Sektör Temsilcilerimizin Dikkatine Türkiye Asfed Yeni Koronavirüs İle Mücadele İçin İş Yeri Tedbir Listesi Hazırladı

Ülkemiz, uluslararası bir salgın haline dönüşen Yeni  Koronavirüs ile ilgili dünyaya örnek bir mücadele vermektedir. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının desteğini alan Sağlık Bakanlığı’mızın aldığı tedbirler ile birlikte, gerek sağlık çalışanları, gerekse vatandaşlarımızın duyarlılığı bu mücadelede bizlere güç vermektedir. Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu olarak biz de sektör temsilcilerimizin iş yerleri ve fabrikalarında alabilecekleri tedbirlere dair iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarımız ile bir tedbir listesi hazırladık. 

Buna göre öncelikle mücadele ettiğimiz salgının tanımı yaparak başlayalım...

YENİ KORONAVİRÜS (COVID-19) NEDİR?

Yeni Koronavirüs (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık 2019 sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır. Şiddetli olgularda zatürre, ağır solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve ölüm gelişebilmektedir.

NASIL BULAŞIR?

Hasta bireylerin öksürmeleri, aksırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

İŞ YERLERİ VE FABRİKALARIMIZDA ALINACAK ÖNLEMLER NELER OLMALI?

GENEL TEDBİRLER

Sağlık Bakanlığı Önlemlerini Dikkatle Takip Edelim

Öncelikle Sağlık Bakanlığı’mızın aldığı her önlemi özenle takip ederek, uygulamaya çalışalım.

14 Gün Kuralına Dikkat Edelim

Yeni Koronavirüs görülen ülkelerden birinden geldiyseniz, ateş, öksürük, solunum yolu sıkıntılarına dair belirtileriniz olmasa dahi 14 gün boyunca evinizden çıkmayınız. Evde ziyaretçi kabul etmeyiniz, özel günlük eşyalarınızın (havlu, bardak, diş fırçası v.s.) evin diğer bireylerinden ayrı kullanımını sağlayınız. Eğer bulgulardan bir kaçı görülür ve hastaneye gitmek isterseniz, mutlaka bir maske takınız. 

En Önemli Kural:
Ellerimizi Sık Sık Yıkayalım

Bulgular gösterdi ki, hastalık daha çok eller vasıtası ile bulaşmaktadır. Bu sebeple işte, sokakta, alışverişte ellerimizi, insanlarla ortak kullanım yüzeylerine değdiysek mutlaka kolonya, el dezenfektanı ile temizleyip, en kısa zamanda bol su ve sabun ile yıkamalıyız.

