Kırasder Başkanı Yıdırım: ‘Taklitten Kaçının, Yaratıcı Olun’

Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) üye derneklerinden KIRASDER Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yıldırım, Kırıkkale asansör sektörüyle ilgili Haber Asansörü’ne konuştu. İl genelinde yaşanan sektörle ilgili sorunlar ve çözüm önerileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Yıldırım, küresel firmalarla rekabette Ar-Ge çalışmalarının önemine dikkat çekti. Ergonomik ve ekonomik çözümlerin geliştirilmesi gerektiğini söylerken, "Mevcuttaki ürünü taklit etmek yerine daha kalıcı fonksiyonel ürünler geliştirerek piyasanın ihtiyacını en kısa zamanda karşılama yoluna bakmalıdır. Bu sayede kazançlarını öncelik olarak işe, yatırıma dönüştürüp kaliteli ürünler ortaya koymaya çalışmalıdır” dedi. 

KALİTESİZ ÜRÜN UYARISI: “PAZAR YABANCI FİRMALARA TESLİM EDİLİYOR’’ 

Yabancı firmaların asansör piyasasındaki hâkim durumunu hatırlatan Yıldırım, yerel firmaların özeleştiri yapması gerektiğini vurguladı. Kaliteli imalat yapılmadığının altını çizen Yıldırım, şunları kaydetti: 

“Bizim eksik ve yanlışlarımız onlara zemin hazırlamakta. Günümüzde Rezidans, AVM gibi yüksek segment bina yönetimleri yabancı firmaları tercih etmektedir. Kaliteli ürün üreten ve onlara rakip olabilecek firmaları ise satın alma yoluna gitmekteler. Bu duruma karşı uyanık olmalı ve milliyetçi bir bilinç sergilemeliyiz. Sektörümüze her noktada daha fazla katma değer sağlayarak; sağlam ve hızlı adımlar atarak ilerlemeliyiz.”

Haber Asansörü: Bize kendinizden bahseder misiniz? Kimdir Kemal Yıldırım?

Kemal Yıldırım: 1965 yılı Kırıkkale doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Kırıkkale'de tamamladım. 1987 Ankara Üniversitesi Kırıkkale Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü mezunuyum. 1981’de Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumunda çalışmaya başladım. 2002 tarihinde istifa edip, 1998 yılında kurulmuş olan aile şirketimiz Yıldırım Mühendislik'te çalışmaya başladım. Hâlen YM Yıldırım Mühendislik olarak kurulum ve montaj işine imalatı da katarak yolumuza devam etmekteyiz. 

Haber Asansörü: KIRASDER ne zaman kuruldu? Derneğin kuruluşu ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Kemal Yıldırım: Yeni değişen yönetmeliklerle ilgili sıkıntılarımızı daha kurumsal bir anlayışla ve daha dikkatle takip etme ihtiyacı söz konusuydu. Uygulama noktasında yaşadığımız problemleri tek söylemle dillendirmek ve çözüm aramak zaruri bir hâl almıştı. Bu nedenle 02.12.2016 tarihinde resmî olarak “Kırıkkale Asansörcüleri ve Asansör Kullanıcıları Geliştirme Derneği”ni kurarak faaliyetlerimize başladık.

MALZEME VE MONTAJ KAYNAKLI SIKINTILARA ÇÖZÜM GELİŞTİRİYORUZ

Haber Asansörü: KIRASDERin geçmiş çalışmalarıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

Kemal Yıldırım: Derneğimizin en temel gayesi haftalık olarak düzenlediğimiz toplantılarda yeni çıkan ve ön zemin hazırlığı olmadan uygulamaya sürülen yönetmeliklerdeki ucu açık noktaları aramızda irdeleyip, asansör kullanıcılarının yararına olacak şekilde kararlar almaktır. Bu noktada, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE ile sık sık görüşmeler yapıyor ve piyasadaki belirsizliklerin önüne geçmek için elimizden geldiğince çaba sarf ediyoruz. Malzeme ve montaj kaynaklı sıkıntılara çözümler geliştiriyoruz.

Haber Asansörü: Üye sayınız kaç? 

Kemal Yıldırım: Şu anda dernek olarak 7 firma, toplam 16 üyemiz bulunmaktadır. Her firmadan en az ikişer kişi dernek adına faaliyet gösteriyor.

Haber Asansörü: Derneğin amaçları ve gelecek vizyonu için neler söylersiniz?

Kemal Yıldırım: Derneğimiz TASFED federasyonuna bağlı bir dernektir. Bu vesile ile de asansör kurucu ve kullanıcılarını daha da bilinçlendirmek kanun ve yönetmeliklerin daha anlaşılır olması için çabalıyoruz.

Haber Asansörü: Genel Kurul takviminizden bahseder misiniz? Yeniden aday olmayı planlıyor musunuz?

Kemal Yıldırım: Bir sonraki genel kurulumuz 2023 yılının Mart ayında yapılacak. Bu süre içerisinde aynı azim ve kararlılıkla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sonraki kurul takviminde daha genç, dinamik ve pratik çözümler bulan yeni üyelere bayrağı devretmek isteriz.

KALİTEYİ DÜŞÜK TUTMAYA ZORLANIYORUZ’’

Haber Asansörü: Bölgenizde sektör ile ilgili tespit ettiğiniz genel sorunlar nelerdir? Bu sorunlara karşı çözüm önerileriniz nelerdir?

