Kuza Asansör’ün, El Bandı Dezenfektan Sistemi ‘Invısıble Hero’ya Büyük İlgi

Dünyada’da bir ilke imza atan Kuza Asansör, yürüyen merdiven el bandı dezenfektan sistemi Invisible Hero ile Avrasya Asansör Fuarı’nda dikkatleri üzerine topladı. Kuza R&D Teknoloji A.Ş. Genel Müdürü ve Kuza Asansör Kurucu Ortağı Selçuk Kuza, 20 litrelik hazneye sahip sistemin ortalama trafik alan bir merdivene bir ay yeterli olacağını söyledi. 

Invisible Hero ile ilgili detayları paylaşan Kuza, el bandı dezenfektan sistemi için çalışmalara 4 yıl önce başlandığını ancak yetersiz talep nedeni ile projenin ertelendiğini hatırlattı. Kuza, “Pandemi döneminin gelişiyle beraber projenin kavramsal tasarımını gerçek kullanıma almaya karar verdik. O dönem bu projeyi hayata geçirmek için çok yoğun çalıştık. Dünyada eşi ve benzeri olmayan bir ürün ve patenti de bize ait. Çok ilgi gördü” dedi.

TÜM MODELLERLE UYUMLU HÂLE GELECEK

Invisible Hero’nun işletme maliyetinin düşük olduğunun altını çizen Kuza, yurt dışı pazardan ürüne çok yoğun bir talebin olduğunu söyledi. Invisible Hero’nun farklı marka yürüyen merdiven sistemlerinde kullanılabilmesi için montaj teknikleri üzerine sahada testler yürütüldüğünü kaydeden Kuza, “Bir kaç geliştirme daha yapacağız, çünkü modele göre montaj tekniği değişiyor. Bunun tamamen tamamlanması iki yıl daha alacak. İki yıl sonra tüm diğer modellere uyum sağlamış olacak” diye konuştu. 

Ağırlık olarak anahtar teslim yatay sistemler ve merdiven yedek parçaları üzerine uzmanlaştıklarını söyleyen Kuza, 3 binin üzerinde farklı parçanın stoklarında bulunduğunu söyledi. Kuza, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki dönemde imalat ile ilgili yatırımlar da yapmayı düşünüyoruz. Ama tabii buna bu krizden çıktıktan sonra karar vereceğiz; şu an doğru bir zaman değil. Nihai hedefimiz; yürüyen merdiven pazarında globalde de iddialı oyuncular arasında yer almak. Türk asansör sanayisi globalde gerçekten çok iyi bir konumda. Yatay sistemler alanında da Türk sanayisinin ciddi oyuncular arasında olmasını istiyoruz.”

KIRILAN TEDARİK ZİNCİRİ MÜTHİŞ BİR FIRSAT

Avrasya Asansör Fuarı’nın katılımcı firma sayısının düşük olmasına karşılık yoğun ziyaretçinin ağırlandığını söyleyen Kuza, “Fuarın bu dönemde yapılmış olması çok büyük bir fırsattı bence. Çünkü uluslararası tedarik zincirinde en kuvvetli oyunculardan birisi Çin. Şu anda bu tedarik zinciri kırılmış durumda. Avrupa pazarı, Çin dışındaki ülkelere yönelmiş durumda. Bence bu dönem asansör sanayimiz için müthiş bir fırsat oldu” dedi. 

EDA KUZA: EN FAZLA STOK ÇEŞİDİNE SAHİP TEK FİRMAYIZ 

Kuza Asansör Yönetim Kurulu Başkanı Eda Kuza, firmanın kuruluş serüvenini anlattığı konuşmasında, şunları söyledi:

“2014 yılında asansör sektörüne girdim, asansör kapı imalatı yapan bir firmanın dış ticaret bölümünde çalıştım, daha sonra asansör makine motoru imalatı yapan başka bir firmanın dış ticaretinde altı yıl görev yaptım. 2015 yılında Kuza Asansör olarak kendi firmamızı kurduk. Yurt dışına asansör parçalarının ihracatı ile başladık. Anahtar teslim yürüyen merdiven sistemleri ana işimiz oldu. Buna ek olarak bir dönem asansör kılavuz rayları ithalatına yoğunlaştık. Bizim en büyük pazarımız Irak, Gürcistan, Azerbaycan, Çekya, Fransa ve Türki Cumhuriyetler. Bu gibi yerlerde çok güzel projelere imza attık. 2015 yılında Selçuk Bey’in de Kuza Asansör’e katılmasıyla işimize yedek parça da eklendi. Yürüyen merdiven yedek parça bölümünü çok hızlı geliştirdik. 2021 başından itibaren Kuza R&D teknoloji A.Ş. ile yedek parça, yedek parça geliştirme ve imalatına daha fazla odaklandık.”

Kuza, yürüyen merdivende yedek parça stoğunun önemine işaret etti; “Müşterinin isteklerini çok hızlı karşılamalısınız. O da asansörü veya yürüyen merdiveni bir an önce kullanıma sunmalı. Gururla söyleyebilirim ki yatay sistemlerde Türkiye’de en fazla stok çeşidine sahip ve aynı gün tedarik yetkinliği olan tek firmayız” dedi.