Cnr Expo Türk Asansör Markalarını Ağırladı

CNR EXPO TÜRK ASANSÖR MARKALARINI AĞIRLADI

Asansör sektörünün yerli ve milli markalarını bir araya getiren Uluslararası Asansör, Yürüyen Merdiven ve Teknolojileri Fuarı (Avrasya Asansör Fuarı), bu sene 4. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. 21-24 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlenen fuar; Türk asansör sektörünün her türlü aksam ve parça üreticisinden, yerli montaj firmalarına kadar pek çok alanda hizmet veren markası dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerini ağırladı.

CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlenen fuar 25 bin metrekare alanda, Türk markaları ile birlikte Almanya, Çin, Hindistan ve İtalya’dan otuzu yabancı olmak üzere yüz elli firmanın katılımı ile gerçekleşti. Fuarın açılışında düzenleyici kuruluşlar olan ASFED (Asansör Sanayicileri Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı ve TASİAD ( Tüm Asansör ve Yürüyen Merdiven İş İnsanları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı A. Fikret Gökhan ile birlikte İstanbul Sanayi İl Müdürü Ümit Ünal, İMKON (İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da birer konuşma yaptı.

“Sanayide yerli üretimi %80’e vardırmak zorundayız”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi İl Müdürü Ümit Ünal konuşmasında ; “Sanayide yerli ve milli dönüşüm ihracattaki payımızın fazla olması açısından büyük önem taşıyor. Bu fuarda böyle bir zihniyet olduğunu görmek beni çok memnun etti. Bakanlık olarak sanayide yerli ve milli dönüşüm konusunda faaliyet yürüten Yerlileştirme Kurulumuz var. Geçtiğimiz yıl 42 ürün eşleştirildi. 20 milyar dolarlık ithalatını yaptığımız yurt dışı sanayi ürününün yerli sanayicimizle konuşarak bu ürünlerin ülkemizde üretimini sağladık. Sanayide yerli üretimi %80’e vardırmak zorundayız” dedi.

“Bu fuar stratejik bir fuar”

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ise Türkiye’nin müteahhitlikte dünya ikincisi olduğunu, aynı başarıyı asansör sektöründe de gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Tellioğlu; “Asansör sektörü de inşaat  sektörüne paralel olarak büyümeli. Cezayir’de, Ortadoğu’da 200-300 bin konut yapıyoruz. Asansörü buradan alamıyorsak biz inşaatçılar da sorun var demektir. Devlet erkanı daha üst düzeyde bu fuarı desteklemeli. Bu fuar stratejik bir fuar. Türkiye’de asansör alanında daha çok yerli üretime teşvik gerekiyor. Devletimizden asansörün yerli üretiminin en az %50 teşvik edilmesini istemek çok olmaz diye düşünüyorum.” dedi.

"Amacımız sektörde küresel marka çıkarmak"

ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, Federasyon olarak amaçlarının yerli ve küresel bir Türk asansör markasını ortaya çıkartmak olduğunu dile getirerek, geldiği nokta itibariyle Türk asansör sanayisinin dünya markalarıyla yarışacak düzeyde olduğunu vurguladı. Atik konuşmasında; “Federasyon olarak amacımız, bu fuarı yerli asansör sanayinin kendisini göstereceği dünya çapında bir marka haline gelmesidir. Yerli asansör sanayi bunu yapacak birikime ulaşmıştır. Bugün gönül rahatlığıyla şunu söyleyebiliriz ki; Türkiye’nin yüzde yüz yerli asansör markaları dünya pazarında payını her geçen gün arttırmaktadır. Gerek Avrupa standartlarındaki Ar-Ge çalışmalarımızla, gerekse işçiliğimizle Avrupa’nın aranan pek çok komponenti Anadolu fabrikalarından dünyaya ihraç edilmektedir” dedi. Atik aynı zamanda fuarın yerli asansörcü için önemli olduğunu vurgulayarak, fuara herkesin sahip çıkması çağrısında bulundu.

