Inspecco Ce Belgelendirme Konulu Webinar Düzenledi

Asansör Yönetmeliği ve CE hakkında merak edilenler, Inspecconun düzenlediği webinarda ele alındı. İnspecconun teknik uzmanları sorulara yanıt verdi. 

Asansör Yönetmeliği ve CE hakkında merak edilenler, Inspecco’nun düzenlediği webinarda ele alındı. İnspecco’nun teknik uzmanları sorulara yanıt verdi.

Gözetim, denetim ve belgelendirme hizmeti veren Inspecco, 12 Ağustos’ta gerçekleştirdiği webinar ile Asansör yönetmeliği ve CE belgelendirme hakkında merak edilenlere ışık tutu. 

Soru-cevap şeklinde gerçekleşen webinarda, katılımcıların sorularını Makine Mühendisleri Oktay Akpınar ve Melik Erboğa yanıtladı. Asansör sektörünün ilgi gösterdiği webinarda sorulan soruları ve yanıtlarını sizler için derledik. 

EMNİYET YÖNETMELİĞİNE DİKKAT 

SORU: Çalışma hızı 0,1 m/sn olan bir asansör imal edeceğiz.  Asansör Yönetmeliği kapsamına girer mi?

CEVAP: Asansör Yönetmeliği binalarda ve inşaatlarda kalıcı olarak hizmet veren ve kumandalar ile donatılmış yük ve insan taşıyan asansörleri kapsar. Asansör Yönetmeliği Madde 2’de belirtildiği gibi hızı 0.15 m/sn hızdan düşük olan asansörler asansör yönetmeliği kapsamına girmemektedir. Asansörü bir makine olarak görebiliriz. Buna istinaden hızı 0,15 m/ sn hızdan düşük olan asansörler makine emniyet yönetmeliği gerekliliklerine göre incelenebilir.

TANIMLANANIN DIŞINA ÇIKILDIĞINDA KAPSAM DIŞI OLUR 

SORU: Modül B+E belgesine sahibiz. Modül B Belgemizin ekinde asansör tipleri tanımlanmış. Bunların dışında yeni bir tip imalatı yaparsak nasıl bir yol izlememiz gerekir?

CEVAP: Belge ekinde tanımlananların dışına çıkıldığında belge kapsamının da dışına çıkılmış olur. Bu belge ilgili ürün için geçerli değildir.

Zaman zaman karşılaştığımız bir durum bu. Bilindiği gibi Modül B ekinde bazı bilgiler yazar. Daha doğrusu bir kapsam yazılır, bir çerçeve oluşturulur. Bir sınır belirlenir. Bu sınırın dışına çıkıldığında yani modül B’de yazan asansör tiplerinin dışına çıkıldığında mevcut belge yeni yapılacak asansör için geçerli olmaz. Bu gibi durumlarda izlenecek 2 yol karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan biri modül b sınırlarının dışına çıkan asansör için birim doğrulama yapılarak modül G alınması. Bu sadece o asansöre özel bir belge olur. 

Diğer bir yol ise mevcut modül b de kapsam genişletme yapılarak yeni asansörü bu kapsama katmak  olur.

KABİN ÜSTÜ KORKULUK GÜVENLİK AKSAMI DEĞİLDİR 

SORU: Asansör güvenlik aksamları nelerdir? Asansör kabin üstü korkuluk bir güvenlik aksamı mıdır?

CEVAP: Güvenlik aksamları listesi 2014/33/AB Asansör Yönetmeliği EK III’te yer almaktadır. Hız regülatörü, kapı kilitleri, kumanda kartları, fren blokları, tamponlar başlıca güvenlik aksamlarıdır.

Kabin üstü korkuluk ise bir güvenlik aksamı değildir. Bir güvenlik tedbiridir.

Korkuluk için istenen gereklilikler 81-20 standardında tanımlanmıştır.

MODÜL G ALIMI ŞART 

SORU: Her asansör için Modül G alınmalı mı?

CEVAP: Asansör yönetmeliği asansör monte edenler için CE belgesi anlamında farklı alternatifler sunmaktadır. Bunlar Modül B+E yada modül B+D , Modül H1 modül veya son muayene belgelerinden birine sahip değilseniz her bir asansör için Modül G almanız gerekmektedir. 

Ayrıca 81-1+A3 standardına göre bir asansör yapıldıysa bu asansör için de Modül G belgesi alınması gerekmektedir.

SORU: A tipi muayene (Periyodik Muayene) firmalarından belge alınabiliyor mu ?

CEVAP: 2 ayrı kuruluş vardır. Bunlardan bir tanesi A tipi muayene kuruluşu  , Diğeri ise  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının atamış olduğu Onaylanmış Kuruluşlar

A tipi muayene kuruluşları yeşil , kırmızı ve mavi etiketler ilgili yetkilere sahiptirler. Fakat onaylanmış kuruluşlar CE belgelendirmesi ile ilgili yetkiye sahiptirler. CE belgesi onaylanmış kuruluşlardan alınır.

SORU: Asansöre CE belgesi alırken hangi standartları dikkate almalıyız?

CEVAP:

TS EN 81-20 İnsan ve Yük Asansörü

TS EN 81-70 Engelli asansörleri

TS EN 81-72 İtfaiye asansörleri

TS EN 81-1+A3 ( İPTAL )

TS EN 81-50 Asansör bileşenleri hesaplamaları ve kuralları

TS EN 81-28 Haberleşme ve alarm sistemi

SORU: Modül G teknik dosyasında bulunması gereken evraklar nelerdir?

CEVAP: 

Uygulama Projesi

Mukavemet Hesapları

Elektrik Devre Şemaları

Son Kontrol Formları 

Kompanent AB Uygunluk Beyanları

Diğer Formlar

YÜK ASANSÖRÜNDE BELGELENDİRME SÜRECİ

SORU: Yük asansörü yapıyoruz. Asansör yönetmeliğine göre belge alabilir miyiz?

CEVAP: 2014/33/AB Asansör yönetmeliğine göre yük asansörleri için belge alınabilir.

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik; binalarda ve inşaatlarda kalıcı olarak hizmet veren insanların, insan ve yüklerin veya bir kişinin taşıyıcıya zorlanmadan girebildiği içindeki kişinin erişim mesafesinde yer alan kumandalarla teçhiz edilmiş olan taşıyıcıya ulaşılabildiği hâllerde sadece yüklerin taşınmasının amaçlandığı asansörleri kapsar.

SORU: Denetim öncesi nelere dikkat etmemiz gerekir ?

CEVAP:

Teknik dosyanın hazırlanması

Asansörün 81-20 standardına göre önceden gözden geçirilip son kontrolün yapılması

Yük testi için hazırlıkların yapılması

Binanın denetim için hazır olması ( elektrik , kuyu dibinde su vb.)

Kalite denetlemeleri için iç tetkik , yönetim gözden geçirme gibi faaliyetlerin yapılmış olması

Kullanılacak ölçüm cihazlarının kalibrasyonlarının eksiksiz olması

SORU: Yüklü test yaptırmak zorunlu mudur?

CEVAP: Asansör Yönetmeliği Ek-V Madde 3: Nominal yükün 1,25 katına eşit miktarda yük ile statik test yapılması gerekmektedir.