Çağ Grup: ‘Hedefimiz 5 Yıl İçinde Saygın Üreticiler Arasında Yer Almak’

Kabin ağırlıklı üretimleri ve paket asansör sistemleriyle sektörde adından söz ettirmeye başlayan, Çağ Grup Asansör, dergimize verdiği röportajda firma faaliyetlerini ve  hedeflerini açıkladı. Çağ Grup Asansör Genel Koordinatörü Özgür Fidaner, “Önümüzdeki beş yıl içerisinde saygın üreticiler arasında yer alacağız” dedi.

Sektörde kazandıkları deneyimi güçbirliği yaparak Çağ Grup Asansör adı altında birleştiren firma kurucu ortakları Özgür Fidaner, Ömer Erzurumlu ve Recep Kahraman ile bir araya gelerek firma kuruluş hikayelerini, faaliyetlerini ve hedeflerini konuştuk. Başlangıçta kabin üretimi ile sektöre adım atan Çağ Grup Asansör bugün paket asansör sistemleri ile de adından sıkça söz ettiriyor. 

“KONTROLLÜ BİR BÜYÜME İÇERİSİNDEYİZ’’

Haber Asansörü: Özgür Fidaner kimdir? Biraz kendinizden bahseder misiniz? 

Özgür Fidaner: Asansör sektörüne 2008 yılında başladım. Sektörün öncü firmalarından bir tanesinde farklı departmanlarda çalışarak deneyim kazandım. Daha sonra sektörde yaşanan bazı eksiklikleri gidermek adına gözlemlerimizi ve hayallerimizi gerçekleştirmek için şirket kurma gereksinimi duyduk. 2015 yılında Ömer Erzurumlu ve Recep Kahraman ile beraber ortak bir girişimde bulunduk. Çağ Grup Asansör markası altında hizmet vermeye başladık. Şirketi kurmadan önce dört ay boyunca fizibilite çalışması yaptık ve olası tüm riskleri göze alarak çok önemli bir karar aldık. Kuruluş aşaması bizim için zor ve sıkıntılı bir süreçti. Bugün baktığımızda, arzu ettiğimiz büyüme trendini yakalamış olmaktan dolayı mutluyuz.

“MÜŞTERİ TALEBİNİ ÖN PLANDA TUTUYORUZ’’

Haber Asansörü: Sizi şirket açmaya yönlendiren etkenler nelerdir? 

Özgür Fidaner: Kabin imalatçılarının eski tarzda imalat yaptıklarını gördük. Biz de üretimimizi daha teknolojik altyapı ve tasarımlar ile yapabileceğimize inandık. Daha iyi ve kaliteli üretim yaparak, piyasaya donanımlı ürünleri arz edebileceğimiz inancıyla yola çıktık. Bugüne kadar sektörden aldığımız tepkiler olumlu seyretti. Müşterilerimizin isteklerini ön planda tuttuk ve oluşan beklentileri kabin tasarımlarımızla birleştirerek kendi portföyümüzü oluşturduk. 

“FARKINDALIK YARATACAK ÜRÜNLERLE ADIMIZI DUYURACAĞIZ”

Haber Asansörü: Çağ Grup Asansör’ün vizyonu nedir? Kendinizi hangi misyonla tanımlıyorsunuz? 

Özgür Fidaner:  Kontrollü bir büyüme planı içerisindeyiz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye’de adından saygıyla bahsedilen markalar arasında yer alacağız. Ar-Ge çalışmalarımız doğrultusunda görmeye aşina olduğumuz tasarımların çok ötesinde üretimler içerisinde olacağız. İlerleyen yıllarda farkındalık yaratacak ürünlerle piyasada adımızı daha çok duyurmayı hedefliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

Haber Asansör: Üretim faaliyetlerinizi hangi kentte sürdürüyorsunuz? Üretim tesisinizin kapasitesi ne kadar? 

Özgür Fidaner: Üretim tesisimiz Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunuyor. Üretim tesisimiz 1200 metrekare ve şu anda 25 personeliz ile aylık 80 civarı kabin imalatı yapıyoruz. Bunun yanında paket asansör satışımız  da mevcut. Ayrıca Türkiye’nin önde gelen üreticileri ile de işbirliklerimiz var. Amacımız müşterilerimize doğru ve kaliteli ürünü sağlayabilmek ve her ihtiyaçlarını zamanında karşılayabilmek.   

Haber Asansörü: Ürün gruplarınız nelerdir? 

