“Değişimde Rol Almalıyız” Sektörün Emek İşçilerinden Melahat Tunçay İle...

Dergimizin Pozitif sayfalarını hazırlarken asansör sektörüne emek vermiş, çalışkan, başarılı kadınlarının hikayelerine yer vermek ve deneyimleri ile tüm sektör paydaşlarına ışık olmaları amacıyla yola çıktık. Kısa bir aranın ardından, sayfa konuklarımız arasında yeni ama sektör için oldukça eski isimlerinden birini konuk ediyoruz. Kendisi çok uzun yıllardır BURSAD (Bursa Asansör Sanayicileri Derneği) ‘ın İdari Müdürü olarak görev yapan Melahat Tunçay...

Melahat Tunçay, sektörde tanıyan herkesin çok sevdiği, nazik, esprili ve gerçek manada işine tutkun bir isim. Çalışma hayatına çok küçük yaşta başlayan Tunçay, 40 yıllık meslek hayatının 20 yılını asansör ile, bunun 16 yılı ise BURSAD’daki sivil toplum örgütü idari müdürlüğü ile geçirmiş. Halen aktif bir şekilde görevine devam ederken, hem organizasyonların aranan ismi hem de Bölgedeki sektörel pek çok faaliyetin BURSAD adına organize edeni.

BURSAD ve Asansör sektörü ile tanışmanız nasıl oldu?

Sektör ile tanışmam 1999-2000 yıllarına denk geliyor. ARC isimli bir firmada uzun yıllar çalıştım. Firma bir süre sonra asansör işleri ile ilgilenmeye başladı. Ben de böylelikle yavaş yavaş sektörü öğrendim. Ardından emekli olunca 2003 yılında BURSAD ile yollarımız kesişti. O zamanlar BURSAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı olan Şaban Bozdemir’in teklifi ile BURSAD’ın İdari Müdürlüğünü yapmaya başladım. Kesintisiz 16 yıldır da beraberiz.

“BURSAD benim çocuğum gibi”

Sektör ile birlikte nasıl bir 20 yıl geçirdiniz?

Açıkçası ben asansör ile başlayan mesleki miladımı BURSAD ile sayarım. Elbette diğer çalıştığım firmada da pek çok şey öğrenme ve deneyimleme şansım oldu ancak o zamanlar emekliliğimin son dönemlerine gelmişti. BURSAD’da ise tam anlamıyla bir sektörel profil çizme imkanım oldu. Pek çok asansörcü ile tanışma, sorunlarını dinleme, yardımcı olma, araştırma imkanı elde ettim. Ve BURSAD ile ben de asansörde kendimi geliştirdim. Çok sayıda yönetim değişti birbirinden kıymetli insanlarla çalışma imkanı elde ettim. BURSAD benim çocuğum gibi, bir gün hastalansam ya da izin alsam yine aklım aklım burada kalır.  

Kadın bakış açısı ile sizin mesleğe başladığınız dönem ile bugünü kıyaslarsanız nasıl bir tablo çıkar karşımıza?

Ben 40 yıldır çalışma hayatının içerisindeyim. Bunun yirmi yılı asansör ile geçti. Meslek hayatımın tamamını Bursa’da geçirdiğim için Bursa genelinden bir değerlendirme yapmak gerekirse öyle çok büyük farklar olduğunu söyleyemem. Mesela benim girdiğim yıllarda dahi Bursa’da asansör firması olan kadınlar vardı, günümüzde hâlâ var. Ama şunu söylemek gerekirse; biz kadınlar her şeyi ince eler sık dokuruz. Dolayısıyla bu kadar insan hayatıyla doğrudan ilgili bir işte kadınların çok başarılı olduğuna inanıyorum. Günümüzde kadın çalışan sayımız giderek artıyor. Üyesi olduğum AYSKAD’daki yaptığımız işlerde de bunu çok rahat gözlemliyorum. Bir de erkek meslektaşlarımız alınmasın ama kadınlar girdiği her alanda çiçek açtırıyor. Çünkü daha verimli çalışıyoruz ve daha özenliyiz. Günümüzde sektörümüzde kadın denetçilerimiz, mühendislerimiz, yöneticilerimiz hatta derginizdeki köşeden de takip ediyorum, eğitmenlerimiz, kabin ve montaj ustalarımız var.

Asansöre dair bilginiz ne kadar, teknik konularla ilgili misiniz?

Başlarda çok sınırlıydı ama dernekçilikle birlikte gelen sorulara daha iyi cevap verebilmek için öğrenmeye karar verdim. Hatta kendimi geliştirmek için bir defasında bakıma ve montaja da giderek sahada neler yaşanıyor görmek istedim. Elbette ki sadece bir sivil toplum örgütü idarecisi olarak ustalar kadar teknik bilgim yok ama ilgili olduğumu söyleyebilirim. Hatta eğer sektöre daha genç yaşta girmiş olsaydım bir firma kurmayı da düşünebilirdim. Zor ama keyifli bir iş olduğunu düşünüyorum.

“Değişimde rol almalıyız”

Melahat Tunçay uzun yıllar asansör sektöründe STK’cılık yapmış birisi olarak halen sektöre emek vermeye devam ediyor. Önemli işlerinden birisi de AYSKAD (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayi İş Kadınları Derneği)’ın kurucu üyelerinden birisi olması.

AYSAD Kurucu üyelerinden birisi olarak sektörümüzde kadınların yerini nasıl değerlendirirsiniz?

Sektöre uzun yıllardır emek veren kadınlar olarak sektörün sorunlarına yapıcı çözümler getirmek zorundayız. Sadece katılımcı değil değişimde rol alıcı olmalıyız. Buna inandığım için de Asansörde Topuk Sesleri ile başlayan kadın hareketinin AYSKAD ile devam sürecinde faal rol aldım. AYSKAD olarak ilkelerimiz doğrultusunda sektörde daha çok kadın istihdamı sağlayabileceğimiz farkındalık çalışmaları yapıyoruz. Sektörde kadın çalışan sayısı arttıkça pek çok sorunumuz da çözülecektir diye düşünüyorum.  

“En büyük sorun: mantar gibi çoğalan firmalar”

Sektörde, yılların dernekçisi olarak gözlemlediğiniz genel sorunlar nelerdir?

Sektörde şu anda en büyük gözlemlediğim sorun, sürekli mantar gibi çoğalan firmalar. Bir gün bakıyorsunuz bir isimle açılan, diğer gün kapamış ve başka bir isimle yeniden başlamış. Bu kadar kolay asansör firması açılmasının sonuçları diye düşünüyorum. Bize kayıtlı üyelerimiz dışında o kadar çok kayıt dışı firma var ki.. Bence bu da fiyat politikalarını ve pek çok haksızlığı beraberinde getiriyor.

 

Doğma büyüme Bursalı olan Melahat Tunçay 60 yaşında, evli ve Aslı isminde bir kız çocuğuna sahip. Eğer dernekçilik ile uğraşmasaydım sanatsal bir alanda çalışmak isterdim diyor. İnsanlarla diyalog kurmayı, sosyal olmayı ve hareket halinde bir tempoda çalışmayı seviyor.