Başlamak İçin Geç Değil... Ön Montaj Ustası Yasemin Turgut

ÖZEL RÖPORTAJ: HABER ASANSÖRÜ

İki sene önce dergimizin bu bölümünü yapmaya başladığımızda biraz endişeliydik... Acaba sektörümüzdeki kadın iş gücünü ortaya çıkaracak sayıda örnek kadın ile tanımamız mümkün olabilecek mi, diye. Ancak üçüncü yılımıza adım attığımız ve on üçüncü sayımızı tamamladığımız bu günlerde, gördük ki örnek kadınlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Ve biz onların hikayelerini sizlere taşımaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz...

Bu defa yine fabrika koridorlarından ve farklı bir iş alanından bir isimin deneyimlerini aktaracağız sizlere. Sektörümüzdeki kadın iş gücünün önemli örneklerinden birini yansıtan bu isim  ise MERİH Asansör Ön Montaj Ustası ve Bölüm Şef Yardımcısı Yasemin Turgut....

 

Yasemin Hanım sizi kısaca tanıyarak başlayalım...

Tabi ki... Ben 40 yaşındayım. 20 yaşında bir oğlum, 14 yaşında bir kızım var. 5 yıldır Merih Asansör’de Ön Montaj biriminde çalışıyorum. Şuan da birimden çıkan tüm işlerin sorumluluğunu üstlenerek Ön Montaj Şef yardımcılığı görevini yürütüyorum. Yine sıklıkla montaj işini de sürdürüyorum.

Yaptığınız iş tam olarak nedir? Ön Montajdan biraz bahseder misiniz?

Bizim burada ön montaj olarak isimlendirdiğimiz birimde asansör kapısı ve kabinin alt parçalarını yapıyoruz. Kapı ve kabinlerin alt malzemeleri, fabrikanın ana montaj birimine geçmeden önce burada çok küçük parçalar halide bize geliyor ve bir bütün halinde çıkıyor. Kat aralarındaki panellerin altındaki makaralar, kapının bütün alt parçaları diyebileceğimiz elektrik kutusu, motorları, kaşık kilitleri gibi daha pek çok kilit sistemi burada birleştiriliyor. Ön Montaj biriminde her bir parçanın ayrı ayrı birleştirildiği masalar var. Her masanın işlevi ve çalışma disiplini farklıdır. Ben tüm masalarda yapılan işleri ayarı ayrı kontrol ediyorum, arkadaşlara iş dağıtımı yapıyorum ve yine parçaların montajı ile ilgileniyorum.

“Hiç bir şey için geç değil diyerek iş aramaya koyuldum”

Asansör sektörüne girmeniz nasıl oldu?

Ben evlendiğimde 19 yaşımdaydım. Dolayısıyla çok genç yaşta da anne oldum. Çalışmaya başlayana kadar ki hayatımda hep çocuklarım ve evim vardı. Tüm gayretim onları iyi bir şekilde yetiştirebilmekti. Ama artık çocuklarım büyüyüp de kendilerini kurtarmaya başladıklarında baktım ki çok boş zamanım kalıyor ve kendimi boşlukta hissettim. 34 yaşımdaydım ve hala bir şeylere başlamak, çalışma hayatına atılmak için zamanım var diye düşündüm. Hiç bir şey için geç değil diyerek iş aramaya koyuldum. Merih’ten önce başka bir fabrikada çalışıyordum. Daha sonra bir arkadaşımın bir asansör fabrikasında iş olduğunu söyledi. Ben hiç tereddüt etmeden geldim, fabrikayı gezdirdiler. 2014 yılında hemen çalışmaya başladım. 5 yıldır Merih ile birlikte hem iş hayatına hem de asansör sektörüne atılmış oldum.

“Kadınların el becerileri çok daha iyi”

Fabrikayı ve bu kadar mekanik bir işi birarada görünce, herhangi bir ön yargınız oldu mu?

İlk geldiğim zamanlar, kendimi işe ve çalışmaya çok odaklamıştım. Ön montaj birimindeki minik minik parçaları inceledim önce, sonar da kendi kendime; ben bunun üstesinden gelirim dedim. Çünkü bir yandan da montaj ile ilgili hiç bir bilgim ve eğitimim yoktu. Ama sabır ve azimle zaman içerisinde hepsini öğrendim. Bizim burada yaptığımız işte biraz da el becerisi ve pratiklik gerekiyor. Açıkçası bizim birim de kadınlar daha ağırlıkta çalışıyor çünkü kadınların el becerileri çok daha iyi. Ayrıca dikkat ve pratik zeka da önemli. Minik minik malzemelerden, işleyen bir makina çıkartıyoruz. O yüzden burada işe odaklanmak ve sabırla çalışmak çok önemli. Tek bir hata tüm çarkın yanlış islemesine yok açıyor.

“İşimi çok seviyorum”

Nasıl bir beş yıl geçti?

Açıkçası ilk zamanlarda zorladığım kısımlar olmadı demek yanlış olur. Çünkü koca bir bütünün küçük çarklarını burada birleştiriyoruz ve en ufak bir dikkat dağınıklığı tüm emeklerinizin boşa gitmesine yol açabiliyor. İşimde, adım adım bir merdiven çıkar gibi ilerledim. Şu anda işimi çok severek yapıyorum, bu gerçekten ön montaj birimimiz için önemli. Tüm arkadaşlarımız da bu bakış açısıyla çalışıyor burada.

“Burada güzel bir kadın gücü örneği var”

YASEMİN TURGUT: Ön Montaj biriminde, 6 kadın arkadaşımızla birlikte çalışıyoruz. Herkes birbiri ile uyum içerisinde çalışıyor. Yaptığımız işin doğru ve hatasız olması için burada uyum içinde olmamız önemli. Burada güzel bir kadın gücü örneği var. Herkes biribirine yaptığı işe saygılı, öğrenmeye açık ve meraklı.

İşinizi yaparken en hassas olduğunuz konu nedir?

Burada dikkat ve konsantasyon çok önemli. Dolayısyla iş esnasında asla bunun bozulmamasını önemsiyorum. Kat aralarındaki panel taşıyıcılarının bir çok çeşiti var. Onların kendi içlerinde alt parçaları var. Hangisinin nereye takılacağı gibi ayrıca detayları var. Dolayısıyla işin ciddiye alınması ve kimsenin kimsenin işini engelleyecek bir şeye yol açmamasını önemserim.

Gündelik hayatında kullandığınız asansörler dikkatinizi çeker mi, inceler misiniz?

Gündelik hayatımda genelde çevremdeki insanların tepkileri oluyor daha çok. Bir asansör bindiğimizde asansör montajı yapıyorum dediğim kişilerden mutlaka bir tepki alıyorum. “Nasıl yani koca asansörü sen mi montajlıyorsun” diyorlar. Ben de onlara tek tek asansörün parçalarını ve nasıl bir parçalar bütünü olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Onun dışında ister istemez benim de gözüm, kapı ve kabin parçalarına takılmıyor değil.

“GÜCÜM YETTİĞİNCE BU İŞİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİM”

 40 yalında iki çocuk annesi Yasemin Turgut Merih Asansör’ün Ön Montaj biriminin ustası ve Şef Yardımcısı olarak çalışıyor. İşini çok sevdiğini söyleyen Turgut, gücüm yettiğince bu işi yapmaya devam edeceğim diyor. Ön Montaj biriminde el kabiliyeti, pratik zeka ve dikkat odaklı işlerin yapılması sebebiyle kadın ağırlıklı bir birim olarak çalıştıklarını ifade ediyor.