Bakanlıkta Önemli Görüşme

“ASFED yönetimi  Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’yi ziyaret etti”

ASFED ( Asansör Sanayicileri Federasyonu ) Yönetim Kurulu, sektöre ilişkin belirledikleri önemli gündem maddeleri üzerine görüş alışverişinde bulunmak üzere, 1 Ağustos 2019’da Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede’yi ziyaret etti. Toplantının ana gündem maddeleri; kaliteli ürünleri ve işçiliği ile önemli bir aşama kaydeden yerli asansör sektörünün devlet nezdinde daha çok desteklenmesi, ihalelerle yabancı markalara yönlendiren şartnamelerin doğurduğu haksız rekabete dikkat çekmek ve yönetmeliklerde yorum farkından kaynaklanan mağduriyetlerin önlenebilmesi için ortak çalışmalar yapmak üzerineydi. Toplantıda ayrıca asansör sektörünün “stratejik sektör”  konumuna getirilmesinin önemi ve ihtiyacı üzerine ASFED’in değerlendirmeleri sunuldu.

Türkiye’nin dört bir tarafında faaliyet gösteren 17 asansör derneğinin birleşerek ASFED çatısı altında ortak görüşlerini sunduğu toplantıda, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede sektörde sıkça konuşulan ve federasyona aktarılan sektörel sorunların çözümü için yapıcı konuşmalar yaptı. ASFED heyeti adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik; “PGD cezalarından dolayı çok sıkıntılı durumların doğduğuna dair örnekler yaşıyoruz. Elbette burada biz asansörcülerin de hataları vardır. Ancak gerek yönetmelikteki yorum farklarından kaynaklanan, gerekse asansör konusun monte eden ya da üretici kesimi dışındaki paydaşlarının hatalarından kaynaklanan durumlar da olabilir. Türkiye’de daha kaliteli ve iyi asansörler için asansörcüler kadar diğer paydaşların da üzerlerine düşen görevleri yapmasını temenni ediyoruz” dedi.

 

BÜYÜKDEDE: “Asansör konusu Bakanlığımızın ana görevlerinden bir tanesidir”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sayın Hasan Büyükdede, sektörün önemini vurgulayarak “Asansör konusu Bakanlığımızın ana görevlerinden bir tanesidir. Son bir yıldır özellikle asansör ile ekip arkadaşlarımız ile birlikte çok yoğun bir mesai harcayarak, asansörleri nasıl daha iyi daha kaliteli hale getiririz üzerine çalışıyoruz. Denetimler burada önem arz ediyor çünkü biz işimizi sıkıya aldıkça sorunlar da daha çabuk çözüme ulaşıyor. Kırmızı etiketli asansör daha önce %50’ye varan oranlardaysa bugün sıkı denetimlerle bunu %20’ye kadar düşürebildik.”

BÜYÜKDEDE: “Amaç kaliteli iş yapanı korumak”

Büyükdede konuşmasında şunları da ekledi; “Gerek yönetmelikler, gerekse artan denetimler işini iyi yapan asansörcüleri korumaya yöneliktir. Eline her çanta alanın ben bakımcıyım, ben montajcıyım demesini engellememiz gerekiyor. Burada amaç kaliteli iş yapanı korumak kalitesiz işi ise oyun dışı bırakmaktır.”

 

BÜYÜKDEDE: “Piyasadaki tüm ürünler test edilecek”

İnsan yaşamının çok önemli bir parçası olan asansörlerin, sıfır hata ile çalışmasını hedeflediklerini de belirten Büyükdede kalitesiz ürünlere piyasada yaşama şansı tanımayacağının da altını çizdi. Büyükdede: “Kalitesiz iş yapma mantığını toptan değiştireceğiz. Eğer kalitesiz ürün yapmakta ısrarcı olan varsa bunun da takipçisi olacağız. Artık kalitesiz ürüne piyasada yaşam şansı tanımayacağının altını çizelim. Bunun için şu an BTSO MESYEB bünyesindeki test merkezinin laboratuvarlarıyla bir anlaşma imzaladık. Bunu biz çok önemsiyoruz. Burada piyasada üretilen tüm ürünler teste tabi tutulacak. Belirlenen ürün gruplarında piyasada sorunlu olduğu görülen tüm ürünler bu merkeze teste gidecek.” dedi.

