Arkel’e Yılın ‘İş Uygulamaları’ Dalında Birincilik Ödülü

Asansör ana kumanda sistemleri üzerine geliştirdiği ürünlerle dünya markası olmayı başaran Arkel, Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması Ödülleri Bilişim 500’de “İş Uygulamaları” kategorisinde birinci oldu. Arkel Ceo’su Cenk Ceylan, uygulamanın detaylarına ilişkin bilgi verdi. “Biz iş uygulamaları kategorisinde ödül almakla kalmadık, diğer kategorilerde de beşincilik, yedincilik gibi derecelere sahip olduk. Dolayısıyla birçok kategoride ilk 10 içerisinde yer almak bizim için onurdur” dedi.

Haber Asansörü: Bize Arkel’in dünya oyuncusu olma konusunda ki hikâyesinden bahseder misiniz?

Cenk Ceylan: Arkel, 1998 yılında yerli ihtiyaca yönelik kurulmuş bir şirket. İlk ihracatını 2003 yılında Romanya’ya yaparak önemli bir atılım yaptı. 2006 yılında motor sürücünün çıkarılması, 2013 yılında tümleşik yapının icadı gibi önemli teknolojik adımlar Arkel’i global teknoloji üreten şirketler nezdinde de ön sıraya çıkardı. Bunun üzerine 2016 yılında Mediterra Capital’in bize katılmasıyla hızla yükselen bir ivme yakaladık.

Arkel’in daha önce uzaktan hizmet ettiği hedef pazarlarda, doğrudan Arkel yapıları kurulmaya başlandı. 2018 yılında Arkel Hindistan’ı kurduk. Hindistan organizasyonunusadece satış pazarlama ve teknik destek olarak değil, aynı zamanda pazarın ihtiyaçlarına yönelik bir ölçekte de üretim merkezi olarak da dizayn ettik. Yakın coğrafyada da hedef pazarlardan satış sonrası desteğin yerlileşmesi ve yerel dille desteklenmesi yönünde aldığımız talepler üzerine İspanya, Almanya ve Rusya’da organizasyonlarımızı kurduk. Bu bölgelerdeki kadrolarımızı yine o pazarda deneyimli olan ve o ülkenin kendi vatandaşlarını aramıza katarak şekillendirdik.

Bizim önerimiz, organizasyon yapısının tamamen profesyonel bir ekiple yönetilmesi ve şirketin beş yıllık stratejisinin oluşturulmasıdır. Bu strateji, kişilerden tamamen bağımsız. Performans yönetimi bu noktada doğru yapılmalıdır. Böyle bir teşkilatlanmaya gittiğinizde alabildiğiniz sonucu optimize edebilmek için ekibinizi verimli yönetmeniz, liderliğini yapmanız gerekiyor. Arkel sürpriz bir başarıya ulaşmadı. Bizim başarı hikayemiz bu temellere oturuyor.

ARTIAS İLE TEK MERKEZDEN DÜNYAYA ERİŞİM MÜMKÜN

Haber Asansörü: Küresel düzeyde üretim ve satış faaliyetleriniz ne aşamada?

Cenk Ceylan: Arkel’in yurt dışı itibarının yüksek olmasının en önemli nedenlerinden birisi, müşteri ilişkileri ve satış sonrası hizmetler konularında özverili çalışmasıdır. Biz şu an doğrudan ve dolaylı olarak 65 ülkeye ihracatı olan bir şirketiz. Bu ülkelerin her birisi için teknik personel bulundurmak söz konusu değil. Yerinde hizmeti ne kadar uzaktan yapabilirsek, o kadar müşteri memnuniyetini sağlayabiliyoruz.

