Masder: “Mersin Montajda Avrupa İle Yarışır”

BÖLGENİN SESİ

Haber : Yeliz Karakütük

MASDER: “MERSİN MONTAJDA AVRUPA İLE YARIŞIR”

Bildiğiniz gibi her sayımızda “Bölgenin Sesi” köşemizi Asansör Sanayicileri Federasyonu’na bağlı bir derneğimize ayırarak, dernek yöneticileri ile birlikte faaliyet gösterdikleri bölgenin sektörel açıdan değerlendirmesini yapıyoruz.

Bu sayımızda ise Türkiye’nin en eski asansör derneklerinden birisi olan Mersin Asansör Sanayicileri Derneği (MASDER)’ni konuk ederek; derneğin kurucularından olan Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Hızarcı’dan Mersin ve çevresindeki sektörel tablo hakkında bilgiler aldık. Hızarcı MASDER’e bağı 48 üye firmanın çok ileri teknolojilerle montaj yaptığını ve Avrupa ile yarışacak nitelikte olduğunu söyledi. Detaylar röportajımızda...

“Bizim için diyalog çok önemli”

Mersin Asansör Sanayicileri Derneği ne zaman kuruldu, bize dernek ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

MUZAFFER HIZARCI: Derneğimizi 1993 yılında, 7 kişilik Kurucular Kurulu ile birlikte kurduk. Türkiye’de asansör üzerine kurulan ilk üç dernekten birisidir. Üye sayımız her geçen gün artarak bugün 7’den 48’e ulaştı. Derneğimiz kurulduğu günden itibaren bölgemizde çok aktif olarak faaliyet göstermektedir. Bizim için diyalog çok önemli. Bu sebeple iş birliği içerisinde olduğumuz tüm kurum ve kuruluşlarla diyalog halinde olmak önceliklerimiz arasında. Yönetmelikleri, standartları dikkatle inceliyor ve paydaşlarımıza konu ile ilgili bilgiler veriyoruz. Gördüğümüz sıkıntıları, hem üyelerimiz hem de vatandaşın mağdur olmaması için çözüm dile getirmeye çalışıyoruz.  Üyelerimizle birlikte çok organize olmuş bir yapımız var. Kimin ne sıkıntısı var ise hemen bir araya gelerek çözüm yolları için birlikte hareket etmeye gayret gösteririz.

NÖBETÇİ ASANSÖRCÜ SİSTEMİ KURULACAK

Gündemdeki faaliyet ve projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

MUZAFFER HIZARCI:  Önümüzdeki günlerde hayata geçirilmesini planladığımız Mersin için oldukça önemli projelerimiz var. Biz Mersin’de hafta sonları 24 saat çalışacak bir nöbetçi asansörcü sistemi kurmak istiyoruz. Bununla ilgili istişare çalışmalarına başladık ve oldukça da olumlu geri dönüşler aldık. İşe Mezitli ilçesinde başladık ve oldukça da ses getirdi. Vilayet tarafından da çok olumlu görüldü . Projenin ortaya çıkışı hem asansörcüleri hem de vatandaşı mağdur etmemek adına gelişti. Çünkü biz asansörcülerin gecesi gündüzü yoktur. Gecenin bir vakti dahi bir sorun olduğunda kalkar gideriz. Dolayısıyla haftanın en azından bir günü tatilimiz olsun ve nöbetçi asansörcü sistemi kurarak, tüm firmalar dönüşümlü olarak nöbet tutsun dedik. Bu nöbetçi asansörcünün de itfaiyenin yanında bir yeri olsun hatta ona özel bir hattı olsun. Mesela 110 itfaiyeyi arar gibi , 155 polis gibi bir numara verilecek ve vatandaş bize buradan 7/24 ulaşabilecek. Çünkü burada en çok mağduriyet vatandaşın. İnsanlar eğer asansörcüye ulaşamazlarsa itfaiyeyi arıyor ve itfaiye de ister istemez asansöre yanlış bir müdahale yapabiliyor. Biz bu yanlış uygulamaları önlemek ve 7/24 çalışan asansörcülere haftanın bir günü olsun dönüşümlü olarak izin verebilmek adına böyle bir uygulama geliştirmek istedik.

