Dokas: “Yetkisi Olmayan Merdiven Altı Firmalarla Kararlılıkla Mücadele Edeceğiz”

DOKAS:

“Yetkisi Olmayan Merdiven Altı Firmalarla Kararlılıkla Mücadele Edeceğiz”

Her sayımızda farklı bir şehir ve derneğimiz ile yaptığımız görüşmeler ile hazırladığımız “Bölgenin Sesi” köşemizin bu sayıda konuğu; Trabzon ve çevresinde faaliyet gösteren Doğu Karadeniz Asansör Sanayicileri Derneği (DOKAS)’nin yaklaşık yedi ay önce göreve geçen yeni yönetimi. Türkiye’nin köklü asansör derneklerinden birisi olan DOKAS, Trabzon ve bölgesinde sektörün nabzını tutan hem üretici hem de monte eden firmaların desteğini almış güçlü bir yapılanmaya sahip. DOKAS, Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (Türkiye ASFED)’nun Türkiye genelinde yürüttüğü pek çok projeye de bizzat Yönetim Kurulu’nda bulunan üyeleri ile destek vermeye devam ediyor.  

Sektörün bölgedeki durumunu değerlendirmek için DOKAS Yönetim Kurulu Başkanı Barış Sancak ile bir araya gelerek hem sohbet ettik hem de kendisinden önemli bilgiler aldık.

SANCAK: “Bölgedeki sektörel yapılanmamızı güçlendirmeyi hedefliyoruz”

 Doğu Karadeniz Asansör Sanayicileri Derneği (DOKAS)’nin geçmişi ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?

BARIŞ SANCAK: DOKAS, asansör ve yürüyen merdiven sanayinin öncü ve yenilikçi girişimcilerini dayanışma temelinde bir araya getirebilmek, üyelerini ve müşterilerini korumak, kaliteli hizmet veren firmaların birlikte hareket etmesini sağlamak amacıyla 2002 yılında kuruldu. Kurucuları arasında; Seal Asansör (Sebahatin Baki), Üçgen Mühendislik (Baki Aydın), Güneş Mühendislik (Hüseyin Gedikli), Betas Asansör (Ufuk Büyüknalbant), Cefs Asansör (Derviş Sağlam), CMZ Asansör (Zeki Şamlıoğlu) gibi Trabzon’un önemli asansör firmaları bulunmaktadır. DOKAS aynı zamanda, 2013 yılında Türkiye ASFED’in kurucu dernekleri arasında da yer almış, sektörün köklü ve önde derneklerinden biridir, diyebiliriz.

Güncel üye sayınız nedir? Ne kadar üye faaliyet gösteriyorsunuz?

BARIŞ SANCAK: 2020 Temmuz ayı itibariyle güncel üye sayımız 17 montaj firması, 2 kabin imlatçısı olmak üzere toplam 19 firmadan oluşuyor. Ancak yeni yönetim olarak önümüzdeki dönem gerçekleştireceğimiz faaliyetlerle bölgede daha aktif çalışarak, dernekleşmenin sektörel hizmet açısından önemini anlatarak hem şehrimizde hem de bölgemizde kaliteli işler yapan asansör firmalarını derneğimize üye yaparak, yapılanmamıza güç katmak istiyoruz.  Dolayısıyla bölgedeki sektörel yapılanmamızı güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Dernek yönetimini devraldıktan sonra logoda yeniliğe gittiniz. Görsel değişimler ile yeni bir yüz ve çehre oluşturuyorsunuz. Bu doğrultuda derneğin gelecek vizyonu için neler söylersiniz?

BARIŞ SANCAK: Evet, işe logomuzu yenilemek ile başladık. Dışardan bakıldığında ufak değişimler gibi görülebilir ama buna kurumsal yapı diye bakarak ciddiyetle yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Kurumsal yapımızı ve derneğimizin marka değerini oluşturacak unsurları güçlendiririsek bilinirliğimizin daha da artacağı muhakkaktır. Kurumsal yapının bir parçası olan bu değişimlerle yeni bir yüz ve yeni bir anlayış ile daha dinamik bir yapı kurmayı hedefliyoruz. Derneğimizi; kurumsal yapısından taviz vermeyen, üyelerine yardımcı olan, sektörel manada yapılabilecek isteklere cevap verebilen, her konuda ortak hareket edebilen bir yapıya dönüştürmek istiyoruz.