Satış sonrası hizmetler konusunda çok iddialıyız. Uzaktan servis hizmetini artırılmış gerçeklikle yapmaya gayret ediyoruz. Satış sonrası hizmetlerimiz kapsamında “Artias” mobil uygulaması geliştirildi. Artias, özellikle uzak coğrafyalara ürün gönderdiğimizde kişilerin kendi dillerinde destek alabilecekleri, ilk kılavuz olarak kullanabilecekleri bir enstrüman. Bunun operasyonel çeşitlerini artırıyoruz. Dünyaya 10 dilin üzerinde ve mühendislik seviyesinde destek verebiliyoruz. Sahada birisi olaya müdahale ederken, merkezde çalışan mühendisimiz operasyonu canlı izleyerek yapılan işlemin doğru veya yanlış olduğunu söyleyebiliyor, kişileri yönlendirebiliyor. Dolayısıyla müşteri dünyanın neresinde olursa olsun ona elinizi uzatabiliyorsunuz. Bu profesyonellik seviyesine ulaşmamız gerekiyor ki ülkemizdeki ihracatı bir ekosistem gibi beraber büyütebilelim.

“COVID-19 VARMIŞ GİBİ TEDBİR ALDIK, YOKMUŞ GİBİ ÇALIŞTIK”

Haber Asansörü: Geride bıraktığımız 2020 yılı sizler için nasıl geçti? COVID-19 pandemisinin olumsuz etkisini yaşadınız mı? 

Cenk Ceylan: Yurt dışı ilişkilerine uzaktan da olsa hız kesmeden devam ettik. 2020 yılı içerisinde stratejik kazanımlarda elde ettik. Bazı stratejik iş birlikleri kurmak için yabancı şirketlerle yapacağımız fiziki toplantılar bu süreçte uzayabildi. Bizi en çok seyahat edememek zorladı. Buna rağmen, ticari hedeflerimizi COVID-19 döneminde de başarıyla gerçekleştirdik. Dünya pazarında bizimle benzer ürünleri üreten firmalar içinde yılı büyüme ile kapatan ender şirketlerden biri olduk. Bunu yapabilmek için mümkün olduğu kadar operasyonumuzu durdurmamaya gayret ettik. Aynı zamanda ekip arkadaşlarımızın sağlığından da hiç ödün vermedik. COVID-19 varmış gibi tedbir aldık, yokmuş gibi çalıştık.

“ÇİFT HANELİ BÜYÜME RAKAMLARINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Haber Asansörü: 2021 yılı için belirlediğiniz hedeflere ulaştınız mı?

Cenk Ceylan: Biz bu seneyi de hedeflerimiz doğrultusunda büyüyerek kapatacağımızı öngörüyoruz. Şu anda da tüm performansımız bütçemiz doğrultusunda devam ediyor ve çok mutluyuz. Sonuç ve performans olarak 2020’de elde ettiğimiz büyümeyi 2021’de de tekrarlayabileceğimizi öngörüyoruz. Euro bilançosu olan bir şirket olarak çift haneli büyüme rakamlarını hedeflemiştik, onu da gerçekleştireceğiz.

“YILIN İŞ UYGULAMALARINDA BİRİNCİLİK”

Haber Asansörü: Türkiye’nin İlk 500 Bilişim Şirketi Araştırması Ödülleri Bilişim 500’de Yılın İş Uygulamaları Kategorisinde birinci oldunuz. Uygulamanın detaylarını anlatır mısınız? 

Cenk Ceylan: Bilişim 500 yazılım, donanım, iş uygulamaları kategorileri gibi bir çok başlık oluşturuyor. Biz iş uygulamaları kategorisinde ödül almakla kalmadık, diğer kategorilerde de beşincilik, yedincilik gibi derecelere sahip olduk. Savunma sanayisinden beyaz eşya sanayisine kadar geniş bir alanda hizmet veren kurumlar vardı. Dolayısıyla birçok kategoride ilk 10 içerisinde yer almak bizim için onurdu. 

