Asansör Öğretmenleri Kampa Girdi; Tasfed’den, Eskişehir’de 5 Günlük Asansör Eğitimi

Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, asansör sistemleri dalında eğitim veren öğretmenler, Eskişehir’de 5 günlük eğitime alındı. Eskişehir TASFED Asansör Akademisi’nde gerçekleşen programa dört pilot okulan katılan 17 eğitimci, mevzuata ilişkin bilgilerin yanı sıra, uygulamalı kapı ve ray montajı eğitimi de aldı. Eğitim sürecini tamamlayanlara sertifika verildi. 

Eskişehir TASFED Asansör Akademisi, 11-15 Ekim 2021 tarihleri arasında asansör eğitmenlerinin eğitimi programına ev sahipliği yaptı. TASFED’in Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı protokol kapsamında Ankara, Eskişehir, Kayseri ve Gaziantep’teki dört pilot okuldan 17 eğitimci, beş gün süren programla uygulamalı kapı ve ray montajı eğitimi aldı. Katılımcı öğretmenlerin eğitimi TASFED Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Özçakır tarafından verildi. 

Eskişehir Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi bünyesinde gerçekleşen eğitim sonrası, eğitimciler sertifika aldı. Türkiye’nin en donanımlı akademilerinden olan Eskişehir TASFED Asansör Akademisi’nde düzenlen sertifika törenine Eskişehir Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kadir Yalçın, TASFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TASFED Eğitim Komitesi Başkanı Nuri Kuzan, TASFED Müdürü Gülay Pala, TASFED Eğitim Komitesi üyeleri Nermin Boyacıoğlu ve Rasime Sazak, TASFED üyesi İbrahim Özçakır ile ESASDER Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Boyacıoğlu katıldı. 

Beş yüz metre kare kullanım alanı ile Türkiye’deki asansör akademilerinin en büyüğü olma özelliğine sahip olan Eskişehir TASFED Asansör Akademisinde eğitimcilere, uygulamalı kapı ve ray montajı eğitiminin yanında, asansör sektöründe uygulananan yönetmelikler hakkında da bilgi verildi. Sektörün gereklilikleri ve ihtiyaç duyulan kalifiye personel ihtiyacının nitelikleri konusunda kapsamlı bir eğitim sürecinden geçen eğitimciler, TASFED ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan sertifikalarını aldı. Böylece, asansör dalı sistemlerinde eğitim gören öğrencilerin mevzuata hâkim konumda olması, kapı montajı, ray montajı ve asansör bakımı konularında nitelikli eğitim alması hedefleniyor. 

KADİR YALÇIN: ŞUBAT VE NİSAN AYINDA EĞİTİME DEVAM EDİLECEK 

Eskişehir Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Kadir Yalçın, pilot okullarda eğitim veren eğitimcilerin montaj konusunda yeterli bilgiye sahip olmaları için uygulamalı montaj eğitiminin verilmiş olmasının önemine değindi. Şubat ve Nisan aylarında eğitim programlarına devam edileceğini söyleyen Yalçın, şöyle devam etti:

“Bu aşama kapı, ray montajı ve yönetmeliklerle ilgili ön bilgilendirmeyi kapsadı. Bir sonraki aşamalarda uygulamalı olarak asansörün diğer süreçleri anlatılacak. Bu bir hafta çok verimli geçti. Öğretmenlerimiz demonte asansörleri bizzat kendileri söküp takarak montajını yaptı. Uygulamalı yaptıkları için oldukça verimliydi. Atölyemizdeki demonte asansörlerde uygulama yapma fırsatı buldu. Teorik eğitimin dışına çıkıldı ve aktif bir öğrenme süreci oldu.”

İBRAHİM ÖZÇAKIR: DOĞRU BİLGİYLE DONATILMIŞ ÖĞRENCİLERE İHTİYAÇ VAR

TASFED Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Özçakır, yaptığı konuşmasında eğitim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve şu ifadelere yer verdi: 

“Milli Eğitim Bakanlığı ile TASFED arasında imzalanan protokol gereği Eskişehir Tepebaşı Devlet Malzeme Ofisi Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinde üç aşamalı olarak yapmayı planladığımız eğitimin birinci aşamasını tamamlamış bulunmaktayız. Şubat ayında planlanan ikinci aşamada ilk aşamada yaptığımız gibi tahrik sistemleri, kabin, karşı ağırlık ve hız regülatörü montajını uygulamalı olarak yapacağız. Mayıs ayında yapılacak eğitimin üçüncü aşamasında ise kumanda sistemlerimiz, kuyu dibi elemanlarımız, montaj ve bakım sonu yapmamız gereken işlemler konusunda uygulamalı çalışmalarımızı yapacağız. Öğretmenlerimizin konu hakkındaki bilgilerini biraz daha pekiştirmek ve artırmak için çaba harcıyoruz. En büyük amacımızın, sahaya çıkan çocuklarımızı konusunda en doğru bilgilerle donatmak olduğunun altını çizmek istiyorum.”

Özçakır, asansör sektöründe bilgi kirliliğinin olduğunu vurguladı, “Öğrencilerden ve sahadan gelebilecek sorulara daha doğru cevaplar verebilmek adına bu programı düzenledik. Çünkü sahada bilgi kirliliği oldukça fazla. Bu bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak adına dilimizin döndüğünce sizlere doğru bilgiyi aktarmaya çalıştık” dedi.