 “Düşük fiyat ile çalışan firma, kaliteli bir bakım yapmaz, yapamaz”

Trabzon ve çevresinde sektör ile ilgili tespit ettiğiniz genel sorunlar nelerdir?

BARIŞ SANCAK: Bölgemizde çok kıymetli yerel firmalar var. Bu firmaların da aramıza katılarak daha güçlü bir yapı için birlik çağrımızı yineleyeceğiz. Ancak böyle sorunlarımıza daha etkin çözümler bulabileceğimiz kesindir. Bununla beraber; bölgemizdeki asansör sektörü adına en büyük sorunlardan birisi bakım fiyatlarıdır diyebiliriz. Maalesef 50 TL ile 90 TL arasında bakım yapan firmalar var. Bunları duyuyorum ve şaşkınlıkla karşılıyorum. Bu durum bazı şehirlerde asansör servis kalitesini düşürerek kaza risklerini artırmaktadır.  Her ne kadar periyodik muayeneler yaygınlaşmış olsa da bakımı düzgün yapılmayan asansör riskli asansördür. Düşük fiyat ile çalışan firma, kaliteli bir bakım yapmaz, yapamaz. Bu konu ile alakalı halkımızı bilgilendirmeye çalışıp, hem kaliteli servis hizmeti talep edilmesi hem de kaliteli bakım hizmeti verilmesi için çalışmalar yapacağız.

DOKAS’IN TRABZON VE ÇEVRESİ İÇİN ANALİZLERİ İSE ŞÖYLE:

BARIŞ SANCAK: Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildikten sonra Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte, dernek üyelerimizin hepsini ziyaret ettik. DOKAS’a desteklerinden ötürü kendilerine birer teşekkür plaketi sunarken bir yandan da bu ziyaretlerden bazı çıkarımlarda bulunduk. Bunları sizlerle de paylaşmak isterim;

  • Bakım Arıza /Teknik Servis: Bu konuda personelimizi çok önemli ölçüde eğitmemiz gerekiyor. Hem mesleki olarak hem insani ilişikiler olarak; teknik servis konusundaki personel, bu işin ustalık boyutunda en üst noktaya ulaşmış personel olmalıdır. Maalesef işimizin ağır olması, yetiştirilecek personel bulamamız, bakım fiyatlarındaki düşük fiyat politikası sebebi ile personelin hak ettiği karşılığını alamaması, bir kaç ay yada yıl çalışan personelin firma açması ya da taşeron olarak çalışmaya karar vermesi gibi sebeplerle yetişmiş kaliteli personel bulunamıyor. DOKAS Yönetim Kurulu ve üyelerimizin ortak hedefi bu konuda önümüze engel olan konuları kaldırmak ve aşmaktır.
  • Doğru Bilgiye Ulaşmak: Sektörle alakalı gereksiz, bilgi kirliliğini bölgemiz adına ortadan kaldırmak, gerekli ve doğru açıklamaları, yönetmelikleri, müşterilerimizle hızlı bir şekilde paylaşmak, insanları bilgilendirmek konusunda önemli eksikler olduğunu tespit ederek bu konuya ağırlık verecek bir takım çalışmalar yürütmeye başladık. Bu konu ile alakalı her ne kadar Bakanlığa, akredite firmalara, belediyelere görev düşüyor ise de DOKAS olarak bizler de bir sivil toplum örgütü olarak elini taşın altına koyup süreci daha da hızlandırmak istiyoruz. Buradaki en büyük sorun, periyodik kontroller hakkında kamuoyuna yeterli bilgi verilmediği için, kontroller sonrasında firmalar ile müşteriler sorunlar yaşıyorlar. Bu sorunları asgariye indirmek istiyoruz.
  • Bakım ve Revizyonda Standardı Oluşturmak: Sektörümüzde, kaliteli ve müşterisine sorun yaşatmayan firmalar olduğu kadar, para gayesi güdüp müşterisini mağdur eden firmalar da maalesef ki var. Dernek olarak bu firmaları asgariye indirmek için derneğimizin çatısı altında birleşip, standartlara uygun montaj, bakım, arıza ve revizyon hizmetlerinin verilmesi için gerekli adımları atmak istiyoruz. Bu anlamda, açıkça belirtmeliyim ki; yetkisi olmayan merdiven altı diye tabir edilen firmalarla çok ciddi müadele edeceğiz. Bu firmalar fatura kesmeyerek, devleti zarara uğratmakta, firmalarına milyonlarca yatırım yapan insanlarla haksız rekabete girip sektörü zarara uğratmaktadırlar.

