İnşaat Sektörü Canlanmayı Bekliyor

20 Şubat 2019’da Ankara Ticaret Odası (ATO)’nın ev sahipliğinde, inşaat sektörü paydaşlarını bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenlendi. ATO'nun 35 No'lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi ve inşaat sektörünün temsilcilerinin katıldığı toplantıda "sektörel istişare toplantısı" başlığı altında inşaat sektörünün sorunları tartışıldı

ATO BAŞKANI BARAN: "2019'DAN UMUTLUYUZ"

ATO'nun Congresium Hizmet Binası'nda gerçekleşen toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Gürsel Baran, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün 2018 yılının üçüncü çeyreğinde küçüldüğünü, konut satışlarında da gerileme görüldüğünü belirterek, "Lokomotif yavaşladı ancak biz 2019'dan umutluyuz. Sektörün yaşadığı sorunları elbirliği ile çözeceğiz" dedi.

Gürsel baran, ATO'nun 67 meslek komitesinin tüm sektörleri yakından takip ettiklerini belirterek, inşaat sektörünün Gayri Safi Milli Hasıla'daki payının geçmiş dönemde yüzde 7-8 civarında seyrettiğini, etkilediği sektörlerle birlikte payın yüzde 30'lar seviyesini bulduğunu açıkladı. Baran, inşaat sektörünün sadece yapıları değil, ürettiği gelir itibariyle ülkenin geleceğini de inşa ettiğini söyledi.

Konut satışlarının 2018 yılının son dönemlerinde azalma eğilimi gösterdiğini kaydeden Baran, "2018 yılında konut satışları bir önceki yıla oranla yüzde 2.41 oranında azaldı. Lokomotif yavaşladı ancak biz 2019 yılından umutluyuz. Sektörün yaşadığı sorunları elbirliği ile çözeceğiz" diye konuştu.

ATO'da 5 ayrı komiteye üye yaklaşık 30 bin üyenin inşaat sektöründe faaliyet gösterdiğini bildiren Baran, komitelerin sektörün sorunlarına hakim olduğunu ve çözüm önerileri ortaya koyduğunu söyledi, Müteahhitlerin yaşadığı sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yürüttüklerini de kaydeden Baran, müteahhitlerin bürokrasi ile uğraşan değil bürokrasiden destek alan bir noktaya gelmesi için uğraş verdiklerini ifade etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN ÇALIŞTAY YAPILACAK

Önceden belirlenen gündem maddelerinin tek tek ele alındığı ve tüm katılımcıların görüş ve önerilerini sıraladığı toplantıda, sektör sorunlarını daha geniş kapsamlı şekilde ele almak için İnşaat Sektörü Çalıştayı yapma konusunda görüş oluşturuldu.

Toplantıya, ATO Yönetim Kurulu Üyeleri Halil ilik ve Nuh Acar, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı ve ATO'nun 35 No'lu İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Meclis ÜyesiTahir Tellioğlu, İkamet Amaçlı İnşaat Müteahhitliği Meslek Komitesi Başkanı Erdal İpek, Komite Başkan Yardımcısı Rais Çakan, aynı komitenin meclis üyesi Mustafa Şahin, 37 No'lu Konut Amaçlı Olmayan İnşaat ve Alt Yapı Müteahhitleri Meslek Komitesi Üyeleri, Cafer Acar, Özer Venedik, 62 No'lu Gayrimenkul Danışmanlık Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erdoğan Yıldırım ve sektör temsilcileri katıldı.