Özgür Fidaner: Asansör kabini, halat şişesi, L kabin karkası, hidrolik karkas sistemleri gibi imalatlarımız mevcut. Çağ Grup Asansör olarak sektöre ilk önce kabin imalatı ile giriş yaptık, ancak sektörden gelen talepler doğrultusunda paket asansör satışına da yöneldik. Kabin üretimi ana uzmanlık alanımız ve bu alanda sahip olduğumuz tasarım ve teknolojimiz ile ön plana çıkıyoruz. Paket asansör ve komponent satışlarımızda da müşterilerimizi doğru ürün ve markaya ulaşmalarında yardımcı oluyoruz. 

İMALAT TESİSİMİZİ BÜYÜTECEĞİZ

Haber Asansörü: Üretimlerinizi artırma planınız var mı? 

Özgür Fidaner: Evet, ilerleyen dönemler için böyle bir artış planımız var. Yakın zamanda yine Ankara’da Kazan Organize Sanayi Bölgesi’ne geçerek imalat tesisimizi büyütmeyi ve Ar-Ge birimimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. 

50 CİVATA İLE KOMPLE MONTAJ MÜMKÜN

Haber Asansörü: Ürünlerinizin kullanıcılara sağladığı kolaylıklar nelerdir? Ürünleriniz neden tercih edilmeli? 

Özgür Fidaner: Bizim ürünlerimizin maksimum montaj süresi bir saatten oluşuyor.  Kurulumu oldukça basit. Belli başlı 50 civata ile komple montajının yapılmasını mümkün kılıyoruz. Bu da bizim tercih edilmemiz noktasında önemli fayda sağlıyor. Bir firma bize geldiğinde proje hizmetinden başlayarak, ürünün doğru ve kaliteli malzemelerle seçilip tasarlanmasına ve montajının yapılmasına kadar destek oluyoruz. 

KENDİ BAŞARI ÖYKÜMÜZÜ YAZDIK

Haber Asansörü: Kısa bir süre içerisinde ciddi bir başarıya ulaştığınızı görüyoruz. Bu başarının arka planında neler var? 

Özgür Fidaner: Biz Çağ Grup olarak kendi başarı öykümüzü yazdık. Müşterilerimizle birebir diyalog hâlindeyiz. Oluşabilecek sıkıntılara karşı anında müdahale ediyoruz ve müşterinin talebi doğrultusunda imalat yapıyoruz. Müşteri odaklı çalışıyoruz ve onlara her an yanlarında olduğumuzu hissettiriyoruz. En iyi bildiğimiz işi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz ve çalışırken de çok mutluyuz. Galiba başarımızda yaptığımız işten aldığımız keyif yer alıyor.

ORTAKLIK BAŞARISININ SIRRI 

 
Haber Asansörü: Ortaklı şirket yönetiminde başarı genellikle çok zor sağlanıyor. Ortaklarınızla şirket yönetimine ilişkin fayda zarar dengesini nasıl kuruyorsunuz? Meslektaşlarınıza ortak şirket yönetimini tavsiye eder misiniz?  

Özgür Fidaner: Biz ortaklarımızla bu yola çıkarken iş paylaşımı yaptık. Üç ortağız ve hiçbirimiz bir diğerinin işine müdahale etmiyor. Ortaklığımız çok güzel ilerliyor. Meslektaşlarım da ortaklarıyla bu dengeyi kurduğu sürece sıkıntı yaşamayacaklardır. Bizim ortaklığımız güç birliği doğurdu. Sırt sırta vererek altı yıldır büyümeye devam ediyoruz. 

REKABETİN KURALLARI YENİDEN BELİRLENİYOR

Haber Asansörü: Piyasada koşulları altında yaşanan rekabet ortamı hakkında düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? 

Özgür Fidaner: Çok mantıksız bir şekilde seyreden fiyat odaklı bir rekabet söz konusu. Sürdürülebilirliğin sağlanması için rekabetin olması gerekiyor, ancak rekabetin uygulanma şekli yanlış. Kaliteyi düşürerek yapılan üretimler ve maliyetine yapılan satışlarla rekabetin kuralları yeniden belirleniyor. 

KALİTEDEN ÖDÜN VERMİYORUZ

Haber Asansörü: Bu rekabet ortamına karşın sizin aldığınız önlemler var mı? 

Özgür Fidaner: Ürün yelpazemizin kalitesinden asla ödün vermiyoruz. Piyasaya kaliteli ürünler sunarak markamızı güçlendiriyoruz. 

Haber Asansörü: Yurt içi ve yurt dışı rakiplerinizin çalışmalarını takip ediyor musunuz? Son dönem faaliyetleriniz nelerdir? 

Özgür Fidaner: Yapılan tüm girişimleri takip ediyoruz, özellikle yurt dışında yapılan ürünleri, satış politikalarını, ürünün kalitesini yakından takip ediyoruz. Şu an ağırlıklı olarak talep odaklı ürünlerimizi geliştirdiğimizi söyleyemeliyim. Önümüzdeki beş yıl içerisinde çok önemli girişimlere imza atacağız. Basamak basamak ilerliyoruz, planlı ve çözüm odaklı bir anlayışla çizdiğimiz bir yol haritası var. Ürünlerimiz de zaman içerisinde gelişecek. 