“Asansör sektörü son 6-7 yılda çok ciddi mesafe kaydetti”

TASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Fikret Gökhan ise fuara çok ciddi ziyaretçiler beklediklerini ifade ederek, fuara ilginin yoğun olduğunu, 150 firmanın standı bulunduğunu söyledi. Gökhan, "Bakanlığımız ile yakın çalışmalarımız sonucunda, asansör sektörü son 6-7 yılda çok ciddi mesafe kaydetti. En önemlisi güvenlik seviyelerini arttırdık. Devlet-özel sektör iş birliği içerisinde kontrol mekanizmaları oluşturarak güvenlik seviyelerini arttırdık." diye konuştu.

CNR Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Bulut da fuar açılışında bir konuşma yaptı. Ali Bulut konuşmasında halihazırda 3 binden fazla işletmesi olan sektörün 30 bin civarında kişiye istihdam sağladığını bildirdi. Bulut, "Türk asansör sektörü, 500 milyon dolarlık dış ticaret hacmi ve 2 milyar dolara yaklaşan pazar büyüklüğüyle ekonomimizin önemli dinamikleri arasında yer almaktadır." dedi.

Türk asansör sanayisi ürünlerinin AB ülkelerinin yanı sıra tüm dünyada tercih edilmeye başlandığını aktaran Bulut, dünya ile rekabet etme kapasitesine ulaşan Türk ürünlerine özellikle kamuda pozitif ayrıcalık sağlanması gerektiğini vurguladı. Bulut, "CNR Avrasya Asansör Fuarı'nın misyonu, iç ve dış piyasalarda Türk asansör sektörünün pazar payını artırmak, dış ticaretteki mevcut açığı kapatarak ihracatımızın ithalatı aşmasını sağlamaktır." dedi.

 FUARA MONTAJ SOKAĞI  KURULDU

Avrasya Asansör Fuarı bu sene, 25 bin metrekarelik sergi alanında, sektörün 1 milyar dolar olan ihracatını daha da artırmak hedefiyle yola çıktı. Aralarında Almanya, İspanya, İtalya, Bulgaristan, İran, Mısır, Katar, Suudi Arabistan, Rusya ve Türk Cumhuriyetler, Cezayir, Fas, Ukrayna ve Pakistan'ın da bulunduğu 32 ülkeden gelen alım heyetlerinin fuarda katılımcı firmalarla görüşmeler yaparak yeni iş bağlantıları kurması sağlandı.

Bu sene dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Asansör, Yürüyen Merdiven ve Teknolojileri Fuarı (Avrasya Asansör Fuarı), daha önce hiç bir fuarda olmayan bir ilk gerçekleştirildi. Montaj firmaları için de özel bir alan ayrılarak “Montaj Sokağı” adıyla bir araya getirildiği fuarda, Türkiye’nin öne çıkan bir çok montaj ve bakım-revizyon markaları da fuarda yerini aldı. Pek çoğunun ilk kez katılımcı olduğu montaj firmaları ziyaretçi ilgisinden memnun olduklarını da dile getirdi.

TÜM STANTLAR ZİYARET EDİLEREK BİLGİ ALINDI

ASFED ve TASİAD’ın ev sahipliğinde gerçekleşen Avrasya Asansör Fuarı açılış töreninin ardından ev sahibi olarak ASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik ve TASİAD önetim Kurulu Başkanı Fikret Gökhan, İstanbul Sanayi İl Müdürü Ümit Ünal ve İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu ve beraberindeki heyete tek tek tüm stantları gezdirdi. ASFED Başkanı Atik ve TASİAD Başkanı Gökhan; fuar gezisi esnasında dünyanın dört bir yanına ihracat yapan Türk markalarının ürünleri hakkında bilgiler vererek firma sahipleri ile Bakanlık yetkililerini bir araya getirdi. İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Konya, Antalya, Gaziantep, Samsun gibi Türkiye’nin dört bir yanından gelen üretici ve montaj firmaları son teknoloji ile üretilen yeni ürünleri hakkında bilgiler vererek hatıra fotoğrafı çektirdiler.