Prosis Asansör’den E-Ticaret Hamlesi; ‘Dijitalleşen Dünyanın Sektör Öncülerinden Olacağız’

Haber Asansörü (İSTANBUL) — Çevrim içi Asansör Market uygulamasında Türkiye’nin öne çıkan firmalarından Prosis Asansör, e-ticaret atılımı ‘AsansorMarket.net' ile sektörün güvenini kazanmaya devam ediyor. 

Prosis Asansör Genel Müdürü İbrahim Yürekli, “Uzun vadede sektörün önemli bir kısmı satın alımlarını ‘AsansorMarket.net' gibi e-ticaret siteleri üzerinden yapacak, firma olarak biz de yaklaşan bu gelecek için oluşumumuzu tamamladık ve kullanıcıların huzuruna çıktık” dedi.

Yürekli, AsansorMarket.net’in ve Prosis Asansör’ün işleyiş süreciyle ilgili detayları Haber Asansörü’ne anlattı. 

Haber Asansörü: Prosis Asansör’ün kuruluş sürecini sizden dinleyebilir miyiz?

İbrahim Yürekli: Prosis’in sektörle ilişkisi 1989 yılına kadar dayanıyor, ancak şirketimizin kuruluşu 2007 yılında gerçekleşiyor. O zamanlar Prosis Elektrik olarak hizmet veren firmamız daha sonra 2012 yılında günümüzdeki adıyla Prosis Asansör ismini alarak ticari hayatına devam ediyor.

Prosis Asansör olarak ülkemizde tüm sektör paydaşlarıyla; küresel anlamda ise 50’den fazla ülke ile çalışmalarımız bulunmaktadır. Firmamız Almanya’dan Kazakistan’a, Sri Lanka’dan Arjantin’e ihracat yapmış, hatta geçtiğimiz sene Çin’e dahi ürünlerini gönderme şansı bulmuştur. Bunlara ek olarak Rusya’da bayimiz ve Nijerya’da farklı bir iş kolu olarak “kaynak sektörü” alanında bir iştirakimiz mevcuttur. Özellikle Rusya’da Asansör sektöründe bir isim edinmiş bulunmaktayız. Rusya’da bulunan bayimize iç piyasalarının ihtiyaç duyduğu tüm asansör malzemelerini sevk etmekteyiz. Öncelikle firmamızın ürettiği ürünler başta olmak üzere iş birliği yaptığımız önde gelen diğer yerli firmalarımızın ürünlerini de orada bulunan kullanıcılara ulaştırma başarısını göstermekteyiz. Nijerya’da ise ülkenin imalat sanayisinin henüz yeterli bir noktaya gelmemesinden dolayı henüz kendi sektörümüzle alakalı bir çalışma şansımız olmamıştır ancak bu konunun üstünde odaklanmaya devam ediyor, çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Umut ediyoruz ki belki de bu bölgede ilk iş yapacak yerli asansör firmalarından birisi olacağız.

Haber Asansörü: Ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

İbrahim Yürekli: Firmamız kumanda panosu parçaları üretimi konusunda profesyonelleşmiştir. Manyetik şalter, frenleme direnci, filtre, kurtarma sistemleri ve çeşitli elektronik kartların olduğu geniş bir üretim yelpazemiz var. Bunların satışını hem yurt içinde hem de yurt dışında yapıyoruz. Üretim gamımıza ek olarak, müşterilerimizin talepleri doğrultusunda onların ihtiyaç duydukları diğer asansör ürünlerini de piyasamızdan partnerlik yapmakta olduğumuz firmalar üzerinden temin ederek kendilerine sunuyoruz. Müşterilerimizin güvendikleri tek bir yerden, ülkemizden alacakları tüm malzemeleri sipariş ederek hatasız bir şekilde teslim almaları, sipariş sürecinden malzemelerin kendi firmalarına teslim edilene kadar geçen sürede gerekli tüm hizmetlerin en yüksek seviyede kendilerine sunulması, firmamızın tercih edilmesine sebep olan en öne çıkan sebeplerden biridir. Bu uygulamamız ile yurt dışından istenen her türlü asansör malzemesinin tedariğini kendilerine sağlayarak müşterilerimizin yoğun memnuniyetini alıyor, müşterilerimize bu sayede çözüm ortaklığı yapıyor ve bir nevi asansör market görevini de yerine getiriyoruz. Tüm bu çalışmaları yaparken de marka değeri ve bilinirliği yüksek firmalarla partnerlik gerçekleştirerek, firmamızın ve ülkemizin tanıtımını en doğru şekilde yapmaya gayret gösteriyoruz.