Mersin’de kurulacak nöbet sistemi ile dönüşümlü olarak hafta sonları 24 saat asansör acil servis hizmeti verilecek. Resmi işlemlerin tamamlanmasının ardından kurulacak özel bir acil asansör hattı ile vatandaş kesintisiz asansör hizmeti alabilecek.

Mersin’deki firmaların nöbetçi asansörcü sistemine yaklaşımı nasıl?

MUZAFFER HIZARCI: Bu kararı ve görüşmeleri tüm arkadaşlarımızla beraber karar alarak yapıyoruz. Dolayısıyla Mersin’deki tüm firmalar bu olaya tam destek veriyorlar. Herkesin dönüşümlü olarak elemanlarını görevlendireceği bir sistem olacak. Proje ana hatları ile taraflar arasında görüşüldü. Ortak çalışılacak olan resmi kurumlarla da prensipte anlaşıldı, ancak resmiyete dökülmesi Nisan ayını bulacak.

“Farkındalık İçin İlk Önce Çocukların Eğitiminden Başlayacağız”

Asansör Sanayicileri Federasyonu’nun Türkiye’deki temsilciliklerinden birisi olan MASDER eğitim çalışmalarına özellikle önem veriyor. Bunun için kendi binalarını inşa ederek eğitim çalışmaları için dizayn ediyorlar. Eğitimde öncelik ise çocukların...

MUZAFFER HIZARCI: “MASDER olarak Mezitli sınırları içerisinde kendimize ait bir binamız var. Binamızı alıp inşa ederken kafamızdaki buranın asansör ve yürüyen merdiven konusunda farkındalığı arttıracak bir eğitim yeri olmasını amaçladık. Önceliğimiz ise yetişkinliklerle birlikte çocuklar. İşe çocukların konu ile ilgili farkındalığını ve eğitimini sağlamakla başlayacağız. Bunun için halk eğitim ve milli eğitim ile de görüşmeler yaptık. Ben şunu gördüm ki, eğer çocuk isterse ebeveyn bu işi daha ciddiye alıyor. Şu an binanın dış boyası, park ve peyzaj ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Onları da yağışların bitmesi ile birlikte hızlandırıp bu binayı çocuklar için hem doğru asansör ve yürüyen merdiven kullanımının önemini anlatan eğitimlerin verildiği hem de eğlenceli vakit geçirdikleri bir alana çevireceğiz. Derneğimizin bu çalışmalarında emeği geçen tüm arkadaşlarımıza katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum.”

“Yönetmeliklerde yoruma dayalı madde olmasın”

Dernek olarak temaslarınız esnasında bölgede karşılaştığınız genel sorunlar nelerdir?

MUZAFFER HIZARCI: Açıkçası bölgemizdeki asansörcüler için en acı olan şey maalesef bir üretici firmamızın olmayışıdır. Bu sebeple tedarikimizi hep dışardan elde ediyoruz. Ankara, İstanbul ve ya ithal olarak Mersin’e ulaştırıyoruz. Bu da maliyetlerimizi arttırıyor. Çünkü Karayolları maliyetleri çok fazla. Onun dışında sadece bizim bölgemiz için değil ama tüm asansörcülerin ortak sorunu gibi çok sık yönetmelik ve standart değişmesi. Derneğimize arkadaşlarımızdan gelen şikayetler; geçen sene yapılan bir uygulamanın bu gün tamamen değişmiş olması ile ilgili. Sadece Mersin’de 6 ayrı A Tipi Muayene Kuruluşu var. Bu da yönetmelikteki yorum farkından kaynaklı olarak zaman zaman farklı uygulamalarla karşılaşmamıza sebep oluyor. Biz işitiyoruz ki; ya Türkiye’deki tüm muayeneler aynı yorumlarla tescil yapan bir kuruluşun altında toplansın ya da yönetmeliklerde yoruma dayalı madde olmasın.

