Tasfed Ve Anasder’den Ato Başkanı Baran’a Ziyaret

HABER ASANSÖRÜ (ANKARA) — Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) ve Anadolu Asansörcüler Derneği (ANASDER), Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran’ı makamında ziyaret etti. Görüşmede kayıt dışı istihdam, haksız fiyat rekabeti ve ihale şartnamelerinde yerli sanayinin karşılaştığı engeller masaya yatırılırken, ATO’dan asansör için ayrı bir komite kurulması da talep edildi.

TASFED, yerli asansör sanayisinde yavaşlamaya neden olan sorunların çözümü için düğmeye bastı. Yaşanan ticari sorunlara karşı ortak akılla çözüm arayan TASFED, ATO Başkanı Gürsel Baran’ın misafiri oldu. Gerçekleşen toplantıya TASFED Başkanı Yusuf Atik, ANASDER Başkanı Hakan Başkaraağaç, TASFED ve ANASDER’de Yönetim Kurulu Üyesi olan Zafer Karabay ile TASFED Müdürü Gülay Pala katıldı. 

Haksız fiyat rekabetinin önüne geçilebilmesi için alınması gereken tedbirlerin konuşulduğu toplantıda, ihale şartnamelerinin yerli sanayicilerin karşılayabileceği kriterlere göre düzenlenmemesinden yakınıldı.

ATO BAŞKANI BARAN: HERKES BİRBİRİNİN AYAĞINA BASIYOR”

ATO Başkanı Gürsel Baran, yerli asansör sanayisinde yer alan kayıtlı firma sayısının ihtiyacın üzerinde olduğuna işaret etti. Baran, “Asansörle ilgili kuralların yeniden belirlenmesi gerekli” dedi.

İmalat, montaj ve bakım firmalarının sorumluluklarının yeniden belirlenmesi gerektiğine vurgu yapan Baran, haksız rekabet koşullarına dikkat çekti. Baran, “Maalesef herkes birbirinin ayağına basarak ilerlemeye çalışıyor” dedi.

Baran, yerli asansör sanayisindeki gelişmeleri yakın markaja aldığını ve yerli üretimin desteklenmesi için gerekli hassasiyeti sergileyeceğini anlattı.

TASFED BAŞKANI ATİK, ATODA KOMİTE KURULMASINI İSTEDİ

Türkiye’deki asansör pazarının yüzde 60’ının yerli asansör sanayisi eliyle yapıldığına dikkat çeken Atik, “Asansör mesleğinin önündeki engeller kaldırılmalı” dedi. Atik, yerli asansör sanayisindeki sorunların dile getirilmesi ve çözüm önerilerinin tartışılması için ATO bünyesinde asansör komitesi kurulması talebinde de bulundu. “Yaşanan sorunlar kronik hâle gelmemeli. Bunun için ortak çalışmalar yapmalıyız” diye konuştu.

Asansör bakımının, montajını gerçekleştiren firma üzerinden yapılması gerektiğine dikkat çeken Atik, bakım fiyatlarındaki tutarsızlığa dikkat çekti. Acil önlem çağrısı yapan Atik, “İnsan hayatını riske sokacak tüm olasılıkların önüne geçmemiz lazım. Küçük firmaları mağdur etmeyelim, evet; ama rekabete de engel olmadan işleyişin devamlılığını sağlayalım” dedi.

HAKAN BAŞKARAAĞAÇ: “KAYIT DIŞI İSTİHDAMI ENGELLEMEK MÜMKÜN”

Baran'dan bakım taban fiyat uygulamasına destek talep eden ANASDER Başkanı Hakan Başkaraağaç, bu uygulama sayesinde kayıt dışı istihdamın da önlenebileceğinin altını çizdi.

Başkaraağaç, aynı zamanda kamu ve mega projelerde yabancı firmaların tercih edildiğine işaret etti, yerli firmaların desteklenmesini istedi. Başkaraağaç, “Yabancı bir firmanın asansöründe arıza yaşandığında, parça temin süresi kullanıcıları zora sokuyorken; yerli firma tercih edildiğinde herhangi bir sorun aynı gün çözümlenebiliyor” diye konuştu.