“DİJİTALLEŞEN DÜNYANIN SEKTÖR ÖNCÜLERİNDEN OLACAĞIZ”

Haber Asansörü: Prosis Asansör olarak sizi e-ticarete yönlendiren faktörler nelerdi? 

İbrahim Yürekli: Dünya teknoloji merkezli bir hareket içerisinde. Artık internet üzerinden alışveriş yapmak tüm dünyaca kabul görmüş bir olgu. Fizikî dükkan modeli, günümüz koşullarında yerini sanal dükkanlara bırakıyor. Bu yönde firmamız ilk adımını 2015 yılında attı. O zamanlar “GirisimHirdavat.com” adıyla kurulan sayfamız, 2018 yılı itibarıyla “AsansorMarket.net" ismini alarak, tamamen asansör sektörü özelinde hizmet vermeye başladı. Asansör Market ismini aldıktan sonra bu ismin içini doldurmak ve üzerimize yüklediği sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirebilmek için o zamandan itibaren sayfamız, ürün yelpazesini her geçen gün genişletti ve çeşitlendirdi.

Bizim e-ticarete girdiğimiz “GirisimHirdavat.com” döneminde sektörümüzde internet satışı yapan başka bir sayfa bulunmamaktaydı. Biz bu anlamda ülkemizde ilk adımı atmış olan firmayız. Küresel olarak değişimi gözlemleyip bu alanda adım atan ilk firma olarak, bu hamlemizi daha kurumsal ve daha profesyonel yapmak için gerekli plan ve projelerimizi o günlerden tasarladık. Gerçekleştirmiş olduğumuz bu girişimimiz ile sektörümüzün kullanmakta olduğu ürünlerin tek bir platformda olmasını, müşterilerin en hızlı şekilde bu ürünlere ulaşıp satın alabilmesini ve tüm çalışmalarında ihtiyaç duydukları her an, anında yanıt alabildikleri bir hizmet verebiliyor olmasını amaçladık ve planladık. Sektörün merkezi bir satın alma platformu olmasını arzu ettik. Dijitalleşen dünyanın sektör öncülerinden olmayı hedefliyoruz. Uzun vadede sektörün önemli bir kısmı satın alımlarını ‘AsansorMarket.net' gibi e-ticaret siteleri üzerinden yapacak, firma olarak biz de yaklaşan bu gelecek için oluşumumuzu tamamladık ve kullanıcıların huzuruna çıktık.

“ASANSÖR SEKTÖRÜ ÖZELİNDE SATIŞ YAPIYORUZ”

Haber Asansörü: Asansormarket.net platformunun kullanıcılara sağladığı kolaylıklar nelerdir? 

İbrahim Yürekli: Bu bir çevrim içi satış sitesi ve girdiğinizde ilk görmek isteyeceğiniz şey ürün fiyatları olabilir; ancak bizim sitemiz üyelikle çalışan bir sisteme sahip. Sayfamıza üyelik başvurusunun yapılmasıyla birlikte kayıt olan kişi arkadaşlarımız tarafından aranıyor ve kendisine yöneltilen birkaç soru ile hangi alanda hizmet ettiği öğreniliyor. Eğer üye olan kişi asansör sektörüne hizmet veren bir firma değilse, üyelik başvurusu sistem üzerinden onaylanmıyor ve bu kişi fiyatlarımıza ve satın alma opsiyonuna ulaşım sağlayamıyor. Bu uygulamadaki amacımız, sektörümüzü ve sektör paydaşlarımızı korumak. Bunun bir takım sebepleri var. Bunlardan bir tanesi asansör ürünlerini kullanmak için asansörü bilen ehil kişiler olması gerekliliğidir. Biz geliştirmiş olduğumuz bu sistem ile beraber montaj yapan, bakım ve revizyon gerçekleştiren firmalarımızı korumaya çalışıyoruz. Ne yazık ki son kullanıcılar ürün maliyetlerine ek olarak bu firmalarımızın genel giderlerinin, işçilik maliyetlerinin, teknik bilgi birikimlerinin, gidiş geliş yol masraflarının ve harcanan emeklerin karşılığını birim fiyat üzerinden hesaplamıyorlar, biz bunların hepsinin bir maliyeti ve ederinin olduğunu biliyor ve bu sebeple her işin kendi ustası ve profesyoneli tarafından fiyatlandırılıp, servis edilmesini doğru buluyoruz. 

