Türkiye Asfed Kasım Ayı Olağan Toplantısını Çevirim İçi Gerçekleştirdi

Kovid-19 önlemleri kapsamında Mart 2020’den itibaren aylık toplantılarını aralıklarla gerçekleştirebilen Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu, uzun süre sonra en geniş katılımlı Olağan Yönetim Kurulu toplantısını çevirim içi olarak gerçekleştirdi. 17 Kasım 2020’de zoom platformu üzerinden yapılan toplantıya; Anakara, İstanbul, Eskişehir, Mersin, Kayseri, Trabzon ve Isparta’dan tüm Yönetim Kurulu Üyeleri katılım gösterdi. Toplantı gündemini ise; Türkiye ASFED’in son dönem komite faaliyetleri ile 1 Ekim 2020’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda gerçekleştirilen görüşmeler oluşturdu.

Yorum Farkı Tartışma Konusu

Türkiye ASFED, Mart ayrından itibaren alınan önlemler sebebiyle uzun süre toplantılarına ara vermiş ancak faaliyetlerine hız kesmeden devam etmişti. Eylül-Ekim 2020 ayları ise Türkiye ASFED çalışmaları açısından en yoğun geçen dönemlerden birisi oldu. Kayseri ASFED Asansör Akademisi’nin tamamlanması, Kayseri’deki sektörel buluşmalar, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki incelemeler öne çıkarken, 1 Ekim 2020’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü’nde de bir görüşme gerçekleştirildi. Yapılan görüşmelerde; sektörden gelen bilgilere göre muayene ve kontroller esnasında yorum farkına dayalı uygulama çeşitliliği neticesinde oluşan karmaşa dile getirildi.

Kayseri ASFED Asansör Akademisi’nin Açılış Töreni Ertelendi

Türkiye ASFED’in üçüncü asansör akademisi olarak Kayseri’de Kocasinan Ayşe Baldöktü Mesleki Eğitim Merkezi’nde açılarak çalışmaları tamamlanan akademi için bir açılış töreni yapılamayacağı konusu netleştirildi. Açılış töreni yapılamamasının gerekçesi olarak ise; pandemi önlemleri sebebiyle MEB’in federasyona bir tarih verememesi gösterildi. Dolayısıyla; eğitime hazır olan Kayseri ASFED Asansör Akademisi’nin açılış töreninin, katkı verenler ve tüm sektör paydaşları ile birlikte yapılabilecek koşulların sağlandığı, ileri bir tarihe ertelenmesi kararı alındı.

Yeni PGD  Yönetmeliği ile ilgili Görüşler Olumlu

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Türkiye ASFED ve ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alarak hazırladığı Asansör Piyasa Gözetim Denetim Yönetmeliği 16 Ekim 2020’de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu alanda Türkiye ASFED’in yaptığı çalışmalar ile PGD’nin yeni hali de toplantıda değerlendirildi. Genel olarak olumlu görüşlerin olduğu yeni yönetmelikte, Türkiye ASFED’in not düştüğü ama düzenlemeye gidilmeyen; “asansör faturasının kesilmesinin piyasa arz olarak kabul edilmesi” konusunun hâlâ önemli bir itiraz konusu olduğu paylaşıldı.

Türkiye ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik yönetimindeki toplantıya, Türkiye ASFED Yönetim Kurulu Başkan yardımcıları A. Fikret Gökhan ve Mustafa Demirbağ, Genel Sekreter Hüsnü Gökgöz, Sayman Nuri Kuzan, Yönetim Kurulu Üyeleri Nermin Boyacıoğlu, İbrahim Özçakır, Özcan Toprak, Muzaffer Hızarcı, Kerim Mahsereci, Mustafa Uçar ve İdari Müdür Gülay Pala katılım gösterdi.