Esasder: “Eskişehir’de İşçilik Kalitesinden Ödün Vermeyiz”

“Bölgenin Sesi” köşemizin bu sayıda konuğu Asansör Sanayicileri Federasyonu (ASFED)’na bağlı olarak faaliyetlerini  sürdüren “Eskişehir Asansörcüler Derneği (ESASDER)”. ESADER, bir kaç yıl önce kurulan bir dernek olmasına rağmen ASFED’in Türkiye genelinde yürüttüğü asansör okulları projesinin Eskişehir ayağını başlatarak çok başarılı bir şekilde ilerletiyor olması ile öne çıkıyor.

Eskişehir’deki sektörel portreyi çizmek ve yerli asansör sektörünün daha iyi bir konuma gelmesi için değerlendirmelerini almak üzere Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Boyacıoğlu ile bir röportaj yaptık. Boyacıoğlu’nun, Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte yaptığı toplantıya katılarak; Eskişehirli sektör temsilcileri ile bir araya gelip onların da görüşlerini alma imkanı elde ettik.

Eskişehir ve çevresindeki sektörel tablo hakkındaki detaylar röportajımızda...

Eskişehir Asansörcüler Derneği (ESASDER), ne zaman kuruldu? Dernek yapısı hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

EKREM BOYACIOĞLU: Derneğimiz 18 Aralık 2014’de Eskişehir’de faaliyet gösteren 8 firma yetkilisinin bir araya gelmesi ile  kuruldu. Şu an derneğimiz bünyesinde aktif katılıma sahip 20 üyemiz bulunuyor. Dernek üyelerinin büyük bir kısmı montaj ve bakım işi yapan asansör firmalarından oluşuyor. Kendi ihtiyaçları doğrultusunda kapı, kabin ve pano gibi imalatları yapan bir kaç firmamız da var. Amacımız gelecekte derneğe katılımı daha da arttırarak, Eskişehir’deki tüm asansör firmalarını bir araya getirecek bir yapı kurabilmek. Şu an dernekte faal üyemiz Eskişehir’deki firmaların ancak yarısı kadar.

Yakın zamanda yönetim değişikliği de yaptınız. Yeni yönetimde görev dağılımını nasıl belirlediniz?

EKREM BOYACIOĞLU: ESASDER olarak yeni dönemde, Yönetim Kurulu’nda kurucu üyelerimizin deneyimleriyle birlikte daha çok aramıza yeni katılan genç, dinamik arkadaşlarımıza aktif görevler vermeyi planlıyoruz. Genç beyinlerin olaylara farklı bakış açıları getiren vizyonları ve çalışma azimleri  bizim için önemli.  Yönetimde, bizlerin arkasından yetişen ikinci nesil genç yöneticilerimizin gücünden faydalanabilirsek derneğimizi daha aktif ve verimli bir hale getirebiliriz.

“Ortak hareket etme kültürünü etkin hale getirebilirsek yerli asansör sektörü çok iyi bir konuma gelecektir”

ESASDER’in amaçları doğrultusunda nasıl bir  gelecek vizyonu belirlediniz?

EKREM BOYACIOĞLU: Kuruluş tarihimize baktığınız zaman asansör üzerine kurulmuş en yeni derneklerden biri sayılırız. Dolayısıyla henüz daha yeni yeni dernek çatısı altında toplanarak sıkıntılarımız paylaşmak, ortak kararlar alıp beraber hareket etmek gibi konularda çalışmalar yapmaya başladık. Bizim kuruluş amacımızın da temelini oluşturan öncelikli hedefimiz Eskişehir’de güçlü bir asansör camiası oluşturmak. Bunu da ancak birbiriyle paylaşımı güçlü olan, birbirini destekleyen ve ileriye taşıyan bir rekabet ortamı yaratarak sağlayabiliriz. Bunun için tüm dernek paydaşlarımızla birlikte daha sıklıkta bir araya gelerek, yeni kararlar alarak ortak hareket etme kültürünü yerleştirmeye çalışıyoruz. Ortak hareket etme kültürünü sadece Eskişehir’de değil, tüm Türkiye’de etkin hale getirebilirsek yerli asansör sektörü çok iyi bir konuma gelecektir, diye düşünüyorum.

“Niteliğine bakılmadan her isteyenin asansör firması kurması, yerli asansörcünün ismini lekeliyor”

Bölgenizdeki faaliyet alanınızda sektör ile ilgili tespit ettiğiniz genel sorunlar nelerdir?