YERLİ ÜRETİM TERCİH EDİLMEYE BAŞLANDI

Haber Asansörü: Türkiye yurt dışına asansör satışında önemli üreticiler arasında yer alıyor. Bir üretici olarak gördüğünüz eksiklikler nelerdir? Neden yurt dışında bir pazar geliştirmiyorsunuz?

Özgür Fidaner: Türkiye Avrupa Birliği standartlarında üretim yapmak zorunda. Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesinden dolayı dünyadaki diğer markalara nazaran bizim fiyatlarımız çok uygun kaldı. Yaşanan bu süreç de Türk ürünlerini tercih edilir kıldı. İhracat faaliyetlerimiz mevcut ancak yurtdışına daha yoğun bir ticaret yapmak için piyasaların biraz daha oturmasını bekliyoruz. Yurt dışından gelen teklifleri değerlendiriyoruz, ancak Türkiye’nin yurtdışına satış politikası çok farklı. Bunun için yeterli uygun zeminin oluşmasını bekliyoruz. 

Haber Asansörü: COVID-19 süreci Çağ Grup Asansör açısından nasıl geçti? Satışlarınız bu süre içerisinde etkilendi mi? 

Özgür Fidaner: Pandemi döneminde satışlarımızda azalma değil, aksine artış yaşandı. Daha çok çalıştık. Pandemi dönemi çok ciddi mesailer yaptık. Yoğun talep aldık, bizim için  oldukça verimli bir süreçti. Finansal bir sıkıntı veya iş kaybı anlamında bir sorunla karşılaşmadık. Yoğun mesaimiz bugün hâlâ devam ediyor. 

TALEPTE DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

Haber Asansörü: Yılın kalan yarısı için öngörüleriniz nelerdir? 

Özgür Fidaner: İnşaat sektörü çok hızlı büyüyor. Aşırı yoğun bir talep var, ancak bu talebin belli bir noktada düşeceğini düşünüyorum. Şu an demir çelik sektörüyle ilgili bir sıkıntı var. Fiyatların yüksek olması, müteahhitlerin yatırım yapmaması, inşaat sayısının azalması iş payımızı biraz düşürecektir. 

Haber Asansörü: Satış hedefleriniz nelerdir? 

Özgür Fidaner: Aylık ortalama 45 civarı paket asansör satışımız, 80-90 arası da kabin imalatımız var. Bu sayıyı sene boyunca korumayı planlıyoruz, ama 2022’de bu sayının inşaat sektöründeki azalmaya bağlı olarak azalabileceğini düşünüyorum.  

ÇAĞ GRUP ASANSÖR AR-GE SORUMLUSU ÖMER ERZURUMLU: “HAREKETLİ SÜSPANSİYON SİSTEMİ PİYASAYA ARZ EDİLMEYİ BEKLİYOR”  

Son bir yılda sadece Ar-Ge’ye 200 bin TL’ye yakın yatırım yaptık. Ar-Ge konusunda daha büyük aşamalar kaydetmek istiyoruz. Önemli Ar-Ge çalışmalarımız var; ancak fiyat odaklı rekabet koşullarından dolayı bazı önemli çalışmalarımızı şu an için piyasaya sunmuyoruz. Hâlihazırda Ar-Ge’si tamamlanıp, testlerden geçirdiğimiz hareketli süspansiyon sistemimiz var. Ancak fiyat koşullarından dolayı piyasaya sunmayı bir süreliğine erteledik. 

Dişlisiz makine şasesi üzerinde çalışmamız mevcuttu, piyasayla yeni buluşturduk. Halat şişesi ve regülatör için de mevcutta devam eden Ar-Ge çalışmalarımız bulunuyor.

ÇAĞ GRUP ASANSÖR İMALAT SORUMLUSU RECEP KAHRAMAN: “AYNI DİLİ KONUŞUYORUZ”   

Müşterilerimiz bir telefon ile asansörlerin montajını yapabiliyorlar. Çünkü biz burada ham maddeyi işliyoruz ve kuyuda yapılmış gibi kurulumunu sağlıyoruz. Böylelikle ürünü burada gözlemliyoruz, işimiz bittikten sonra söküyor, paketliyor ve müşterimize gönderiyoruz. Önemli olan ürünün arkasında durabilmek. Kurulum sonrası müşterilerimiz; “Çok basitmiş, aramamıza bile gerek yokmuş” diyorlar. Karşı tarafla aynı dili konuşmak lazım, bunun için yaptığımız işe hâkimiz.