KARADENİZ’DE ÇAY HASADI

Yemişli’de bol demli bir fotoğraf molası….

Haber Asansörü’nün sevilen bölümü Özel Mesai köşesinde bu sayı, Görüntü Yönetmeni ve Fotoğrafçı Sezai Zabun’un objektifinden Rize Yemişli Köyü’ne konuğuz…

Karadeniz’e gidecekseniz çay zamanı gidin.. Çay zamanı açar tarlalar, çay zamanı yeşillenir ovalar, çay zamanı güler insanlar… O yüzden eğer ki Karadeniz’e gidecekseniz bol demli bir çay zamanı yolunuzu mutlaka çay çiçekleriyle bezenmiş Yemişli Köyü’ne bir düşürün..

Burada Bereketin Adı: Çay

Burası Rize / Pazar’ın Yemişli Köyü… Pazar’a 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve belki de ülkemize bahşedilmiş en güzel, en bereketli köylerden birisidir diyebiliriz. Yeşilin en cömert haliyle, her tonda ve her miktarda gözünüzün alabildiğince dağıldığı bir coğrafya burası… Çay ise insanların başlıca geçim kaynağı. Çay burada hayat, çay burada bereket…

Yemişli Köyü’nün eski adı İlastas ve yaklaşık 400 nüfuslu bir dağ köyü. Nüfus çoğunlukla yaşlı, gençler ise seyrek. Çünkü çay toplamak çok meşakkatli ve geliri de şehirde başka bir işte çalışmaya kıyasladığında hayli düşük.

Yemişliye uğrayıp da kuru fasulye ve kuymağını yemeden geçmeyin. Kuymak, kuru fasulye, karalahana dolması yörenin olmazsa olmazlarından. Nerde yiyeceğim diye düşünmenize gerek yok, Yemişli’de hangi kapıyı çalsanız güler yüzlü inanları sizi baş tacı edecektir.

Mayısa kadar çetin çoğrafya koşulları ile mücadele eden insanların yüzü, mayısın gelmesi ile çay çiçeklerine gülen toprakları gibi şenleniverir…

Mayıs ile Karadeniz boyunca çay tarlalarında hasat zamanı gelir. Ve artık yaklaşık 5 ay sürecek, sabah beşten hava kararana dek çalışkan insanların eksik olmayacağı çay tarlaları boyunca bir hummadır başlar. Elbette Karadeniz’in çalışkan kadını yine başroldedir…

Görüntü Yönetmeni ve Fotoğrafçı: Sezai Zabun
Etiketler: ,

Yorumlar kapalı.