Eskişehir Asfed Asansör Akademisi Açıldı

ESKİŞEHİR ASFED ASANSÖR AKADEMİSİ AÇILDI

Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED)’nun, Türkiye’de asansör eğitimde farkındalık yaratan ve önemli bir dönüşümün başlangıcına işaret eden projesinin ikinci ayağı da tamamlandı.

ASFED’in Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile 28 Mart 2018 günü imzaladığı protokole istinaden Mesleki ve Teknik Liselerde asansör bölümlerinin açılması yönünde karar alınmıştı. Yaklaşık iki yıldır süren çalışmalar neticesinde Ankara’da açılan ilk akademinin ardından ikincisi de hayata geçiriliyor. Beş yüz metre kare kullanım alanı ile Türkiye’deki asansör akademilerinin en büyüğü olma özelliğine sahip, Eskişehir ASFED Asansör Akademisi 18 Aralık 2019’da yoğun bir katılım ile Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde açılışını gerçekleştirdi.

AÇILIŞA ÇOK SAYIDA SEKTÖR TEMSİLCİSİ KATILDI

Eskişehir’de yapılan açılışa Türkiye’nin dört bir yanındaki sektör temsilcileri yoğun bir katılım gösterdi. Açılış, ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, ESASDER Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Boyacıoğlu ve  Eskişehir Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kadir Yalçın’ın ev sahipliğinde yapılırken, konuklar arasında; Eskişehir Organize Sanayi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sektörler Daire Başkanı Serkan Çelik, Eskişehir Sanayi İl Müdürü Hakan Cirit, Asansör ve Teleferik Dairesi Şube Müdürü İlyas Menderes Büyüklü, ASFED Üyeleri, ASFED Üyesi Dernek Başkanları ve pek çok sektör temsilcisi katılım gösterdi.

Konuklara sürecin anlatıldığı, katkıda bulunan firma yetkililerine plaketlerinin taktim edildiği programın sunuculuğunu ise ASFED Eğitim Komitesi Üyesi Rasime Sazak üstlendi.

 

YALÇIN: “Bu okul özellikleri itibariyle ülkemizdeki bir kaç önemli meslek lisesinden biri olacaktır”

Öncelikle konuşmalarını yapmak üzere Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kadir Yalçın kürsüye davet edildi. Yalçın konuşmasında akademinin yer aldığı okul hakkında bilgiler verdi.  Yalçın; “Ülkemizin en büyük ve günümüzün en son teknolojisi ile hazırlanmış Asansör Sistemleri Dalı Akademisi’nin malzeme tedarikinde yardımlarını esirgemeyen ASFED üyelerine ve kurulum süresince günlerce gecelerce çalışan Eskişehir Asansörcüler Derneği Üyelerine şükranlarımızı sunarız. Bu okul özellikleri itibariyle ülkemizdeki bir kaç önemli meslek lisesinden biri olacaktır. ” dedi.

KÜPELİ : “Eskişehir’de bu alanda ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman eksikliğinin giderilmesine büyük katkı sağlayacaktır”

Akademinin açılmasına destek veren Kurumlardan Eskişehir Organize Sanayi Başkanı Nadir Küpeli, asansör için “can ve mal güvenliğinin emanet edildiği önemli araçlardan biri” diyerek asansörün ve bu mesleği icra edenlerin önemine değindi. Küpeli; “Şehrimizde açılan ASFED Asansör Akademisi, nitelikli iş gücü açığının önlenmesi ve Eskişehir’de bu alanda ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman eksikliğinin giderilmesine büyük katkı sağlayacaktır”.

ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI, AKADEMİNİN ÖNEMLİ DESTEKÇİSİ OLDU

KESİKBAŞ: “Eskişehir Sanayi Odası olarak eğitimle ilgili her konuyu desteklemeye devam edeceğiz”

ASFED Asansör Akademisi’nin en büyük destekçi Kurumlarından birisi de Eskişehir Sanayi Odası oldu. Açılışa katılarak bir konuşma yapan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş “eğitimli insanlar” yetiştirme gerekliliğinden bahsetti. Kesikbaş konuşmasını şöyle devam ettirdi; “Ben ASFED Başkanı Yusuf Atik ve ASFED üyelerini tebrik ediyorum. Çok özel bir sektörde, derinlemesine her şeyi öğretebilecekleri yeni bir sistem kuruldu burada. Bu anlamda okulun ve öğrencilerinin yollarının açık olmasını temenni ediyorum. Eskişehir Sanayi Odası Üyelerimizden olan Tepe Asansör ve Sitimek Asansör’ün okula önemli katkıları var. Bu da Odamız açısından ayrıca bir gurur vesilesi. Eskişehir Sanayi Odası olarak eğitimle ilgili her konuyu desteklemeye devam edeceğiz.”