 

ATİK: “Yetkin olmayan kişilerin firma açmasının önüne geçilmesi lazım”

ASFED adına konuşan Yönetim Kurulu Yusuf Atik ise ; “Aramızda çok iyi ve kaliteli işler yapan üreticiler ve montajcılar var. Ancak Türkiye’de asansör firması açmanın bu kadar kolay olması aramızdaki iyilerin adı, kötü ve kalitesiz iş yapanlarca gölgeleniyor. Yetkin olmayan kişilerin firma açmasının önüne geçilmesi lazım. ” dedi.

ATİK: “Kamu kuruluşlarının ithale yönlendirilmesi yerli asansörcülere yaşam şansı vermiyor”

Atik toplantıda özelikle kamu ihalelerinde doğrudan yabancı ürüne yönlendiren şartnameler hazırlandığına dair dokümanları ve bilgileri Sayın Bakan Yardımcısı Büyükdede ve heyetine sunarken, bunun yarattığı haksız rekabet ile mücadele edemediklerini dile getirdi. ATİK: “Pek çok örneği ile karşılaştığımız kamu ihalelerinde hazırlanan teknik şartnamelerde öyle maddeler konuluyor ki isim vermeden doğrudan yabancı bir markaya yönlendirme yapılıyor. Cumhurbaşkanlığı talimatı ile yerli ürüne öncelik verilmesi ile ilgili genelge olmasına rağmen kamu kuruluşlarının ithale yönlendirilmesi yerli asansörcülere yaşam şansı vermiyor. Teknik şartnamede yazan özellikleri tutan ürünlerimiz var, onu montaj edecek nitelikte montaj firmalarımız var ama ihaleye giremiyoruz” dedi.

BÜYÜKDEDE: “Üreten, monte eden ve servis yapan tüm ayakların beraber olduğu bir yapı kurmaya ihtiyacımız var”

Büyükdede, konu ile ilgili; yerli asansörcünün taleplerinde haklı olduklarını belirterek, yerlilik kullanımın arttırılması ile ilgili olarak Bakanlıkta yeni bir çalışma hazırladıklarını belirtti. Büyükdede; “Ülkemizde üretmek ile ilgili bir sıkıntımız yok. Asansör sektörü olarak ihtiyacımız olan üretilen ürünün kalitesinin iyileştirilmesine ihtiyacımız var. Yine bununla birlikte üreten, monte eden ve servis yapan tüm ayakların beraber olduğu bir yapı kurmaya ihtiyacımız var. Kombine çalışan ve güven veren bir mekanizma oluşturulmalı” dedi.

“Elimizdeki üretim gücünü nasıl daha iyi duruma getirebiliriz, bunun üzerine beraber çalışacağız” diyen Sayın Büyükdede yapıcı yaklaşımı ve çözüme odaklı yaklaşımlarıyla, Türkiye’de asansör sektörünün geleceği için önemli görüşler ortaya koydu.

Toplantıya Hasan Büyükdede ile birlikte, Ürün Güvenliği Daire Başkanı Mevlüt Hürol Metin, Asansör ve Teleferik Dairesi Başkanı Serkan Çelik,  Asansör ve Teleferik Dairesi Şube Müdürü İlyas Menderes Büyüklü, Asansör Şube Mühendisi Sedat Kaya katılırken, Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik başkanlığındaki ASFED heyetine ise ; Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Demirbağ, Yönetim Kurulu Üyeleri, Sabahatti Baki, Nuri Kuzan, Nermin Boyacıoğlu ve ASFED Müdürü Gülay Pala eşlik ettiler.