansör Onaylanmış Kuruluşlar Komitesi (ASONKUR), faaliyetlerine Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği (TÜRKLAB) çatısı altında başladı. ASONKUR ile beraber Türkiye’deki yerli onaylanmış kuruluşların eş güdüm içinde çalışması ve teknik altyapılarının güçlendirilmesi buna bağlı olarak da sektörün kalite altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor.

MUSTAFA GÖRMÜŞ: 19 KURULUŞUN TAMAMI ÜYE OLDU

D Kare Gözetim Test ve Belgelendirme Teknik Müdürü Mustafa Görmüş, ASONKUR’un 2014 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonu ile gerçekleşen bir toplantı sonucu ortaya çıktığını söyledi. Asansör yönetmeliğinde 2014/33/AB’ye geçiş sonrasında ASONKUR’u canlandırmak istediklerini belirten Görmüş, resmî bir statü kazanmak amacıyla TURKLAB’a üye olmaya karar verdiklerinin altını çizdi. Görmüş, “Yasal statüye geçebilmek için bir dernek bünyesinde faaliyetlerimizi gerçekleştirmek istedik. Şu an 19 kuruluşuz ve çoğunluk kararı ile TURKLAB’a üye olmaya karar verdik” dedi.

Görmüş, “D Kare, Szutest, GCN Türk, TCS, Logoset ve KBM” öncülüğünde başlayan bu girişim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2014/33/AB Asansör Yönetmeliği kapsamında atanmış diğer onaylanmış kuruluşların da desteği ile ortak bir yapı oluşturmak için çalışmalara hızla başladıklarını duyurdu. 

Onaylanmış kuruluşlar arasında eş güdümün sağlanmasına öncelik verdiklerinin altını çizen Görmüş, “Asansör sektörüne aynı eşit statüde hizmet vermek, verilen hizmetin kalitesini sabit bir çizgide tutmak ve personelin benzer vasıflara sahip olmasını sağlamak sektörün geleceği için önemli” diye konuştu. 

SEKTÖRÜ KALİTELİ KILAN ONAYLANMIŞ KURULUŞUN GÜCÜ

“Kendi içimizdeki eş güdümü sağlarken Avrupa’daki onaylanmış kuruluşlarla da bizim eş güdümümüzü sağlayacağız” diyen Görmüş, bir ülkede bir sektörü güçlü kılan unsurun onaylanmış kuruluşun gücü olduğunu söyledi. Görmüş, şu ifadelere yer verdi: 

“Sektörü kaliteli kılan onaylanmış kuruluşun kalitesidir. Biz Türk onaylanmış kuruluşları güçlü ve alt yapısı kaliteli bir noktaya geldiğimizde sektörün alt yapısının gücünü de artıracağız. 2023 yılında ASONKUR gümbür gümbür gelecek.” 

KARAR VERİCİ OLACAĞIZ 

Görmüş, ASONKUR’un sahada yaşanabilecek karar vermesi güç olan problemlerde karar verici olacağını anlattı. “Muallakta olan noktalar ortak bir yapı içerisinde karar verilerek sonuçlandırılabilecek. En çok da bu yönde eş güdüm sağlamış olacağız” diye konuştu. 

ERMAN BALCI: UYGUNSUZ ASANSÖRLER BAŞKA KURULUŞTAN BELGE ALAMAYACAK

Szutest Uygunluk Değerlendirme Kurumu Asansör Departman Yöneticisi Erman Balcı, yeknesaklığı sağlamak için hizmet veren 19 onaylanmış kuruluşa yönelik ortak bir kontrol listesi hazırladıklarını söyledi. Bir aplikasyon ile eş güdümü güçlendirmeyi planladıklarını açıklayan Balcı, bu aplikasyon üzerinden kontrol listesinin kullanılabileceğine, sahada görülen uygunsuzlukların fotoğraflanarak kayıt altına alınacağına dikkat çekti.  

Balcı, asansör sektöründe bir kuruluşun testlerinden geçemeyen ürünün başka bir kuruluştan belge almasının da önüne geçileceğini duyurdu. Balcı, “Bunu da engellemek için bazı şeyleri kullanarak aplikasyonda bunun önüne geçmeyi düşünüyoruz. Mümkün mertebe teknik açıdan her şeyi tek düze hâle getirmeye çalışıyoruz. Başarılı olacağız” dedi. 

SEBAHATTİN ÇAY: ETKİ SAHİBİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ

GCNTR Uluslararası Belgelendirme Şirketi Teknik Müdürü Sebahattin Çay, en kritik olgunun homojen bir denetim ağı ile tarafsız bir denetim sağlamak olduğunun altını çizdi. “Daha objektif delillerle bu denetimleri sunmak ve gerçekçi yaklaşımlar sergileyebilmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Onaylanmış kuruluşların birbiriyle rakip olmadığını, birlikte iş birliği yürüttüklerini kaydeden Çay, “Sadece Türkiye için değil yurt dışında da onaylanmış kuruluşların iş birliği temel esastır” dedi. Çay, şunları söyledi: 

“Standartlara dokunabilmek onaylanmış kuruluşların birliğinden geçer. Bu bağlamda bizim de ortak hazırlayacağımız kontrol listeleri, ortak hazırlayacağımız kurallar veya temel eksiklikler ile yeni önerileri AB Komisyonuna sunarak o kurallarda bizim de geçerli sonuçlara ulaştırabilmek amacımız. En büyük amacımız, iş birliğini kurabilmek. Bu iş birliği hem onaylanmış kuruluşlar arasında hem de Türkiye’deki kamu kurum veya bu konuda söz sahibi otoriteler arasındaki iş birliği ve koordinasyonu sağlamış olacağız. Türk firmaları olarak oradaki standartların ve yönetmeliklerin değişiminde etki sahibi olabilmeyi, orada bir ağırlık merkezi  oluşturabilmeyi hedefliyoruz.”