İş Uygulamaları Kategorisinde verilen ödüller, üretilen yazılımın, uygulandığı donanımdaki satış yekününe göre cirosu hesaplanarak seçiliyor. Biz gömülü yazılım yapıyoruz. Mikro-işlemcilerin üzerine yazılımları doğrudan gömerek işlemci ile birlikte cihaz olarak iş ortaklarımıza veya müşterilerimize satıyoruz. Ürettiğimiz katma değerin ciromuza etkisi üzerinden yapılan hesaplamalara göre, donanım içerisinde gömülü yazılım kategorisinde birinci olduk. Türkiye’de bu işi bizim kadar endüstriye veya sanayiye seri ürün olarak satan fazla şirket yok. Biz bu birinciliği gömülü yazılım platformunda elde ettik. Tabiatımızdan kaynaklı bir başarı oldu.

BİNA YÖNETİM SİSTEMLERİNE ENTEGRE YAZILIMLAR

Asansör sistemleri eskiden kara kutu gibi dış dünyayla ilişkisi olmayan, haberleşmeyen sistemlerdi. Biz Arkel olarak haberleşebilir, bağlanabilir sistemleri son beş yıldır çok fazla odak noktamız yaptık. İşlemcinin içindeki yazılımı biz yapmaya devam ediyoruz ve bu verinin dışa aktarılması, izlenmesi, değerlendirilerek sistem performansının artırılması ya da iyileştirilmesi gibi sistemlerin iletişim kurabilir hâle gelmesini de sağlıyoruz. Bunlardan birisi de bina yönetim sistemleri. Biz son 1,5 yıldır geliştirdiğimiz sistemle Arkel’in tüm asansör kumanda yapısını bina yönetim sistemlerine entegre olabileceği yazılımlar geliştirdik. Bunlar yine global ölçüde bizim rakiplerimize göre bizi öne çıkaran özelliklerden biri oldu. Bunlar da yazılım ihracatımızı artıran fırsatlar. 

Bilişim 500’deki yerimizi önümüzdeki dönemde genleşerek artırmak gibi bir hedefimiz var. Yazılım bizim için önemli gelişim alanlarından biri..

EĞİTİM OLMAZSA OLMAZIMIZ 

Haber Asansörü: Eğitim çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Cenk Ceylan: Sürekli yeniyi arayan bir şirket oluşumuzdan dolayı eğitim bizim kendi içimizde de bitmeyen bir süreç. Yeni ürünlerlerle birlikte hem kendi ekibimizin hem de partnerlerimizin eğitimini sağlarken, talep geldikçe sektörün de eğitim ihtiyaçlarına katkıda bulunuyoruz. Sadece federasyon ve dernek kanalıyla değil, okullardan gelen bireysel taleplere de yanıt veriyoruz. Bunu Anadolu’da her şehirde eşit şekilde yapıyoruz. Bu noktada bizim tek kriterimiz, eğitimle ilgili verdiğimiz cihazın veya sistemlerin gerçekten kullanılıyor olmasıdır. Duvara asılıp laboratuvarda bir ekipman olarak sergilenmesini doğru bulmuyoruz.

Aynı zamanda, yönetmelik ve mevzuatlara yönelik bilgi seviyesini artırmak için bu işin kontrolünü yapan denetim şirketlerinde görevli saha personellerinin eğitimlerini de gönüllü olarak vermeye çalışıyoruz. Bu bizim için çok değerli, çünkü yönetmeliklere uygunluk can güvenliği için önemli bir konu. Türkiye bununla ilgili en azından kontrol mekanizması olarak bir çok batılı ülkenin önünde. Bunu doğru kontrol etmek ve bilinçli uygulamak gerekiyor. Biz de bu konudaki deneyimlerimizi, bilgimizi paylaşıyoruz.

