Enddoor’dan 2022 Hedefleri; Üretim Kapasitesi İki Katına Çıkarılacak

Özinan Asansör Yönetici Ortağı Ersin Katmerlikaya, ‘Enddoor’ markası ile 2021 yılında 8 bin kat kabin kapısının piyasanın hizmetine sunulduğunu, bu rakamın 2022 yılında 15 bin bandına yükselmesinin hedeflendiğini açıkladı. 

Geçmiş montaj deneyimini kurulduğu 1979 yılından bu yana imalata taşıyan Özinan Asansör, Avrasya Asansör Fuarı’nda 2022 yılı hedeflerini ve yeni yatırımlarını sektörün bilgisine sundu. Özinan Asansör Yönetici Ortağı Ersin Katmerlikaya, “2021 yılında piyasaya 8 bin adet kapı sürdük. 2022 yılında bu rakamı 15 bin bandına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. 

Geride bıraktığımız 2021 yılında piyasaya sunulan “Enddoor” markası üzerinde yaklaşık iki yıl çalıştıklarını açıklayan Katmerlikaya, şu ifadelere yer verdi:

“Enddoor markasının Ocak 2021’de patentini aldık ve ürünümüzü piyasaya sürmeye başladık. Öncesindeki iki yılda kendi montajlarımızda ve diğer montajcı arkadaşların da referanslarıyla pratik ettik, ürünün testlerini gerçekleştirdik. Paket asansörlerde Enddoor ile çözüm sunuyoruz. Yurt dışına da Enddoor gönderiyoruz.”

ENDDOOR İLE EFEKTİF ÇÖZÜMLER

Enddoor’un pazarda kabul gördüğünü söyleyen Katmerlikaya, “Enddoor çok yönlü bir ürün ve biz çok efektif çözümler ürettik. Montaj kolaylığı sağlayacak tasarım olmasına dikkat ettik. Çünkü asansörlerde en sık arıza veren bölümlerden birisi kapı olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla, arıza kaynaklarını ortadan kaldırmak üzere çözümler ürettik. Kaçış sistemimiz de buna göre dizayn edildi” dedi. 

Ekonomik dalgalanmalara ve COVID-19’un yıpratıcı etkisine rağmen Enddoor’un önemli ciro yarattığının altını çizen Katmerlikaya, “2022 için daha iyi öngörülerimiz var. Bunun için ciddi yatırımlar yaptık. Hem ekipman anlamında hem de personel anlamında yatırım yaptık” diye konuştu. 

KAPASİTE ARTIRIMINA GİDİLDİ 

Kapasite artırımına gidildiğini, 5 bin metrekare olan üretim sahasını 8 bin metrekareye taşıdıklarını ifade eden Katmerlikaya, yatırım sürecindeki gelişmeler için, “Personel anlamında da 2021’de 60 personel ile devam ederken, şu an 78 kişi olarak çalışıyoruz. Hem personel hem de makine ekipman yatırımı yaptık ki yeni yılda belirlediğimiz satış adetleri yüksek. Aynı şekilde paket asansör sayımızı da artırmaya çalışıyoruz. 2022 yılında bu yatırımlarımız devam edecek” dedi.

“İHRACATTA DÖRT ÜLKEYE HÂKİM KONUMDAYIZ”

Özinan Asansör’ün kuruluş sürecine ilişkin bilgi veren Katmerlikaya, şunları söyledi: 

“Serüvenimiz montajla başladı. Montaj tecrübemizi daha sonra imalat alanında değerlendirmeye karar verdik. İlk başta kendimize imalatla başladık, daha sonra bunun piyasaya satışını yaparak devamını getirdik. Yaklaşık 2014 yılından bu yana tedarikçi olarak piyasaya kendi bölgemizde kapı, kabin, asansör komponentlerini tedarik ediyoruz. Tabii coğrafyanın avantajlarını da kullanarak Gürcistan’a ve Azerbaycan’a ihracat da bu dönemde başladı.” 

Gürcistan, Azerbaycan, Cezayir ve Libya olmak üzere dört ülkeye yoğun ihracat gerçekleştirildiğini ve bu bölgelere hâkim konumda olunduğunu söyleyen Katmerlikaya, ihracat ağını geliştirmek üzere çalışmalara ağırlık verildiğini kaydetti. “Özellikle paket asansör kısmında montaj kökenli olduğumuz için yaptığımız paket asansör çözümleri müşteriler tarafından tercih ediliyor. Bu gelişmelerde dolayı son derece mutluluk duyuyoruz. Satışlarımızın yüzde 60’ını ihracat, yüzde 40’ını da iç pazar bandına çekmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de hacmen büyümeyi planlıyoruz” dedi. 

“FUAR, KATILIMCILARINA ÖNEMLİ AVANTAJ SAĞLADI”

Avrasya Asansör Fuarı’na ilk kez katıldıklarının altını çizen Katmerlikaya, çok fazla katılımcı olmadığı için gelen ziyaretçilerin tüm firmaları gezme imkânı bulduğunu, fuarın katılımcı firmalar için önemli fırsatlar oluşturduğunu söyledi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yeni anlaşmalar, iş birlikleri yaptık. Özellikle yurt dışı anlamında güzel müşteriler geldi. Bizim girmediğimiz pazarlardan gelenler oldu. Mesela Mısır’dan burada ilk defa müşteri ile karşılaştık. Irak’a ihracatımız daha önce devam ediyordu, Irak’tan da yeni müşteriler geldi. Fuar dönüşü önemli bir hareketliliğimiz olacak.” 

Fuarda yeni kabin modellerini sergilediklerini söyleyen Katmerlikaya, “Paket asansör sistemlerinde komponentleri ve kendi montaj tasarımlarımızı sunduk. Montajı bilerek hareket ettiğimiz için paket asansörü de ona göre tasarlıyoruz” dedi.

ANALİTİK ZEKÂYA SAHİP OLMAYAN MÜHENDİS SAYISI ARTIYOR

Katmerlikaya, mühendis istihdamında sıkıntı yaşandığının altını çizdi ve artan mühendislik fakültelerinde verilen eğitime dikkati çekti: “Mühendis zekâsına sahip olmayan çocuklar da mühendis oluyor. Çok fazla üniversite olduğu için çok düşük puanlarla giriyorlar. Gençler mühendis olmak için gereken analitik zekâya sahip değil, ama diploma alıyorlar. Kendini mühendis zannediyor ama mühendis değil. Halbuki o çocuk iki yıllık yüksek okul mezunu olsa, iyi kötü bir makinenin başına operatör olarak çalışsa çok daha iyi iş çıkarabilir. İnsanlar işlerini sevmiyor ve mutsuzlar. Bu sorunun temeline inilmesi lazım. Gelecekte asansörün arızasını giderecek ustayı bile bulamayabiliriz. İş o noktaya doğru gidiyor” diye konuştu.