ASANSÖR SEKTÖRÜ İÇİN EK TEDBİRLER

  • ÇOK MECBUR KALMADIKÇA YURT DIŞINA SEYAHATE ÇIKMAYALIM, ÇIKILDIĞINDA DA MUTLAKA 14 GÜN KURALINA UYALIM.
  • YURT DIŞINDAN YENİ GELEN ÇALIŞANLARIMIZIN 14 GÜN BOYUNCA EVLERİNDE KALMALARINI SAĞLAYARAK MÜCADELEYE DESTEK OLMALIM.
  • OFİSLERİMİZDE, FABRİKALARIMIZDA, MÜŞTERİ GÖRÜŞMLERİNDE BELİRLİ BİR MESAFEYİ KORUYARAK  ÇALIŞALIM.
  • TOPLANTILARIMIZI , TOPLANTI ODALARINDA BİR ODAYA SIKIŞARAK DEĞİL, MÜMKÜNSE ONLİNE OLARAK YAPALIM.
  • ODALARIMIZI SIK SIK HAVALANDIRALIM.
  • TOKALAŞMAK VE SARILMAK GİBİ ALIŞKANLIKLARIMIZI BU DÖNEMDE BİR MİKTAR RAFA KALDIRALIM.
  • FABRİKA VE OFİSLERİMİZDE ELLE TEMAS EDİLEN TÜM YÜZEYLERDE HİJYEN SAĞLANMASI İÇİN, MÜMKÜNSE HAFTADA BİR PROFESYONEL DEZENFEKTE İŞLEMİ UYGULATALIM.
  • GÜNÜN BELİRLİ SAATLERİNDE İSE, KENDİ BÜNYEMİZDEKİ TEMİZLİK GÖREVLİLERİMİZ YARDIMIYLA EN ÇOK TEMASIN OLDUĞU YERLERİ SİLDİRİP DEZENFEKTE ETTİRELİM.
  • BAKIMINI ALDIĞIMIZ ASANSÖRLERİN BAKIM GÖREVİNİ YAPMADAN ÖNCE İYİCE DEZENFEKTE EDİLDİĞİNDEN EMİN OLARAK BAKIMA BAŞLAMALIYIZ. GÜVENLİK ÖNEMLERİ KADAR ÖNEMLİ BU  HİJYEN KURALINI LÜTFEN ATLAMAYALIM.
  • ASANSÖRLERİN BAKIMI ÖNCESİ GÖREVLİ ARKADAŞIMIZ İŞİNE BAŞLAMADAN, KAPI VE KABİN İÇİNİN DEZENFEKTE EDİLMESİNDE APARTMAN YÖNETİMİNDEN DESTEK ALMAYI DA İHMAL ETMEYELİM.
  • YEMEKHANELERDE TOPLU YEMEK YERİNE, YEMEK SAATİNİ BELİRLİ SÜRELERE BÖLEREK, BELİRLİ ARALIKLARLA AZ MİKTARDA İNSANIN BİR ARADA BULUNMASINI SAĞLAYACAK BİR DÜZEN KURALIM.
  • OKULLARIN TATİL EDİLMESİ SEBEBİYLE 12 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUĞU OLAN KADIN ÇALIŞANLARIMIZIN İHTİYACI OLMASI HALİNDE İZİNLİ OLMALARINI SAĞLAMALIYIZ. İZİNLERİ YOKSA BU SÜREÇTE İDARİ İZİNLİ OLMALARI KONUSUNDA YARDIMCI OLALIM.
  • İŞ YERLERİNİ TATİL EDEMEYEN FABRİKALARIMIZ VE SEKTÖR TEMSİLCİLERİMİZİN ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI İÇİN SERVİS SİSTEMİNE GEÇMELERİ VE ÇALIŞNALARININ TOPLU TAŞIMAYI KULLANMAMASI KONUSUNDA YARDIMCI OLMASI ÖNEMLİDİR.
  • SERVİS SİSTEMİNİ KULLANAN VEYA BU SİSTEME GEÇEN TEMSİLCİLERİMİZ İSE, SERVİSLERİN SABAH AKŞAM DEZENFEKTE EDİLDİĞİNDEN EMİN OLMALIDIR.
  • İŞ YERLERİMİZDE ÇALIŞANLARIMIZIN, ELLERİNİ DEZENFEKTE EDEBİLECEKLERİ KOLONYA VE EL TEMİZLEME LOSYONLARINI, SIKLIKLA KULLANABİLMELERİ İÇİN OFİS VE FABRİKA İÇİNDE BELİRLİ NOKTALARDA BULUNDURALIM.
  • İŞ YERİ HEKİMİMİZİN SIK SIK ÇALIŞANLARIN SAĞLIK DURUMUNU KONTROL EDEREK, ATEŞ ÖLÇÜMLERİNİ YAPMASINA ÖZEN GÖSTERELİM.
  • YENİ KORONAVİRÜS BELİRTİ VE BULGULARININ GÖRÜLDÜĞÜ ÇALIŞANLARIMIZIN İŞ YERİ HEKİMİ İLE İRTİBATA GEÇMESİNİ SAĞLAYARAK, ALO 184 SABİM HATTINDAN BİLGİ ALINMASINI SAĞLAYALIM.

“UNUTMAYIN, KORONAVİRÜS ALACAĞIMIZ
TEDBİRLERDEN DAHA GÜÇLÜ DEĞİLDİR”