“Avrupa ile yarışacak bilgi ve donanımda montajcı firmalarımız var”

Mersin’de yapılan işleri değerlendirdiğinizde neler söylersiniz?

MUZAFFER HIZARCI: Bölgemiz çok katlı binaların hızla yükseldiği bir yer. Bunda Mersin’in coğrafi özelliğinin sebebiyle, dağ ile deniz arasına sıkışmış bir şehir olduğu için mecburen dikey bir yapılaşma var. Burada faaliyet gösteren bölge asansörcüleri olarak artık 35 katlı binalara hükmetmeye başladık. Mersindeki montajcı için 18-20 katlı, 2 hızındaki asansörler çok rutin bir iş olarak kalıyor. Binalar son derece teknolojik ve akıllı sistemlerle inşa ediliyor. Dolayısıyla bina özelliklerine göre çok kapasiteli asansörler, yangın asansörü, yük asansörü gibi asansörler de yapıyoruz. Tüm bunlarla birlikte şunu da gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki; Mersin’de Avrupa’ya kafa tutacak asansörler monte ediyoruz. Avrupa ile yarışacak bilgi ve donanımda montajcı firmalarımız var. Bu konuda çok iddialıyız. Yüksek bir çıtada çalışmamız da kaliteden ödün vermeyen bir çalışma disiplinini getirdi bölgemize”.

MASDER’in gelecek vizyonu amaçları nelerdir?

MUZAFFER HIZARCI: Mersinde de hem sektör çalışanları hem de kurumlarla diyaloğumuz oldukça iyi. Sektördeki tüm arkadaşlar piyasada birbirini korur kollar, herkes kurallara uyar bu konuda oldukça kaliteli çalışanları olan bir pazarımız mevcut. Herkes düzen ve tertipten yanadır. Dolayısıyla MASDER’e üye alırken çok seçici davranıyoruz. Kötü asansör yapan, kurallara uymayan gibi firmaları, açıkçası derneğimize üye olarak almıyoruz. Çünkü işini kötü yapan bir firmayı işini iyi yapan, belgeli, yönetmeliklere uyan bir firma ile yan yana koyarsak öncelikle meslek etiğimize ihanet etmiş oluruz. Ya da asansörünü iyi kullanmayan, düzenli bakımlarını yaptırmayan bir yönetici ya da müteahhit asansöründen verim alamadığında suçu asansörcüye atıyorsa onunla da karşılıklı diyalog içerisinde olarak sorumluluklarını hatırlatıyoruz. Onun için şu an ki planlamamızın temelinde asansör üzerine söz sahibi olması gereken herkes ile iyi diyaloglar kurarak ortak çalışmalar yapabilmekten yana. Bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Yönetmelik ile ilgili doğru uygulamalar yapılabilmesi için eğitimler düzenliyoruz. Tüm sorunlarımızın temelinde eğitim var, eğer bunu çözersek asansör sektörünü çok iyi bir gelecek beklediğinden şüphemiz yok.

MUZAFFER HIZARCI KİMDİR?

5 Mart 1954, Yozgat Çayıralan doğumlu olan Muzaffer Hızarcı, Mersin Asansör Sanayicileri Derneği’nin kurucularından... Tüm ailesi eğitimci olmasına rağmen teknik bir adam olmak istemesi üzerine teknik liseyi tamamlayarak bir kamu kurumunda işe başlıyor. Asansör ile ilk tanışması 1985 yılında Türkeli Holding (Schindler) ile birlikte oluyor. Evli ve iki çocuk babası olan Muzaffer Hızarcı, Mersin’de asansör montajı, bakım ve revizyonu gibi alanlarda çalışmalarına devam ediyor. MASDER’in ise uzun yıllardır Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.