Özellikle sektörümüz riskli bir iş kolu olarak kabul edilmekte olduğundan, güvenlik önlemlerini almak için bu işi bilen insanların ürünleri alıp montajlarını gerçekleştirmesini zorunluluk olarak görüyoruz. Bununla birlikte ürünlerle ilgili teknik uyum sağlama durumunu da es geçmemiz gerekiyor. Bizden alınan bir ürün yanlış bir şekilde yanlış bir uygulamaya montaj edilmesi hâlinde sistemin arızalanıp çalışmamasına ve istenmeyen tehlikeli sonuçların doğmasına sebep olabilir. Böyle olması hem kullanan kişi için hem de ülkenin varlıklarının korunması noktasında zararlar oluşturabilir. Saydığım tüm bu sebepler neticesinde, biz firma olarak hem ürettiğimiz hem de AsansorMarket.net üzerinden satışını gerçekleştirdiğimiz ürünleri sadece asansör sektörüne özel sunuyoruz.

ASANSÖRCÜLER İÇİN EL TERMİNALİ

Bir asansör bakımcısı, bir binaya gittiğinde ve bir sorunla karşılaştığında, hangi ürün ile ilgili sıkıntı yaşanıyor ise o ürünün fiyatını kendisine bir tıkla sunuyoruz. Bir kullanıcı kendisine gerekli tüm ürünleri seçerek alt toplamda bu işin kendisine ne kadara mal olacağını uygulamamız üzerinden hesaplayabiliyor. Sitemizde yer alan tüm ürünler gerçek görselleri ile müşterilerimizin seçimine sunuluyor. Sahadaki bir kişi gerek duyduğu tüm bilgilere anında ulaşabiliyor. Asansörcülerimiz için bu site ve mobil uygulama, el terminallerinden farksız çalışıyor.

“KAMPANYALARLA FARKIMIZI GÖSTERMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Belirli dönemlerde indirim kampanyaları yönetiyoruz. Zaman içerisinde anlaştığımız, sektörün ihtiyacına göre kullanı artışı gösteren ve satışını hızlandırmak istediğimiz ürünler üzerinde indirimler yapabiliyoruz. Şu anda bakım ve revizyon işleri gibi var olanı düzeltmek üzere yoğunlaşan bir dönem var. Bu dönem pandeminin getirdiği yeni işlere yönelimin azalması, eldekinin revize veya modernize edilerek kullanımını iyileştirmek felsefesinden ortaya çıkıyor. Yayınladığımız bir çok kampanya, bu tarz yerlerde yenilenmesi gereken ürünler üzerine yapılıyor. Bununla birlikte bir firma bir ürünü yılda üç beş tane kullanıyor ise bu tür alımlara göre de paket seçenekleri üretiyoruz. Kullanıcılara doğrudan bir fayda sağlayabilmeyi ve onların işlerini kolaylaştırmayı, karlılıklarını maksimize etmeyi hedefliyoruz.

“YUKARILARA ÇIKMAK İÇİN ASANSÖRLERİ, HEDEFLERİMİZE ULAŞMAK İÇİN MERDİVENLERİ KULLANIYORUZ”

Haber Asansörü: Çevrim içi alışverişte istediğiniz başarıyı yakalayabildiniz mi? Bu süreçte karşılaştığınız sorunlar nelerdi?