“Trabzon merkez olmaz üzere, artan talep ve ilerleme ile montaj firmalarında kaliteli iş hacmi yükselmeye başladı”

Bölgeyi asansör ve yürüyen merdiven sektörünün potansiyeli açısından değerlendirebilir misiniz?

BARIŞ SANCAK: Bölgemiz son 10 yıl içerisinde turizm cenneti olmaya aday bir ivme ile ilerliyor. Yaz-kış bölgede turizm çok hareketli. Bu durum AVM, otel, lüks siteler, rezidanslar gibi yeni binaların yapılmasına da sebeb oluyor. 2018 yılının son çeyreğine kadar  inşaat sektörü çok hızlı ilerledi. Dolayısıyla Trabzon merkez olmaz üzere, artan talep ve ilerleme ile montaj firmalarında kaliteli iş hacmi yükselmeye başladı. Pandemi sürecinde her ne kadar sektör durdu ise de bölgemizde ciddi projeler yapıldığı için çalışmaya devam ettik. Bu projelerin önümüzdeki zamanda da durmadan devam edeceğini düşünüyoruz.

Önümüzdeki günlerde DOKAS olarak yürüteceğiniz faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verir misiniz?

BARIŞ SANCAK: Önümüzdeki dönemde bir kaç öncelikli faaliyet planımız bulunuyor. Öncelikle başta da söylediğim gibi kurumsal yüzümüzü tamalayacak çalışmalara ağırlık vermek önemli. Bu doğrultuda, web sitemiz www.dokas.com.tr ‘nin kurulumu ile alakalı çalışmalarımız  devam ediyor. En kısa zaman içerisinde web sitemizden üyelerimize kolayca ulaşılabilecek, gerekli bütün bilgilerin paylaşıldığı dijital bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca yine toplu SMS sistemini kurup DOKAS’a üye firmaların müşteri portföylerine aynı anda bilgilendirme mesajları ulaştırmayı hedefliyoruz. Bunun dışında derneğimiz hedeflerini şu başlıklarda toplayabiliriz;

“1- Dernek Binasi Herkese Hizmet Sunacak”

Yine derneğimizin merkezini hizmet içi eğitimlerin verileceği, üyelerimizin gün içerisinde vakit geçirebilecekleri, sohbet edebilecekleri, müşterilerine sunumlar yapabileceği, topantı alanları olan bir yapıya taşımayı düşünüyoruz.

“2- Bakım Fiyatlarının Düzenlenmesi”

Bakım fiyatlarının düzenlenmesi de bizim öncelikli projelerimiz arasında. Bakım fiyatlarını hem firmaları zarar ettirmeyecek hem kaliteli hizmetin önüne geçmeyecek  şekilde dizayn ederek, bunun sonuçlarının da müşterilere yansıyacağı  bir düzeye getirmek üzerine çalışmalarımıza başladık.

“3- Çağrı Merkezi Projesi”

Yine bizim en büyük isteklerimizden birisi de bölgede bir çağrı merkezi kurabilmek. Bunun için hem görev süremiz yeterli olur hem de üyelerimizden aldığımız destek ile başarılı olabilirsek; ilerleyen süreçte DOKAS‘a mensup firmaların 7/24 arıza kayıtlarını alarak, bu kayıtlarını firmalara yönlediren bir çağrı merkezi kurmayı istiyoruz.

“4- Bölgedeki Ara Eleman Eksiğinin Tamamlanması Çalışmaları”

Yine sektörümüzdeki ortak hedeflerden biri olan; ara eleman yetiştirilmesi konusunda da çalışmalar yapmak istiyoruz. En büyük hedefimiz; asansör sektörünü tanıyan, okulda yetiştirilmiş, eğitimi çıraklık okulundan başlayarak almış ara personeli bu sektöre kazandırabilmek.

