Isparta Ve Burdur Çevresinden Kısa Bir Sektörel Değerlendirme

Haber- Foto: Yeliz Karakütük

ISPARTA VE BURDUR ÇEVRESİNDEN

KISA BİR SEKTÖREL DEĞERLENDİRME

Isparta İli, Akdeniz Bölgesi’nin batı bölümünde etrafı Sultan dağları ile çevrili  "Göller Bölgesi"nin merkezi konumundadır. Isparta doğudan Konya’nın Beyşehir, Doğanhisar ve Akşehir ilçeleri; kuzeyden Afyon’un Çay, Şuhut, Dinar ve Dazkırı ilçeleri; batıdan Burdur’un Merkez, Ağlasun ve Bucak ilçeleri; güneyden ise Antalya’nın Serik ve Manavgat ilçeleri ile komşudur.  Yöredeki, yüksekliği 3000 metreyi bulan dağların yanında, ova ve vadi özelliğindeki düzlükler, değişik büyüklükteki tabii göller İlin doğa yapısını belirlemektedir. İlin rakımı 1.050 m. civarındadır. Daha çok tarım ve hayvancılık geçim kaynağı iken Isparta ve hemen yanı başındaki Burdur’da yapılanmanın artması ile inşaat sektörü de oldukça gelişmiş durumda. Pek çok iş kolunun lokomotifi olan inşaat sektörü; Isparta ve çevresinde de asansör başta olmak üzere 300’ün üzerinde sektörü harekete geçirerek bölgede ekonomiye katkı sağlıyor. Ancak Isparta ve Burdur çevresinde artan inşaat sektörünün nüfus ile çok da doğru orantılı olmadığı görülüyor. Isparta’nın nüfusu 240 bin civarında. Yapılan araştırmalara göre ise yeni konut ihtiyacı 10 bin civarında. Ancak şu an itibariyle Isparta’da 40 bin yeni konut bulunuyor. Her ne kadar Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi gün geçtikçe büyüse de kalıcı bir göç dalgası olmaması sebebiyle, bu konut fazlası, inşaat ve dolayısıyla asansör sektöründe bir daralmaya sebep verecektir. Isparta geneline bakıldığında, asansör firmaları bakımdan oldukça köklü ve eski firmalara sahip. Şehrin iş hacmi sebebiyle firma sayısında fazla artış göstermemiş olup, çok uzun yıllardır 6 firması ile Isparta ve çevresinde daha çok montaj – bakım ve revizyon yapıyorlar. Bunların 4 tanesi yerli iken 2 tanesi yabancı menşeli. Isparta’daki bu konut fazlasından doğan sektörel daralma, buradaki firmaları Isparta, Burdur ve Antalya çevresinde çalışmaya yönlendiriyor. Isparta’daki asansör firmalarının pek çoğu Antalya şubeleri ile de hizmet ediyor. Bir kısmı ise Burdur kökenli olup yine Isparta ve Antalya üçgeninde çalışıyor. Isparta ve Burdur illerinde bina yükseklikleri ise 5-7 kat arasında değişiyor.  
Burdur İş hacmi Gün Geçti Artıyor
Burdur ili ise Isparta’ya oldukça yakın ve kısa bir dağ yolu ile 10 dakikada birbirilerine ulaşım sağlayabiliyorlar. Dolayısıyla hem bölgesel hem de sektörel olarak birbirine çok yakın iller. Isparta’dan çok daha küçük olan Burdur’un nüfusu 80 bin civarında. İnşaat yapılanması ise daha yeni yeni başladığı için iş hacmi gün geçtikçe artıyor. Isparta ve Burdur çevresinde yaptığımız kısa gezimiz ile aldığımız bu notların ardından, sektör temsilcisi isimler ile görüşerek bölgeyi ve asansör sektörünü konuştuk.