İbrahim Yürekli: Alım yapacak firmaların, ihtiyaç duydukları her ürün için farklı bir üreticiyi gezmesini gerektirmeyen bir sistemi inşa etme hedefiyle yola çıktık. Kullanıcılara kolaylık sağlayacak aynı zamanda maddi olarak da kazançlarına katkıda bulunacak bir ortam yaratmaya gayret gösterdik. Sayfamız şu an bebek adımlarıyla ilerliyor. Biz başarıya giden yolun asansörden değil, merdivenlerden geçtiğini düşünen bir firmayız. Hiçbir zaman bir fırsatını bulupta çok hızlı başarılar elde etmeyi değil, çalışıp çabalayarak inandığımız şeyler uğrunda emek harcayarak doğru ve emin adımlarla başarıların geleceğine inandık. Kalkıştığımız bu girişimimizde de beklentimiz yine aynı şekilde. Çünkü özellikle bu alanda internetten alışveriş yapmak henüz sektörümüze uzak bir bilinç, çok alışagelmiş bir durum değil. Biz bunun aşılması için çok ciddi emek ve mesai harcıyoruz. Yeni girişimimizin doğru bir yolda gittiğine, her geçen gün üstüne koyarak belirli bir seviyeye ulaştığına, gelecek günlerde ise çok daha yukarılarda, çok daha bilinir ve çok daha fazla kişiye dokunmuş bir oluşum ortaya çıkardığımıza inanıyoruz.

“FRENLEME DİRENCİNDE ALÜMİNYUM MALZEME KULLANDIK”

Haber Asansörü: Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? 

İbrahim Yürekli: Ürettiğimiz ürünlerimizin yarısını yurt içine, yarısını da yurt dışına satıyoruz. Ürettiğimiz ürünlerde şu anda fırsatın Avrupa’da ve Balkan ülkelerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Bu ülkelerin kalite konusunda beklentileri var. Teknolojik anlamda daha gelişmiş, uzun ömürlü ürünlere ve en önemlisi küresel firmaların geliştirdiği ürünlere muadil olabilecek olan ürünlere talepler var. Bu ürünlerin geliştirilmesi üzerine çalışıyoruz. En önde gelen ürünlerimizden bir tanesi olan Prosis markasıyla özdeşleşmiş “Probis Manyetik Şalter” ürünümüz. Bu ürünün daha gelişmiş versiyonları üzerinde çalışıyoruz. Bir kaç tanesini hâlihazırda zaten firmalarımızın kullanımına sunduk. Farklı çalışmalarımız da var. Hem montaj kolaylığı sağlayacak hem daha güvenli bir sistem olacak hem de uzun ömürlü olup, fiyat anlamında da kullananlara avantajlar sağlayacak.

Bununla birlikte bildiğiniz üzere kurulduğumuz günden beri frenleme direnci üretiyoruz, orada da gelişen bir teknoloji var. Sektörün nabzını tutmaya çalışıyoruz ve fuarlarda gördüğümüz teknolojiler üzerinden ürünlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Frenleme direncinde alüminyum gövdeye doğru bir geçiş söz konusu. Biz de yeni üretim modellerimizde alüminyum malzeme kullandık. Yurt dışında hatrı sayılır firmalarla çalışmaya başladık. Yenilikçi bir ürün, daha önceden tüm ısı dışarı çıkıyor ve rahatsızlık verici bir noktaya gelebiliyordu. Alüminyum malzemele sayesinde dirençler daha rahat bir soğuma sağlayabiliyor ve dışarıya çok fazla ısı vermiyor, daha verimli bir soğutma elde ediliyor, ek olarak dış ortam değişkenlerinden diğer modellere nazaran çok daha az oranda etkileniyor. Bu ürünle beraber farklı kullanım alanlarına uygun IP Standartlarında bir ürün üretmiş olduk ve müşterilerimizin beğenisini kazandık. Bu model ürünleri yaklaşık iki senedir seri üretim olarak üretmeye devam ediyoruz.

Haber Asansörü: Ürünlerinizin kullanıcılar için sağladığı kolaylıklar nelerdir? Neden sizin ürünlerinizi tercih etmeliler? 

