9. Asansör Sempozyumu Oturum Ve Çalıştaylarında Neler Konuşuldu?

18-20 Ekim 2018’de İzmir’de gerçekleştirilen 9. Asansör Sempozyumu ve Sergisi, düzenlenen oturumlardaki bildiriler, çalıştay konuları, paneller ve farklı alanlarda düzenlenen eğitimlerle sektörün her alanına hitap etti.

Yoğum bir çalışma tempo ile iki yüzü aşkın çalışanın hazırladığı sempozyumda bu sene; 10 farklı oturumda 30 farklı konuda bildiriler sunuldu. Bildirilerin dışında yapılan bir çalıştay, bir panel ve kamusal hizmet olmak üzere dört farklı alanda eğitimler verildi. Sektörün üretim, montaj ve muayene alanlarına hitaben pek çok yeni çalışma ve uygulama ile ilgili bilgilerin sunulduğu oturumlarda, konusunda uzman pek çok sektör temsilcisi konuşmacı olarak yer aldı. Asansör sektöründeki mühendisleri yakından ilgilendiren teknik konu sunumları dışında;  iş sağlığı ve güvenliği, kişisel verilerin korunması, montaj elemanları için eğitim ihtiyaçları ve sektörde Ar-Ge’nin önemi üzerine pek çok farklı konularda da konuşmalar yapıldı.

Sempozyumun ilk günü olan 18 Ekim 2018’de düzenlenen çalıştayda “Onaylanmış Kuruluşların Uygunluk Değerlendirme Süresi” üzerine; Bülent Çarşıbaşı yönetiminde; Gökhan Yazıcı (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı), Ümit Sevim (Türk Standartları Enstitüsü), Ömer Karavelioğlu (Türk Akreditasyon Kurumu), Aziz Bilge (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği), Serdar Tavaslıoğlu (Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi)’nun katılımıyla sunumlar gerçekleştirilerek konu ile ilgili katılımcıların soruları cevaplandı.

19 Ekim 2018’de ise; “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği” ile ilgili Yunus Yener yönetiminde önemli bir panel düzenlendi. Panel konuşmacıları arasında; İlyas Menderes Büyüklü (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı), Abdurrahman Aksöz (Asansör Sanayicileri Federasyonu), Sefa Targıt (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği), Adnan Yedikardeş (Ege Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği), Yavuz Çetinkaya (Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği), Onur Ercan (Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi) , Selda Ünver (Makina Mühendisleri Odası) yer aldı.

EĞİTİMLERE İLGİ YOĞUNDU

Üç gün süren sempozyum boyunca iki farklı salonda, her alandan uzmana hitap edecek bildiri, çalıştay ve panellerin dışında, dört ayrı eğitim verildi. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nden İrfan Arabacı; “Asansörlerde Artık Akım Anahtarı Kullanımı” üzerine ayrıntılı bir eğitim sunumu yaptı. Makina Mühendisleri Odası’ndan Volkan Erdem ise; önemli bir konu olan “Asansörlerde Kaynaklı İmalat Yöntemleri” konusundaki yeni uygulamalar üzerine katılımcıları bilgilendirdi.

Eğitimler sadece sektöre yönelik değildi. Kamusal alanda bilgilenmesi ve bilinçlenmesi gereken en önemli sektör temsilcileri diyebileceğimiz “asansör kullanıcıları”na yönelik de eğitimler dikkat çekti. Tüm vatandaşlara açık olan eğitimlerde; bina yöneticilerine asansör periyodik kontrollerinin önemi ve bu konuda bina yöneticilerine düşen görevler hakkında bilgiler verildi.

ÇOCUKLAR “GÜVENLİ KULLANICI SERTİFİKASI” ALDI

Renkli bir eğitim de çocuklar içindi... Yanlış kullanım sebebiyle sık sık yaşanan yürüyen merdiven kazalarının önlenmesine yönelik çocukların bilgilendirilmesi amacıyla Bülent Çarşıbaşı tarafından İlkokul 3. Sınıf öğrencileri için bir eğitim düzenlendi. Öğrencilere, ilk olarak asansör ve yürüyen merdivenlerin kullanımı sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenlere ilişkin bir film izletildi. Filmin ardından Bülent Çarşıbaşı öğrencilere mini bir sınav yaptı. Çarşıbaşı, soru-cevap bölümünün ardından öğrencilere Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nin yürüyen merdivenlerinde, bu merdivenlerin kullanımına dair uygulamalı bir eğitim daha verdi. Eğitimin sonunda öğrenciler 'Güvenli Kullanıcı Sertifikası' aldı.