ASKİM ASANSÖR – HÜSNÜ GÖKGÖZ
Isparta ve Burdur’da dergimizi konuk eden ASKİM Asansör’ün kurucusu Hüsnü Gökgöz, aynı zamanda ASFED Genel Sekreteri olarak da görev yapıyor. Hüsnü Gökgöz, asansör sektörünün bölgedeki en eski isimlerinden. Gökgöz, asansör sektörü ile ortaokul yılarında tanışmış ve devam eden yıllarda kendi firmalarını kurarak yoluna devam etmiş. Kendisi ile yaptığımız görüşmede Isparta’da başlayan sektörel hikayesini şöyle anlattı; “Asansör ile 1979 yılında tanıştığım. Daha sonra Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümünde okumaya başladım. Okurken bir yandan da içinde olmaktan çok mutlu olduğum asansör işinde çalışmaya başladım. 1990 yılında kurduğum firma ile 2015 yılına kadar montaj ve bakım işlerini yürüttüm. Daha sonra bu firmayı devrettim ve şuan ki firmam ile engelli platformları imalatı ve asansör malzemeleri satış işine başladım.” ASKİM Asansör  markası ile “engelli platformları” alanında üretime devam eden Hüsnü Gökgöz, Isparta Sanayi Mahallesi’ndeki firmasında aynı zamanda; kabin makine şasesi gibi imalatlar da yapıyor. GÖKGÖZ: Askim asansör olarak EN81-41 Standard kapasımında engelli platformları imalatı ile birlikte Asansör kabin, ağırlık karkası, Makine şasesi gibi ürünlerin imalatını ile asansör malzemeleri satışı yapmaktayız. Hüsnü Gökgöz, alandaki tecrübe ve deneyimlerini hem dernekçilik hem de ASFED bünyesinde federasyonda yürütülen işlerde önemli görevler alarak sektör ile paylaşıyor. 2013-2017 yılları arasında  AKASDER’in (Akdeniz asansör ve yürüyen merdiven sanayicileri ve işadamları derneği) Başkanlığı yapan Gökgöz, şu an ASFED (Asansör Sanayicileri Federasyonu) genel Sekreterliğini yapıyor. GAYE Asansör’ü de ziyaret ettik... Isparta’da ayrıca bölgenin en eski firması diyebileceğimiz GAYE Asansör’ün kurucularından Feridun Güldiken’i de ziyaret ettik. Gaye Asansör’ün, Isparta’nın tarihi dokusuna uygun eski bir konağın restore edilmesiyle ofise çevirdiği iç açıcı binasında gerçekleştirdiğimiz sohbette bize ASFED Genel Sekreteri Hüsnü Gökgöz ve ASFED Saymanı Nuri Kuzan da eşlik etti.  
GÜRBÜZLER ASANSÖR – BAYRAM ERDOĞAN
Isparta’nın en eski firmalarından birisi olan Gürbüzler Asansör’ün sahibi Bayram Erdoğan; ziyaretimiz esnasında görüşme fırsatı elde ettiğimiz isimlerden. Erdoğan sohbetimizde kuruluş hikayelerini şöyle anlattı; BAYRAM ERDOĞAN: Gürbüzler, 1987 yılında Tayfun Gürbüz tarafından montaj firması olarak kuruldu. Ben şirkete 2002 yılında ortak oldum. 2013 yılında ise Tayfun Gürbüz’ün bırakması ile birlikte şirketi tamamen devraldım. Isparta’nın en eski firmalarından biriyiz. Piyasada belli bir kalitemiz var. Bu kalitenin altına kesinlikle inmiyoruz. Yıllık asansör montaj kapasitemiz 70 ile 100 arasında değişiyor. Ancak bu sene sonunda Isparta dışındaki işlerimizle birlikte  100’ü geçecek. Her türlü asansör montajı yapıyoruz. Araç asansörü, hidrolik asansör, elektrikli asansör, makina daireli, makina dairesiz, panoramik gibi pek çok konuda uzmanlığımız var. Isparta Burdur Antalya üçgeninde çalışıyoruz. 