İbrahim Yürekli: Bizim uzun yıllardır süregelen bir marka değerimiz var. Bu marka değerini istikrarlı tedarik, uzun ömürlü kullanım, kaliteli üretim ve ürün yelpazemizdeki çeşitlilik sayesinde sağladık. Kaliteli üretim Prosis markasının oluşmasındaki en büyük etkenlerdendir. Bizim ürettiğimiz ürünler çok maddi değerleri olmasa dahi çalışmaz iseler büyük bir çaba ile oluşturulmuş asansörün çalışmasını durduran ürünlerdir, aynı zamanda ciddi güvenlik özelliklerine sahiptirler. Burada müşterilerimizin beklenmedik sorunlarla karşılaşmasının önüne geçmek için firmamızda üretilen tüm ürünler tek tek gerekli testlerden geçmekte ve müşterilere bu şekilde ulaştırılmaktadır. Ürünlerimiz kullanılacakları sahaya montajları yapıldıktan sonra tam olarak alışılagelmiş şekilde çalışmakta, kullanıcılara beklenmedik sürprizler yaşatmamakta ve uzun yıllar sorun çıkarmayarak kendisinden beklenen gerekli hizmeti sağlamaktadır. Belirtmiş olduğum tüm bu sebeplerden dolayı sektörümüz, her geçen gün firmamız ürünlerini daha çok tercih etmekte, kullanmakta olan halihazırdaki müşterilerimiz ise Prosis markasından vazgeçmemektedirler.

“KURT AYAKLARIYLA BESLENİR” FELSEFESİNİ BENİMSİYORUZ

Haber Asansörü: Sizinle aynı üretimi yapan firmaların geliştirdiği teknolojileri takip ediyor musunuz?

İbrahim Yürekli: Her firmanın yapması gerektiği gibi rakiplerimizi takip ediyor, “Kurt ayaklarıyla beslenir” felsefesini benimsiyoruz. Bu felsefe doğrultusunda sürekli olarak müşteri ziyaretleri gerçekleştiriyor, çok araştırıyor ve bu bilgiler doğrultusunda yol haritalarımızı belirleyerek ilerliyoruz. Sektörün dinamiklerini ve ruhunu takip eden bir noktada olmaya gayret gösteriyor, her zaman içinde, her zaman iletişim halinde ve her zaman bir partner olarak faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Yapılan yeni ürünlerdeki eksikliklere ve artılara bakarak değerlendiriyoruz. Burada kullanıcıların yorumlarını gezerek, dolaşarak öğreniyoruz, bir nevi sektörün nabzını tutuyoruz. En büyük hedeflerimizden biri, en önde gelen firmalarla işbirlikleri yapmak. Bu noktada rakiplerimizin sağlayamadığı kolaylık veya avantajları biz onlara sağlayıp önlerine geçmeye çalışıyoruz.  Bizim odak noktamız yüksek teknolojiler ve daha kabul edilebilir maliyetler. Dünyanın gittiği yöne doğru yatırımlar yapmak ve bunu sürdürülebilir kılmak istiyoruz. Gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çalışıyoruz. Tüm Ar-Ge çalışmalarımız bu yönde gelişiyor. Piyasaya sunacağımız ürünlerin firma ve firmalarımızı geliştiren ürünler olmasına özen gösteriyor, bunu yaparken de onları ekonomik olarak daha çok memnun ederek, rekabet güçlerini arttırmak üzerine yoğunlaşıyoruz.

Haber Asansörü: Vizyonunuz ve misyonunuz nedir?

İbrahim Yürekli: En başından beri biz müşteri memnuniyetini gözettik. Yurt içinde yakaladığımız hareketi, yurt dışı pazarında da sağlayabilmeyi hedefliyoruz. Türk malının marka değerini artırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda yurt dışına özellikle eğiliyoruz. Yaptığımız işin üzerine ekleyebilmek için var olanı koruyabilmek gerekiyor. Dolayısıyla, doğru çözümleri sunarak iyi bir hizmet vermeye çalışıyoruz. Böylece hem var olan müşterilerimizi koruyor hem de yeni firmalarla çalışma şansları elde ediyoruz.