GÜLAY PALA: “DONANIMLI BİR NESİL YETİŞTİRMELİYİZ”

Sertifika töreni öncesi katılımcılara seslenen TASFED Müdürü Gülay Pala, Milli Eğitim Bakanlığı ile TASFED arasında imzalanan protokol gereği, pilot illerde asansör sistemleri dalı açarak atölyeler kurduklarının altını çizdi. COVID-19 pandemisi nedeni ile eğitim programlarına devam edemediklerini hatırlatan Pala, “Milli Eğitim Bakanlığına yılda üç eğitim vermeyi taahhüt ettik. Geçen seneki eğitim programlarımız COVID-19 sebebiyle iki defa iptal edildi. Programlarımız, okullar açılmadığı için ertelendi. Yeni eğitim döneminde okullar açılmışken, vakit kaybetmeden eğitim sürecini devreye almak istedik ve bu beş günlük eğitimi Eskişehir’de tamamladık” dedi. 

TASFED’in eğitime verdiği öneme vurgu yapan Pala, “Bu protokol kapsamında yapılan eğitimler TASFED olarak bizleri heyecanlandırıyor. Öğretmenlerimizin bu sürece katkısı oldukça önemli” dedi. 

Sektörde kalifiye personele duyulan ihtiyaca dikkati çeken Pala, şunları söyledi; 

“Mezun olan öğrencileri sektörde görmeyi arzu ediyoruz. Öğrencilerimizin sektörde yer alması için TASFED olarak elimizden ne gelirse yapacağız. Elbette bu noktada eğitimcilerimizin vereceği destek son derece önemli. Birlikte iyi eğitim almış donanımlı bir  nesil yetiştirmeliyiz. Protokolün amacına ulaşması için el birliği ile çalışıyoruz. Çocuklarımızı, bir meslek sahibi olarak sektöre kazandırıldığı günleri hep beraber görmeyi umuyorum.”

Gaziantep Abdülhamithan Meslekî Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Hayati Özdemir

Hem okulumuza hem de TASFED’e çok teşekkür ederiz. Burada çok güzel bir atölye ortamı kurmuşlar. Beklediğimizden çok daha iyi bir eğitim aldık. İlk defa asansör sistemleri üzerine bir eğitim alıyoruz. Sahada kullanılan asansörlerin montajından tutun da bakımına kadar her şey öğrendik. Bizler de gidince bu bilgileri öğrencilerimize aktaracağız. 

Gaziantep Abdülhamithan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğretmeni Yılmaz Yıldırım

Eğitim çok verimli geçti. Biz bu kadar iyi imkânları olan bir ortam beklemiyorduk. Burada yapılan çalışmalar ve özellikle İbrahim Özçakır hocamız çok olumlu ve açıklayıcı bilgiler sağladı. Nasıl eğitim verilir, öğrenciye nasıl yaklaşılır gibi konularda da ek bir kazanım sağladık. Asansör sistemleri üzerine burada hem işin sertifika boyutu, yapılan çalışmalarda kullanılan tüm şartnameleri, yönetmelikleri öğrendik. Bunların devamında uygulamada yaptığımız için bu durum pekişmiş oldu. Kapı, ray montajı da yaparak işin diğer kısmını öğrenmiş olduk. Bundan bir hafta sonra derse girdiğimizde öğrenilerimize anlatacağız. Bu eğitim sayesinde ufkumuz genişlemiş oldu, sektörde nasıl bir açık olduğuna, nasıl işler yapıldığına yönelik. Sadece işin yönetmelik kısmını değil, aynı zamanda sektöre yıllarını vermiş hocamızın sektöre bakış açısını görmüş olduk. Karşılaşılan hadiseler üzerine hocamızın anlattıkları, bizi güvenlik sistemleri hakkında bilgi sahibi olmuş olduk. Bu bilgiler sayesinde ayaklarımız yere daha sağlam basacak. 

İlgili Haberler

Prommash-Test Türkiye Genel Müdürü Bilal Bozkurt: ‘Türkiye, Dünyanın En Büyük Hub’ı Olabilir’
Prommash-Test Türkiye Genel Müdürü Bilal Bozkurt: ‘Türkiye, Dünyanın En Büyük Hub’ı Olabilir’

Asansör sektörüne hizmet veren  önemli test firmalarından PromMashTest Türkiye Genel Müdürü Bilal Bozkurt, dünya genelindeki...

Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı’nda Görev Teslimi
Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı’nda Görev Teslimi

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NDA GÖREV TESLİMİ 23 Haziran 2018’de yapılan seçimlerin ardından merakla beklenen yeni kabinenin...

Anasder: “Tehlikeli Ve Güvensiz Asansör Yoktur. Kalitesiz Ve Bakımsız Asansör Vardır”
Anasder: “Tehlikeli Ve Güvensiz Asansör Yoktur. Kalitesiz Ve Bakımsız Asansör Vardır”

Her sayıda bu bölümümüzü, Asansör Sanayicileri Federasyonu’na bağlı bir derneğimize ayırarak, sorularımıza verdikleri cevaplarla...

Asfed Eğitim Komitesi Samandıra
Asfed Eğitim Komitesi Samandıra

ASFED EĞİTİM KOMİTESİ YİNE YOLLARDA EĞİTİM SEFERBERLİĞİ İÇİN BU KEZ SAMANDIRA’DA İNCELEMELERDE BULUNULDU Türkiye genelinde...