EKREM BOYACIOĞLU: Eskişehir’de de tüm Türkiye’de olduğu gibi bazı firmaların yanlış fiyat politikaları yüzünden piyasasının ciddi bir şekilde aşağı çekilmesi problemi var. Mümkün olmayan fiyatlara montajların ve bakımların alınması işini iyi yapan firmaları zarara uğratıyor diyebilirim. Bunun dışında Eskişehir’de her gün takip edemeyeceğimiz sayılarda yeni firmalar türüyor. Bir süre sonra da bakıyorsunuz ki kapanmış. Asansör firması kurmanın bu kadar kolay olduğu bir ülkede her gün artan işçi ve yolcu kazaları kaçınılmazdır. Asansör, belirli bir uzmanlık, bilgi birikimi, beceri ve denetim isteyen bir iş. Ancak buna rağmen, niteliğine bakılmadan her isteyenin asansör firması kurması, kötü örneklerin türemesiyle birlikte, yerli asansörcünün de ismini lekeliyor. Bakanlığın bu konuda önemli kriterler getirmesi gerekir düşüncesindeyim.

 “İşçilik kalitesinden ödün vermeyiz”

Eskişehir’i sektörümüz açısından nasıl değerlendirebilirsiniz?

EKREM BOYACIOĞLU: Öncelikle Eskişehir’i Türkiye sanayisi içinde değerlendirdiğimizde, coğrafi konumu itibariyle ve büyükşehir kapasitesiyle çok önemli bir aktarma merkezi olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda yan sanayisiyle çok gelişmiş bir şehir. Çok hızlı gelişen ve büyüyen bir şehir, hem turist kapasitesi hem de eğitim merkezi konumuyla ihtiyaçları karşılamak adına önümüzdeki dönemde ekonominin toparlanmasıyla inşaat yatırımlarının artacağı bir potansiyele sahip. Tüm bunlarla birlikte sıkı bir belediyecilik anlayışının olduğu bir şehirde faaliyet gösteriyoruz. Eskişehir, asansör ile ilgili yeni yönetmeliklerin en hızlı uygulamaya geçtiği şehirlerden de birisidir. Yönetmelik resmi gazetede yayınlanmasının ertesi günü bizler uygulama koşullarını sağlar ve buna göre işlerimizi bitiririz. Yönetmelikler kadar son teknoloji ürünler de Eskişehirli firmaların takibindedir. Burada çok yüksek kapasiteli asansörler yapılıyor. İşçilik kalitesi olarak Türkiye’nin sayılı illerinden birisiyiz. İşçilik kalitesinden ödün vermeyiz. Eskişehir’de kırmız etiketli asansör yok denecek kadar azdır. Asansörlerimiz %80-90 oranında yeşil etikete sahip.

Bunun dışında daha çok montaj ağırlıklı firmalara sahibiz. Eskişehir’de 40’a yakın asansör firması var ama bunlardan Tepe ve Rate hariç üretim yapan firmamız yok. Bizim gibi bir iki firma kendisi için üretir ama dışarıya satışı yoktur. Eskişehir’in iş hacmi için kendi kendine yeten bir yapı diyebiliriz. Şehir dışı iş yapan bir iki firma hariç neredeyse yok diyebilirim.

“Okul için katkı sağlayan bütün firmalara teşekkür ederiz”

ASFED’in önderliğinde çok önemli bir asansör okulu projesini yürütüyorsunuz? Okul şu an ne durumda biraz bilgi verir misiniz?

EKREM BOYACIOĞLU: Okul projesi bizi en çok heyecanlandıran projelerden bir tanesi. ASFED Yönetim Kurulu kararı ile her şehirde kurmayı planlanan okullardan birisinin pilot şehri olarak belirlenmemiz bizim için çok kıymetliydi. Burada; aynı zamanda ASFED Yönetim Kurulu Üyeleri olan, derneğimiz üyeleri İbrahim Özçakır ve Nermin Boyacaoğlu’nun gayretleri ve girişimleri  çok önemli. Kendileri bu projenin başlaması ve okulun belirlenerek çalışmaların tamamlanması konusunda çok büyük çabalar sarf ettiler. Biz ESASDER olarak bu projenin en büyük destekçisi ve takipçisiyiz. Eskişehir’de yapılacak her türlü işte ASFED’e destek olmaya ve takibini yapmaya gayret gösteriyoruz. Başta ASFED olmak üzere, okul için katkı sağlayan bütün firmalara buradan da teşekkür etmek isteriz. Okulun atölye kısmının büyük oranda malzeme tedariği bitmek üzere. Bu eğitim döneminde çocukların atölyelerde eğitimlere başlayacaklar.

Yeni dönemde başka projeler de var mı?

EKREM BOYACIOĞLU: Proje diyebilir miyiz bilmiyorum ama üst düzey firma yetkililerinin eğitimleri  konusunda bazı çalışmalarımız olacak. Bu konunun gelecekteki yerimizi belirlemek açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü dünyada değişen bir sosyal kültürler ortam var. Bunları takip edip bizlerin de kendimizi buna göre yenilemesi şart. Bu yüzden önümüzdeki günlerde, dernek içinde bu tarz eğitimlere yöneleceğiz. Bunun dışında ortak fiyat politikası  geliştirmek üzerine odalarla birlikte bir tarife oluşturmak üzerine çalışıyoruz. Dernek amaçlarımızdan biri olan birlikte adım atabilmek adına bu çalışmanın tamamlanması kısa dönem için en büyük hedeflerimizden.

