Hatasder: Asansör Malzemelerinin Satışında Referanslara Bakılsın

Hatay Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (HATASDER) Yönetimi Kurulu Başkanı Ali Aytaç Daplan, maliyetleri karşılamayan bakım fiyatlarına karşı asansör sektörünü birlik olmaya davet etti. Daplan, asansör imalatçılarının ve marketlerin satış yaparken, firmanın hizmet süresine ve referanslarına bakılması gerektiğini söyledi.

Asansör bakım fiyatlarında yaşanan haksız rekabetin tırmandığı şu günlerde, Haber Asansörü’ne özel açıklamalar yapan Daplan, imalatçı firmaları ve asansör marketleri işbirliğine çağırdı. Daplan, “Asansör imalatçıları ve asansör marketler satış yaparken, firmanın sektördeki hizmet süresini dikkate almalı ve yine sektörden referans almalıdır. Bu, önemli ölçüde problemi engelleyebilir” dedi. 

BİNA SORUMLUSUNA İBRAZ EDİLEN FATURA GARANTİDİR 

Uygun fiyatlı bakımlara karşı müşterilerini uyardığını söyleyen Daplan, bina sorumlularının değişen parçalar için fatura alması gerektiğini vurguladı. Daplan, “Bina sorumlusunun, her değişen parçanın garantili olması için faturasını alması lazım. Fatura olmadan garantili sayılmıyor, değiştiği bile görünmüyor” ifadelerini kullandı. 

Ucuz fiyata bakım yapan firmaların marka hâline gelemeyeceğini belirten Daplan, “Olması gereken rakamların altın iş yapanlar da bundan zarar görüyorlar. Bu firmalar dikiş tutturamayacak, işleri uzun soluklu olmayacaktır” dedi.  

ÖN MALİYET ARAŞTIRMASI YAPILMALI 

Asansör maliyet hesabının incelikleri hakkında bilgi veren Daplan, hesaplamanın müşteri istek ve ihtiyaçlarına, asansör kapasitesine, asansör hızına, montaj yerine, malzeme kalitesine ve uzun ömürlü yapısına göre değişiklik gösterdiğini vurguladı.

“Asansör projelendirmesi öncesi maliyet hesabında  dikkat edilecek hususlar konusunda check-list oluşturulmalıdır” diye konuşan Daplan, proje ve maliyet konusunda uzman biri ile beraber maliyetlerin çıkarılarak gerekli siparişin temin edilebileceğini söyledi. Daplan, şartnamenin hazırlanarak fiyatlar konusunda ön maliyet araştırmasının yapılması gerektiğine işaret etti. 

ASANSÖR TASARIMINDA SÜREÇ 

Asansör tasarımının, asansör avam projesinden başlayan uygulama ve hesaplar ile devam eden bir tasarım işlemi olduğunu söyleyen Daplan, “Bünyemizde çalışan tasarım uzmanı elektrik ve makine mühendislerine asansör kuyu rölevesi vererek en uygun çizim ve projelendirmenin yapılmasını sağlıyoruz” dedi. 

Asansör avam projesi ile bina mimari projesinin uyumluluğunun kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Daplan, asansör tasarım sürecini anlattı; “Projede mimari yapı özellikleri ve kullanım şartlarına uygun hesaplar yapılmalı. Trafik hesabı, binada bulunan insan sayısı dikkate alınarak yapılmalıdır. Bunlardan sonra asansör makine motor gücü için gereken hesaplama aşamasına geçilir. Kuyu-kabin kılavuz raylar ve karşı ağırlık yerleşimleri ölçümlendirilir ve çizilir. Kuyu yandan ve önden kesit, kuyu dibi, kuyu üstü güvenlik mesafeleri ve makine yerleşim yeri ile halat delikleri ölçümlendirilir ve çizilir.

Makine dairesi ve elektrik şeması çizimleri yapılır. Hepsinden sonra da montajda görev alacak mesleki belgeli personel belirlenerek görevlendirilmesi yapılır. Bu sistem tüm projelerde uygulanmak zorundadır.”

MONTAJ ÖNCESİ KONTROL KRİTERLERİ

Asansör montajı öncesindeki ön hazırlık sürecine işaret eden Daplan, yapılması gereken kontrollerin detaylarını paylaştı. Daplan, şunları söyledi: 

“Montaj işlemi için gereken aparatlar, makine ve donanımlar çalışmaya hazır mı? Bunların kontrol edilmeli. Proje teknik dokümanlarına göre gelen malzemeler sağlam mı? Bu malzemelerin hasar ya da sayısal kontrolleri yapılmalı. Kuyu dibinde nem ya da ıslaklık var mı? Kuyu altı boş mu? Elektrik tesisatı sağlam mı? Montaj için bir sakınca var mı? İSG kurallarına ve teknik dokümanlara göre ana besleme hattı kontrol edilmeli. İskele konumunun teknik dokümanlara göre yapılacak asansör ölçülerini etkiliyor mu? Çalışma mesafesi yeterli mi? Tüm bunlar kontrol edilmelidir.”

