Kayseri Asansör Tarihini Yazan Önemli İsimler

NUH İLGEN

EMAK ASANSÖR KURUCUSU

Türkiye’nin asansör tarihine baktığımız zaman, asansör ile ilk tanıştığımız yıllardan günümüze kadar gerek markaları, gerekse efsanevi işleri ile anılan çok önemli ustalarımız var. Bu ustalar bulundukları şehrin hem asansör tarihini yazmış hem de pek çok önemli ismi yetiştirerek sektörün bugününe kazandırmışlar. ikinci kuşağın devamı olarak çocuklarına devrettikleri şirketlerinde, artık faal olarak çalışmasalar da, o şirketlerin çoğu bugün yüzlerce insanın geçim kaynağı.

Özel haberimizde bu ustalardan çok önemli isimleri konuk edeceğiz. Kayseri ziyaretlerimizde tanışma imkanı bularak, sektörün Kayseri’deki geçmişine dair çok şey öğrendiğimiz EMAK Asansör’ün Kurucusu Nuh İlgen.

NUH İLGEN

EMAK ASANSÖR KURUCUSU

Kayseri’nin en eski asansör firmalarından biri olan EMAK’ın kurucusu Nuh İlgen, pek çok eski usta gibi meslek ile Ankara’da tanışıyor. Schildren Türkiye’nin kurulması ile 1971 yılında Ankara’da çalışmaya başlayan Nuh İlgen 1977-78 yıllarında memleketi Kayseri’ye dönerek EMAK’ı kuruyor. Nuh İlgen’in 42 yıl önce sıfırdan kurduğu EMAK, bugün Türkiye’nin en önemli ve büyük asansör fabrikalarından birisi olarak Kayseri’den tüm dünyaya üretim yapıyor.

Mesleğe nasıl başlamıştınız?

1971 yılında Ankara’da başladım. O yıllarda Schildren Türkiye kurulmuştu. Asansöre dair ilk bilgileri ve ustalığımı 1977 yılına kadar burada tamamladım. Burada ustalığa geçmek kolay değildi çok uzun yıllar sürüyordu ama ben kısa sürede yaptığım işlerle ustalığımı alarak pek çok şehre asansör kurmaya gittim. Ankara merkez olmak üzere Adana, İskenderun, Mersin gibi pek çok yere gidip, o şehirlerin ilk asansörlerini bizler kurduk. 1977-78 yıllarında o zaman için Kayseri’nin ilk yerli asansör firmasını kurduk.

“Kayseri 40 yılda hem asansör alanında hem de sanayide

çok yol kat etti”

Firmanızı ilk kurduğunuz yıllarda Kayseri nasıldı?

Kayseri’de ilk yıllarda kimse yoktu. Şimdi ise sadece Kayseri’de 150 tane asansör firması var. Kayseri 40 yılda hem asansör alanında hem de sanayide çok yol kat etti. Çok başarılı firmalar çıkarttı. Hızla gelişen sanayisi gibi artık asansörleri de o derece hızlı. Bizim zamanımızda tek hızlı asansörler vardı. Şimdi üretilen asansörlerin özellikleri anlatmakla bitmez. Kayseri’de yerli asansör sanayi kendini çok geliştirdi.

“İşini sevmeyen insan bu meslekte başarılı olması çok zor”

Yola çıkan genç meslektaşlarınıza neler önerirsiniz?

Eğer bu işte tutunmak istiyorlarsa her şeyden önce işlerini severek yapacaklar. İşini sevmeyen insanın asansörde başarılı olması çok zor. Çünkü meşakkatli bir iş, detayları çok olan bir iş. Aldığınız risk, verdiğiniz emek ve koşullara baktığınızda gerçekten çok zor bir alan. Ama severek yaparsanız zorlukları size sıkıntılı gelmez. EMAK’ın başında artık oğullarım var. Benim onlarla birlikte tüm şirket çalışanlarımıza da söylediğim üç temel altın kuralım vardır;  asla yalan söyleme, başkalarının hakkını yeme, yaptığın en basit işi bile benimseyerek yap. EMAK bugün iyi bir yerdeyse bu ilkeler doğrultusunda işimizi severek yaptığımız içindir.

Mehmet Akif İlgen

EMAK Yönetim Kurulu Üyesi / Mimar

“Babamın bize bıraktığı en büyük miras mesleğimizi bize sevdirmesidir”

EMAK Asansör Nuh İlgen’in oğulları, Ahmet, Hasan, Akif ve Uğur İlgen tarafından yönetiliyor. Bizi misafir ederek Nuh İlgen ile görüşme fırsatı sağlayan Akif İlgen’e babasını sorduğumuzda ise;  “Babamın bize bıraktığı en büyük miras mesleğimizi bize sevdirmesidir diyebilirim. Maddi kazançlar, markamız hepsi bir tarafa meslek aşkımız bir kenara. Hepimizde bunu görebilirsiniz” diyor.