Kendi kendine eğitimin öneminin de farkındayız. Bunun için Youtube bizim için aktif kullanılan bir eğitim aracı. Deneyimlerimizi aktarmak istediğimiz teknik bilgileri Youtube’da yüklenen videolarla paylaşıyoruz. Artias’da olduğu gibi, geliştirmiş olduğumuz artırılmış gerçeklik uygulamalarını eğitim videolarında da kullanıyoruz. Eğitimleri Artias üzerinden verdiğimizde, kişi unuttuğu şeyi dönüp keşfedebiliyor.

İHRACATTA UYGUN PAZARA ODAKLANIYORUZ 

Haber Asansörü: İhracat ağınız hakkında bilgi verir misiniz?

Cenk Ceylan: Yakın Doğu ihracatımızın en önemli parçası. Bununla birlikte Avrupa’da çok büyük bir ayak izinimiz var. Asya-Pasifik ve Afrika’nın geneli ise bizim hedef olarak geliştirmeyi planladığımız bölgeler. Mesut Bey ve ekibini bu konuda tebrik etmem lazım. Geçtiğimiz dönemde satış ve pazarlama faaliyetlerine odaklanmada sıkıntılarımız vardı. Mesut Bey geliştirdiği sistemde ekibinin çok doğru yerlere odaklanmasını sağladı. Bu odaklanma bize başarı getirdi. Kendi potansiyelinize uygun olan ve başarılı olabileceğinizi hissettiren pazarları odağınıza almanız, iş gücünüzü, motivasyonunuzu ve imkânlarınızı doğru kanalize etmeniz için oldukça önemli. Uygun olmadığınız yerde efor yapılması anlamlı değil. Satış pazarlama başarımızdaki kilit noktalardan biri buydu. 

Haber Asansörü: Arkel dünyaca bilinen bir marka olmayı başardı. Tanınırlığınızı nasıl sağladınız? 

Cenk Ceylan: Bilinirliği artırmanın iki yolu vardır. Birisi işi layıkıyla yapıp iletişim ağı sağlar, tavsiye düzeyinde bilinirlik sağlamaktır, diğeri ise pazarlama faaliyetidir. Arkel, marka bilinirliği programı uygulamadı ve buna ihtiyaç hissetmedi. Marka bilinirliğimizin alt yapısını ürün ve hizmet tarafında oluşturduk. Asya-Pasifik’ten Amerika kıtasına kadar asansör sektöründe Arkel dediğinizde kim olduğumuzu ve ne iş yaptığımızı biliyorlar. Bu yaptığımız işin memnuniyetiyle yayılan bir durum olarak gelişti. 

Haber Asansörü: TASFED’in faaliyetlerini ve TASFED ile ilişkilerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cenk Ceylan: Dernek ve federasyon gibi sivil toplum kuruluşlarının çok daha sistemli hareket etmesini bekliyoruz. İhracat potansiyeli yüksek bir sektördeyiz ve işbirliklerinin artırılabileceği platformların kurulacağı sistemlerin inşaa edilmesi gerekli. Eldiveni, maskeyi çıkarıp biz bize ortamların kurgulanması lazım. İş geliştirme semineri gibi birbirimize destek olacağımız platformlar oluşturulmalı. Biz çalıştığımız firmalarla bunu hayata geçiriyoruz, ama bunu bir kuruluş altında yapmak daha ciddi olur. Buradan çıkacak ihtiyaçlarla devlete gidip taleplerimizi iletmek daha ciddi bir hâl almış olur.  

Farklı coğrafyalarda üretim veya satış öncesi, o ülkeleri mevzuat açısından çok iyi analiz etmek gereklidir. Bazı ülkeler bizim ürünlerimizi komponent ya da sistem olarak kabul ettiğinden düşük vergi uygularken, bazı ülkeler ise bunu komple asansör sistemi içinde kumanda sistemini düşük vergiyle kabul edebiliyor. Ülkelerin dinamikleri çok farklı olduğu için bu ülkeleri geniş anlamda analiz etmek, hangi ülkeye ne şekilde ulaşılması gerektiğini çözümlemek gerekir. Bu başarıya ulaşan önemli bir adımdır.