GÜLER: “Buradan mezun olan tüm öğrencilerin iş bulma imkanı olacak”

Açılış konuşmalarında önemli açıklamalar yapan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ise; “Çok emek ve uğraşın olduğu önemli bir projeyi bugün hep beraber hayata geçiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu projeler biz iş insanları için çok değerli. Bizim hep üzerinde durduğumuz şudur; eğer sanayi ve eğitimi bir araya taşıyamazsak uzun soluklu ve sürdürülebilir hamleler yapamayız maalesef. Nitelikli insan gücü çok önemli. Buradan mezun olan tüm öğrencilerin iş bulma imkanı olacak. Artık öğrenci asansörü, mezun olduktan sonra inşaatta çalışırken görmeyecek, daha okurken burada görmeye ve eğitimlerini almaya başlayacak. ” dedi.

BOYACIOĞLU : “Temenni ediyorum ki buradan mezun olacak bir çok başarılı öğrencimiz gelecekte bu mesleğe hizmet edecek”

Projeye çok emek veren ve ASFED adına projenin bölgedeki sorumlusu olan ev sahibi dernek ESASDER (Eskişehir Asansörcüler Derneği) idi. ESADER Dernek Başkanı Ekrem Boyacıoğlu açılış konuşmasında katkı sunan tüm sektör temsilcilerine teşekkürlerini ileterek; “hayaldi gerçek oldu” dedi. Boyacıoğlu; “Bizim mesleğimizin adı yoktu. Sadece diğer mesleklerin altında toplanıyordu. Oysa ki mesleğimiz hiç bir mesleğe benzemiyor. Bizler, asansörcülüğün tüm mesleklerin bir araya gelerek meydana getirdiği bir ürün ortaya koyduğunu ve bunun da ayrı bir branş olması gerektiğini daha yeni gündeme getirebildik. Bizim elemanlarımız hep çıraklıktan gelen elemanlardı. Bugün burada artık tamamen lisede alacakları özenli bir eğitim  ile bu işin yapılmasını sağlayacağız. Asansör, uçaktan sonra en önemli ulaşım aracı olmasına rağmen, asansörcüye verilen önem maalesef buna kıyasla çok kötü bir konumda. Biz mesleğimizin değerini gösterebilmek ve dünya standartlarında bir yere ulaşması için ancak eğitime destek vererek ve bu okulların var olması ile gerçekleştirebiliriz. Temenni ediyorum ki buradan mezun olacak bir çok başarılı öğrencimiz gelecekte bu mesleğe hizmet edecek.”

ATİK : “Okulumuz, mesleki eğitim konusunda dünyada sayılı okullar arasına girmeye aday nitelikte”

Projenin mimarlarından ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik açılış konuşmasına; Ankara’da milli eğitim ile başlayan süreci ve devam eden Kayseri projesini kısaca özetleyerek, sektörden okulların yapılmasına katkı sunan tüm sanayicilere teşekkürlerini sunarak başladı. Atik; “Eskişehir’deki okulumuz Türkiye’deki asansör okullarının en büyüğü olma özelliğine sahip. Mesleki eğitim konusunda da dünyada sayılı okullar arasına girmeye aday nitelikte. Ankara, Eskişehir ve Kayseri’deki okullarımızın ardından farklı illerde ASFED’e üye derneklerimizin bünyesinde de bu mesleki eğitimi verecek yeni okullar açmak istiyoruz.

ATİK : “ Yerli asansörcüye devletin desteği tam”

Yusuf Atik konuşmasında sektörün güç birliği desteğine ihtiyaç duyduğunu belirterek; “Projenin hayata geçirilmesinde çok önemli yeri olan Milli Eğitim Bakanlığı’mıza şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca Sayın Sanayi ve Teknoloji bakanımız Mustafa Varank asansör sektörüne büyük önem veriyor ve katkılar sunuyor. Bizler devletimizin bu desteğini almışken, tüm yerli üreticiler ve montajcılar olarak bir araya gelerek bir güç birliği oluşturmalı ve yerli bir asansör markası ortaya koymalıyız. Yerli asansörcüye devletin desteği tam. Bizler eğitimle de bunu destekleyerek yukarılara çıkartmalıyız. Tüm katkı sunanlardan Allah razı olsun. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

ÇETİN: “Bu projeyi oluşturan herkesi bir aile olarak görüyoruz”

Okulun mimarı Kurumlardan Milli Eğitim Bakanlığı adına proje sorumluluğunu yürüten Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Şennur Çetin de açılışta bir konuşma yaptı. Çetin; “Bu projeyi oluşturan herkesi bir aile olarak görüyoruz. Ve bundan sonra asansör ile ilgili yapılacak tüm projelerde de bu aile ile birlikte olmaya devam edeceğiz”, dedi.