Çevrim içi satış sitemiz de misyonlarımızdan birisi. Sektörü bu koşullara adapte etmeye gayret ediyoruz. Şirketimizi dijitalleştirmeye çalışıyoruz. Hem Prosis Asansör tarafında hem de AsansorMarket.net tarafında dijitalleşme adımları atıyoruz. Her zaman her yerden bulunabilir, kolay iletişime geçilebilir, kolay sipariş verilerek müşterilerimize zaman kazandırır, müşteri-satıcı ilişkisinden ziyade iş ortağı ilişkisi kurar bir noktada olmaya çalışıyoruz.

Haber Asansörü: İhracat ağınızı geliştirmek ve çeşitlendirmek için neler yapıyorsunuz?

İbrahim Yürekli: Ellinin üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Tarafımıza iletilen hiçbir ihtiyacı karşılıksız bırakmamaya çalışıyoruz. Bu anlayışımız neticesinde çoğunlukla teklif veren değil, talep alan konumunda kendimizi buluyoruz. Geçtiğimiz sene Çin’e küçük miktarlarda olsa bile ihracat yapma başarısını gösterdik. Bizimle çalışan firma kendilerine sunmuş olduğumuz hizmet ve ürünlerden memnun kaldı ve şu an gelinen noktada sürekli alım yapan daimi bir müşterimiz hâline dönüştü. Bunun alışageldik tarafı Çin’den ithalat yapmaktır. Bu iş birliği için de talep karşı taraftan geldi. Bu durum da ürettiğimiz ürünlerin kalitesi ve ülkemizin ürettiği ürünlerin kaliteli algısına sahip olması sayesinde gerçekleşti. Çin’e mal satabilmek bizim için gurur verici.

Firmamız ilk zamanlarında, sadece yurt içerisine ürettiği kumanda panosu parçalarını satıyordu. Zaman içerisinde ürettiği ürünleri yurt dışına satmakla başladı. Sonrasında yurt dışından aldığımız talepler arasında ürettiğimiz ürünlere ek olarak başka üretici firmaların malzemeleri de talep edildi. Onları sistemimize ekleyerek devam ettik. Geldiğimiz noktada asansöre dair A’dan Z’ye tüm ürünleri yurt dışına satabiliyoruz. Bu durum, talep odaklı gelişti ve müşterilerimiz bizi bu ürünlerinin satışına yöneltti. Yurt dışında bu hacmi yakaladıktan sonra yurt içinde de bu avantajlı ürün ve fiyatlarımızı yerli firmalarımızın kullanımına sunma kararı verdik. İçinde bir çok ürünü bulunduran profesyonel bir platformu devreye almak istedik. Böylece çevrim içi satış sitemizi kurduk ve yayına aldık.

“HIZLI İNİŞ VE ÇIKIŞLARDAN ÇEKİNİYORUZ”

Haber Asansörü: Yurt içi ve yurt dışı satış hedeflerinizden bahseder misiniz?

İbrahim Yürekli: Yurt dışında iş yapmaya başladığımız ilk zamanlarda ciromuz, yurt içi satışlarımızın yüzde 10’unu belki kapsamıyordu. Zaman içerisinde yüzde 20-30’lar seviyesine yükselen hacmimiz bugün geldiğimiz noktada yarı yarıya bir orana sahip oldu ve giderek yükselen bir grafik gösterdi. Biz hızlı yükselişlerden hem de hızlı düşüşlerden çekinen bir firmayız. Her şeyin olması gerektiği gibi zaman içerisinde gerçekleşmesi gerektiği gibi gerçekleşmesini doğru buluyoruz. Ayağı yere basan büyüme hedeflerimiz var, bu doğrultuda firmamızı yükseklere çıkarmaya gayret gösteriyor ve bu yol haritası doğrultusunda ne mutlu ki hayallerimizi adım adım gerçekleştirme şansı buluyoruz.

Prosis Asansör Genel Müdürü İbrahim Yürekli Kimdir?  

Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesinde Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. Asansör sektörüne Prosis Asansör ile adım atan İbrahim Yürekli, bugün firma  ortaklarından birisi.