2017’nin Ağustos ayında Antalya’ya da bir şubemizi açtık. “Belediyelerdeki uygulamalar farklılık gösteriyor” Bayram Erdoğan’a bölgenin iş potansiyeli ve genel sıkıntıları ile ilgili de sorularımızı yönelttik. Erdoğan konu ile ilgili olarak genel sıkıntının Belediyelerin farklı uygulamalarından kaynaklı olduğundan bahsetti. Erdoğan; “Açıkçası Isparta’da konut fazlası var. Bu da sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü ödemeler müteahhitler tarafından genellikle nakit yerine daire şeklinde yapılıyor. Böyle olunca da daireler genellikle elimizde kalıyor diyebilirim. Dolayısıyla bizler daha çok Isparta dışındaki varlığımız ve sektördeki yılların getirdiği tecrübe ile iş yapıyoruz.  Isparta’da genellikle yerli asansör ağırlığı vardır. 100 asansörün 95’ini yerli yapılır. Kompanentler de yerli seçilir.  Ancak Isparta-Burdur-Antalya üçgeninde iş yapan bizlerin en büyük sıkıntısı Belediyelerin farklı uygulamaları diyebilirim. Bir diğer sorunda küçük bir yer olmasından kaynaklı olarak  zaman zaman kalifiye eleman sıkıntısı yaşayabiliyoruz.” şeklinde konuştu. Bayram Erdoğan’a misafirperverliği ile bölge hakkında verdiği önemli bilgiler için teşekkür ediyoruz.  
MAKSİLİFT – ONUR YİĞİT & İSA ÖNCEL
Antalya kökenli olan MAKSİLİFT, Burdur merkezinde faaliyet gösteriyor. Burdur ile ilgili bilgileri ise MAKSİLİF kurucuları Onur Yiğit ve İsa Öncel’den aldık. Burdur’da yükselen bir inşaat değeri olduğunu söyleyen Yiğit ve Öncel, Antalya kökenli olmalarına rağmen Burdur’da daha çok iş yapabildiklerini söylüyorlar. Makina Mühendisi olan Onur Yiğit Maksilif’in yapısını şöyle anlatıyor; “Maksilift 2015 yılında Antalya merkezli olarak kuruldu. 2016 yılında ise Burdur’da bir şube açtık. Şuan ise Isparta’ya şube açma hazırlığı içindeyiz. Montaj, bakım, revizyon, engelli asansörleri, yürüyen merdiven konusunda uzman personelimiz var. 18 personelimiz ile üç ilde hizmet veriyoruz.” Onur Yiğit ve İsa Öncel 2006 yılından beri tanışıyorlar ve beraber çeşitli firmalarda çalışmışlar. Bir araya gelip bir firma kurma kararlarını ise İsa Öncel anlatıyor; “Biz Antalya’da büyük bir firmada çalışırken tanıştık. Ben zaten Ispartalı’yım Onur Bey de Burdurlu. Bir süre sonra artık memleketimize dönmek ve beraber kendi işimizi yapma kararı aldık.” Antalya ve Burdur’un ardından Kosova’da da şubelerini açtılar Antalya ve Isparta’nın ardından Kosova’da hem imalat hem de montaj yapabilecekleri bir şirket daha kurarak ilk yurtdışı şubelerini açan Yiğit ve Öncel, sektörde hızla ilerleyen firmalardan birisi olarak markalarını yurtdışına taşıdı. ONUR YİĞİT: “Kosava’daki şubemizi açalı iki ay oldu. İlk hedefimiz ihracat yapabilmek ama bölgesel ihtiyaçlar bizi imalat ağırlıklı çalışmaya da yönlendiriyor diyebiliriz. Onun için en kısa zamanda Kosova’da imalat çalışmalarına da başlayacağız. Maksilift’in kurucu ortakları Onur Yiğit, İsa Öncel ve bölgede bize rehberlik eden Maksilift Satış Sorumlusu Tuğba İnan’a hem yurtiçi hem de yurtdışı çalışmalarında başarılar diliyor, Maksilift ailesinin Burdur’daki ev sahiplikleri için ayrıca teşekkür ediyoruz.