Çetin ASFED Eskişehir Asansör Akademisi’nin önemini için ise; “Burası sadece asansör bölümünde eğitim alan öğrencilere eğitim vermeyecek. Bu akademi adına yaraşır bir şekilde, Türkiye genelinde asansör bölümü öğretmenlerimizin de eğitimlerini tamamlamak üzere gelecekleri bir akademi olacak. Öğretmenlerimizin eğitimlerini de yine siz sanayici iş insanları ile birlikte gerçekleştireceğiz. İleride bir hayalimiz daha var. O da bu eğitmleri, bölümün devamı olan üniversite boyutuna taşınarak alandaki mühendislerin yetişmesine neden olmak. Umarım o günleri hep beraber görürüz” ifadelerini kullandı.

KATKI SUNANA KURUM VE KURULUŞLARA PLAKETLERİ VERİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından tüm katkı sunan firma, kurum ve kuruluşlara plaketleri takdim edildi.

 

MEHMET ALİ YAVUZ’UN 50. YILI KUTLANDI

“Bize öğrettiklerin için teşekkür ederiz”

Açılış töreninde bir sürpriz yapılarak, Eskişehir’den Türkiye’ye dağılan RATE Asansör kurucusu ve sektörün duayenlerinden Mehmet Ali Yavuz’un sektördeki 50. yılı kutlandı. Eskişehir’de pek çok asansörcüyü yetiştiren Mehmet Ali Yavuz’a bugünün anısına bir hediye sunuldu. Yavuz’un öğrencilerinden SİTMEK Asansör Kurucusu Ekrem Boyacıoğlu ile TEPE Asansör Kurucusu Sinan Tepe, kendisine bir plaket vererek “Bize öğrettiklerin için teşekkür ederiz” dediler.

KONUKLARI, OKULUN İLK ÖĞRENCİLERİ KARŞILADI

Törenin ardından okulun açılışı yapılarak kokteyl eşliğinde okul ziyaretçilere tanıtıldı. Okulun ilk öğrencileri ise, konukları karşılayan ekip arasındaydı.

 

ASFED ESKİŞEHİR AKADEMİNİN MİMARLARI

Akademinin tamamlanması aşamasında 29 firmadan destek alındı. ASFED Eskişehir Asansör Akademisi’nin kurulmasında katkı sunan sektör firmalarımız ve markaları adına plaket alan yöneticileri ise şöyle;

AH-MET ASANSÖR  - AHMET MADENCİ

AKIŞ MAKİNA  - İLKER ATALAY

ALAZ MAKİNA - LEVENT TUNACI

ARKEL – MELİH KÜÇÜKÇALIK

BRM ELEKTRONİK – NURULLAH PİRECİ

BULUT MAKİNA - SABİT BULUT

BÜYÜKALPLER –ORHAN BÜYÜKALPLER

CE MÜHENDİSLİK – CEM BOZDAĞ

CENTA ASANSÖR –TANSU ŞARLAK

ÇELİKRAY –AHMET MISIRLIOĞLU

EMS HIZ TEKNİK – MAHMUT ÇAKI

EYTA ASANSÖR –FERHAN CANARSLAN

İLERİ ASANSÖR – EBRU İLERİ

KÖKEN DEMİR ÇELİK –HÜSEYİN SAVCI

KÜÇÜK GRUP – MEVLÜT KÜÇÜK

MERİH ASANSÖR – BERNA ÖKMEN

METROPLAST –LEVENT AKDEMİR

ÖZBERK ASANSÖR –ÖZDEN YILDIZ

RANTAŞ ASANSÖR – RECEP AKTAŞ

RATE ASANSÖR – MEHMET KURUNÇ

SİSTEM ÇELİK HALAT – CEYHUN KULUĞ

SİTİMEK ASANSÖR – YİĞİT BOYACIOĞLU

ŞENAS ASANSÖR – ŞENOL BEREKET

TEKİN MAKİNA – MEHMET ÖZTEKİN

TEPE ASANSÖR - SERDAR TEPE