Kemal Yıldırım: Bölgemizde haksız rekabet oluşturucu faktörler bol miktarda var. Belgesiz, kaliteden ziyade kâr odaklı çalışan firmaların varlığı şehrimizin piyasasını allak bullak ediyor. Sorumluluktan kaçan firmaların azlığı ve müteahhitlerin üç kuruş az fiyat karşılığında o fimaları tercih etmesi, bizleri kaliteyi düşük tutmaya zorluyor. Çevre illerden şehrimize gelip faaliyetlerde bulunan ve herhangi bir çözümsüzlük anında işi yarım bırakıp gidecek zihniyette olan firmaların varlığı hem asansörcüleri hem de kullanıcıları zora sokuyor.

DENETİM ADALETSİZLİĞİ HAKSIZ REKABETE YOL AÇIYOR’’ 

Haber Asansörü: Bölgeyi asansör ve yürüyen merdiven sektörünün potansiyeli açısından değerlendirebilir misiniz? 

Kemal Yıldırım: Bölgemizde tamamlanmamış çok miktarda asansör bulunuyor. Ruhsatı alınamayan asansörlerin kullanımı tehlike arz ediyor. Bizleri denetleyen kurumlar denetimlerini sıklaştırmalı; belgesiz, yetkisiz şekilde asansör montajı ve bakımını üstlenen firmaların önüne geçilmeli. Denetlemeye gelen yetkililer adresi ve düzeni belli olmayan, herhangi bir kontrolde yerinde bulamadıkları firmaları denetlemiyor ve herhangi bir yaptırım uygulamıyor. Bilakis ulaşılabilirliği kolay olan firmaları da sık sık denetleyerek adaletsiz bir denetim ve haksız bir rekabet oluşturmaktadır.

ASANSÖR TALEBİNDE ARTIŞ VAR’’ 

Haber Asansörü: Önümüzdeki günlerde KIRASDER olarak yürüteceğiniz faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verir misiniz?

Kemal Yıldırım: Bölgemiz yeni yapılaşan bir bölge. Dolayısıyla engelli veyahut tedavi gören vatandaşların merdiven tipi ve yükselen tipte engelli platformlarına olan talepleri arttı. Yüksek katlı binalarda trafiğin yoğun olması sebebiyle birden fazla asansöre ihtiyaç duyuluyor. Buna paralel olarak da seyir konforu yüksek asansör taleplerinin de artış gösterdiğini söyleyebiliriz.

ŞARTNAMELER YABANCI FİRMALARA YÖNLENDİRİYOR’’

Haber Asansörü: Yerli asansör sektörü üreticisi ve montajcıları, piyasadaki yabancı marka baskısına karşı yok olmamak adına nasıl önlemler almalı? 

Kemal Yıldırım: Sürekli gelişen asansör sektörümüz daha da gelişecektir. İnsanların talepleri bu konuda sürekli artıyor. Yerli firmalar fiyat odaklı olmayıp; kaliteye de önem vermeli ve problemsiz imalatlar yapmalıdır. İnsanların bu imalatlar karşısında taleplerine itibar edilmelidir. Yönetmelik ve şartnamelerin tedarikçileri, fenomen yabancı firmalara yönlendirecek şekilde hazırlanmaması için kurumlarla gerekli görüşmeler yapılmalıdır. Federasyonun tecrübe ve birikimlerinden ve sivil toplum kuruluşu statüsünden de istifade ederek, sürekli değişen ve gelişen yönetmeliklere karşı daha anlaşılır ve daha ergonomik çözümler bulmak için elimizden geldiğince mücadele ediyoruz. 

Kurum ve belediyelerle işbirliği yaparak halkı asansör kullanımı konusunda daha da bilinçlendirmek; olası kazaların önüne geçmek adına eğitimler vermek, gerekli durumlarda yayın organlarını da kullanarak kişileri asansör kullanımı konusunda daha duyarlı hâle getirmek derneğimizin en temel gayelerinden biridir. 

Asansörlerin binaların ortak malı olduğunu, zinde kalması gerektiğini buralarda oluşabilecek arıza ve kazalardan tüm kullanıcıların mesul olduğunu daha kötü sonuçlar doğurmadan aktarmak elzemdir.

‘’BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ’’

Haber Asansörü: TASFED çatısı altında birleşen derneklere buradan çağrıda bulunmak istediğiniz bir konu var mı?

Kemal Yıldırım: Federasyon çatısı altında tek ses olup yönetmeliklerde söz sahibi olabiliyoruz. Sıkıntılarımızı ve bunlara karşı geliştirdiğimiz çözüm önerilerini daha güçlü bir el vasıtasıyla kurumlara sunabiliyoruz. Yapılan yeni düzenlemelere yönelik daha hızlı ve doğru bilgiye ulaşmamız konusunda elimizi güçlendiriyor. Birlikten güç doğar, biz de birlikte güçlüyüz. 

Haber Asansörü: Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Kemal Yıldırım: Haber Asansörü’nde bize yer ayırdığınız için teşekkür ederiz. Sektörümüzün daha refah günlere taşınacağı umuduyla herkesi selamlıyorum.