Daplan, gerekli kontrol sürecinin tamamlanmasının ardından varsa aksaklıkların giderilmesi gerektiğini, yoksa güvenle asansör montajının uygulamaya alınabileceğini kaydetti. 

RUHSAT İÇİN OLASI ENGELLER BERTARAF EDİLMELİ

Montajı gerçekleşen asansörün son kontrolde uygunluğunun ve sağlamlığının kontrol edildiğini hatırlatan Daplan, tespit edilebilecek eksiklik ve arızalar çerçevesinde gereken düzeltmelerin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Daphan, kuralına uygun yapıldığı sürece ruhsat almanın önündeki engellerin bertaraf edilebileceğini söyledi. 

ASANSÖR MONTAJ AŞAMALARINDA YAPILMASI GEREKENLER

HATASDER Başkanı Daplan, asansör montajında izlenmesi gereken yolu şu şekilde maddelere ayırdı: 
  1. RAYIN MONTE EDİLMESİ

- Teknik dokümanlarda verilen değerlere göre kuyu üstü ve altında mastar tespiti yapılır.

- Üst mastar referans alınır, şakül atılır ve alt mastar sabitlenir.

- Duvar konsolları yerine ayarlanabilir biçimde tespit edilir.

- İlk boy rayları İSG kurallarına uygun şekilde kuyuya alınır.

  1. KAT KAPILARININ MONTE EDİLMESİ

- Teknik dokümanlarda belirtilmekte olan ölçülere göre ray kasa mesafesi kontrol edilir.

- Teknik talimatlarda belirtilen özellikte kapının çalışması adına gereken ayarlar yapılır.

  1. ASANSÖR TAHRİK SİSTEMİNİN MONTE EDİLMESİ

- Makine sehpası izolasyon malzemesinin, makine sehpası ve makine motorunun sehpa üzerine mekanik montajı mutlaka teknik dokümanlarda belirtilen talimat ve özelliklere uygun şekilde yapılması gerekir.

  1. KABİN VE KARŞI AĞIRLIĞIN MONTE EDİLMESİ

- Kabin ve karşı ağırlık iskeleti raylar arasına terazisinde monte edilmelidir.

- Sistemin işletişi kadar teknik prosedüre uygun sayıda ağırlık parçası taşıyıcı iskeletinin dizilmesi gerekir.

- Halatlar teknik dokümanlarda belirtilmekte olan boyutlara göre kesilmelidir.

- Kabin tabanının terazide olup olmadığı kontrol edilmelidir.

- Kapıya uygun uzaklıktaysa iskelet üzerine monte edilmesi gerekir.

- Kabin yan duvarı, kabin tavanı ve üstü ekipmanları teknik dokümanlara bağlı olarak monte edilmelidir.

  1. HIZ REGÜLATÖRÜNÜN MONTE EDİLMESİ

- Regülatör ve regülatör halatının montajının teknik dokümanlarda belirtilen kurallara göre ve mekanizmanın işleyiş durumuna göre monte edilmesi gerekir.

  1. KUMANDA SİSTEMLERİNİN MONTE EDİLMESİ VE ELEKTRİK TESİSATI BAĞLANTILARININ YAPILMASI

- Teknik dokümanlarda verilen ölçülere göre kumanda panosunun yeri belirlenir ve montaj işlemi gerçekleştirilir.

- Elektrik bağlantıları, kumanda sistemleri bağlantıları, fotosel, aydınlatma, fan bağlantılarının da teknik dokümanlarda belirtilen elektrik tesisat projesine uygun olarak yapılması gerekir.

  1. KUYU DİBİ ELEMANLARININ MONTE EDİLMESİ

- Kabin ve karşı ağırlık tamponlarının, karşı ağırlık seperatörünün, denge zincirinin, kuyu dibi merdiveninin, denge zincirinin kuyu dibi aparatlarının teknik dokümanlara ve standartlara uygun şekilde montajı yapılmalıdır.   

ASANSÖRDE TEHLİKE OLUŞTURABİLECEK DURUMLAR

  • Mekanik Tehlikeler
  • Elektrik Tehlikeleri
  • Termal Tehlikeler
  • Gürültüden Kaynaklanan Tehlikeler
  • Titreşimden Kaynaklanan Tehlikeler
  • Radyasyondan Kaynaklanan Tehlikeler
  • Malzeme/Madde Tehlikeleri
  • Ergonomik Tehlikeler
  • Çevresel Tehlikeler