“YERLİ KÜRESEL BİR MARKA İÇİN GÜÇLÜ MONTAJ FİRMALARI ŞART”

ESASDER Yönetimi ve dernek üyeleri ile bir araya geldiğimiz toplantıya Eskişehir’in önde gelen pek çok firma yetkilisi de katıldı. Toplantıya katılan üyeler arasında; Mehmet Çakır (Global Asansör) / Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi, Muhammet Saraç (Essaraç Asansör), Yiğit Boyacıoğlu (Sitimek Asansör), Serdar Tepe (Tepe Asansör) / Eskişehir Sanayi Odası Meclis Üyesi, Yusuf Tamir (İrinel Asansör), Yusuf Emir Efe ( İrinel Asnasör), Engin Akbulut (Akbulut Asansör), Çoşkun Sağlam ( Çınar Asansör), Serkan Canarslan ( Eyta Asansör) yer aldı.

Gerçekleştirilen toplantıda sektör ile ilgili pek çok konuda fikir alış verişinde bulunan üyeler ; yerli küresel bir marka oluşturması hakkında ise şunları dile getirdi:

 

EKREM BOYACIOĞLU/ESASDER Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye’den küresel ölçekte bir marka çıkmamasının en önemli  sebebi; bizim ülke olarak  sadece imalat sektöründe ilerleyip işin montaj kısmında geri planda kalmamızdan kaynaklanıyor. Küresel bir marka çıkartabilmemiz için, öncelikli olarak büyük üreticilerin bir araya gelmesi ardından da her bölgeden montaj firmaları ile anlaşılarak tek çatı altında toplanması gerekir. Üretilen mal artık o marka için üretilmeye ve bölgedeki montajcılar tarafından da o marka adına montajı yapılması şeklinde formüle edilmeli.

 

“Markalaşabilmek için Türk asansörü olarak lanse edilebilecek bir ürün sunabilmeliyiz”

MEHMET ÇAKIR / Global Asansör / Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi

Sektör Türkiye’de ciddi anlamda gelişen bir yapıda. Üretilen kompanentlerimizle dünyada pek çok ülkede yer edinmeye de başladık ama tek eksiğimiz bir marka çıkartamamış olmamız. Küresel ölçekte bir marka olabilmek için ise o markanın kendine has bir ürün çıkartabilmesi önemli. Kone örneğinde olduğu gibi.  Kone, makina dairesiz asansörü ilk piyasaya süren marka olarak doğdu. Öncesinde de vardı ama alt sırlardayken, dünya pazarına sunduğu yeni ürünüyle birden basamak atlayarak beş büyük arasına girdi. Markalaşabilmek için,  Türk asansörü olarak lanse edilebilecek bir ürün sunmamız gerekiyor.

YİĞİT BOYACIOĞLU /Sitimek Asansör

Hızla değişen bir kültür var hızla gelişen bir teknoloji var. Bunlar doğru olarak fizibilite edildiğinde. Bunun içinde en küçük vidadan satış sonrasındaki hizmetlere kadar doğru analizler, doğru planlamalar yapıldığında ve doğru birleşmeler gerçekleştiğinde Türkiye gibi asansör sektöründe gelişmiş bir ülkeden çok başarılı bir marka çıkacaktır.

SERDAR TEPE / Tepe Asansör / Eskişehir Sanayi Odası Meclis Üyesi

 Markalaşabilmek için iyi bir Ar-GE merkezinizin olması ve yeni ürünler teknolojiler üzerine ciddi bir çalışma yapabilmen önemli. Ama biz maalesef Türkiye’de daha çok günü kurtarmaya çalışarak zaman geçiriyoruz.

“Ülkemizde asansör firması açmanın bu kadar kolay olması ciddi sıkıntı”

Eskişehir’de ESASDER üyeleri ile yapılan toplantıda öne çıkan bir başka konu ise Türkiye genelinde de yaşanan ve haksız rekabet koşullarının oluşmasına sebep olduğu düşünülen, yetkinliği olmayan kişilerce asansör firması kurulabilmesine dair imkanlardı. Konu ile ilgi olarak üyelerin görüşleri ise şöyle:

SERKAN CANARSLAN / Eyta Asansör)

Bizim mesleğimiz kadar sıkı denetlenen, sürekli yönetmeliği değişen başka bir meslek yoktur. Ancak buna rağmen çok kolay bir şekilde asansör firması kurulabiliyor. Buradaki üyelerimizin hiç biri gidip kafasına göre bir berber dükkanı açamaz, ama isteyen her berber gidip bir asansör firması açabilir. Ülkemizde asansör firması açmanın bu kadar kolay olması ciddi sıkıntı.

YUSUF TAMİR / İrinel Asansör

Ben 1978 yıllarında Eskişehir’de asansör işine başladım. O dönemde sadece bir tane firma vardı. Şimdi Eskişehir’de sürekli değişen sayılarda firmalar açılıyor ertesi gün kapanıyor. Kim ne iş yapıyor takip edemiyoruz.