SANCAK: “Maliyeti düşüreceğiz diye kalite politikamızdan ödün vermemeliyiz”

Yerli asansör sektörü üreticisi ve montajcıların piyasadaki yabancı marka baskısına karşı, yok olmamak adına nasıl önlemler almalı?

BARIŞ SANCAK: Yerli üreticiler ve montaj firmaları öncelikle teknolojiye ayak uydurmalıdırlar. Kendimizi ispat etmeliyiz, maliyeti düşüreceğiz diye kalite politikamızdan ödün vermemeliyiz. Maalesef gelinen noktada döviz kurlarındaki hareketlilik ve dalgalanmalar yerli üretici ve montaj firmalarını olumsuz etkilemektedir. Covid-19 salgını münasebeti ile yabancı markalardaki termin süreleri uzadı, yerli üreticiler ve montaj firmaları olarak bu krizi lehimize çevirmemiz gerekiyor.

SANCAK: “Montaj ekipmanlarında “Türk Malı” tercih edilmeli ve yönlendirilmelidir”

Tüm bunlarla birlikte genel bir değerlendirme ile sektörün geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

BARIŞ SANCAK : Herkes gibi bende duyuyorum, bakım ünitesi fazla olan firmaları yabancı markalar satın almaya çalışıyorlar. Bazı firmalar bakım ünitelerini satıyorlar bazıları satmıyorlar. Burada dik bir duruş sergilenerek kesinlikle bu satışların yapılmaması gerekiyor. Montaj ekipmanlarında “Türk Malı” tercih edilmeli ve yönlendirilmelidir. Burada hükümet politikamız olan yerli malının desteklenmesi ilkesine sadık kalınmalıdır.  Bilinmelidir ki; Türk asansör sektörü çok iyi noktalara gelmiş olup bugün ihracat yapan nice firmalarımız bulunuyor. Yerli sektörün reklamının çok iyi yapılıp yabancı marka daha iyidir algısının Türk halkının üzerinden alınması gerekiyor. Şu an AVM, otel, yürüyen merdiven v.b. yapılarda öyle bir algı oluşmuş ki doğrudan bu işi yapacak firmalar yabancıdır gibi düşünülüyor. Ama ne yazık ki bilinmiyor ki Türk asansör ve yürüyen merdiven sektörü çok iyi üretici ve montajcılar yetiştirmiştir.

SANCAK: “Kazandığı parayı işine ve personeline yatırım yapmaya yönlendiren kazanır, yapmayan ise silinir gider”

BARIŞ SANCAK: Yalnız burada bir eleştiri ie karışık bir uyarıda da bulunmak isterim; yerli imalat ve montaj firmaları fiyat ucuz olsun gayesi güdüp yapacak oldukları montajları perişan etmemelidirler. Aslında konu şuraya bağlanıyor; para politikası… 100 TL’ye bakım yaparsan maliyetini iyi hesaplamayıp şuursuzca montaj alırsan, iş almak için kaliteyi paraya tercih edersen, gerekli yatırımları yapamazsın, gerekli yatırım yapılamayınca da personel yetiştiremez işin hakkını veremezsin. Sonuç olarak; kazandığı parayı işine ve personeline yatırım yapmaya yönlendiren kazanır, yapmayan ise silinir gider.

Türkiye ASFED çatısı altında birleşen derneklere buradan çağrıda bulunmak istediğiniz bir konu var mı?

BARIŞ SANCAK : Türkiye ASFED bizim için çok önemli farkında olmasakta arka planda çok ciddi emek harcıyorlar, federasyon içerisinde daha fazla montaj firması temsilcisi olmalı ve Bakanlığa asansör sektörünü daha fazla tanıtmalı ve montaj problemlerini daha fazla anlatmalıyız, diye düşünüyorum. Çünkü piyasada bu konuda çok fazlasıyla kilitlenmeler yaşıyoruz. Bu konuda daha fazla bilgilendirilmeye ihtiyacımız olduğu kesindir.

DOKAS Yönetim Kurulu

Barış Sancak               Yönetim Kurulu Başkani

Serdar Aydın               Başkan Yardımcısı

Ahmet Yilmaz              Başkan Yardımcı

Ümit Ali Yurdakul      Genel Sekreter

Turgay Değermenci   Genel Sayman