Asansörün Havası Pac. İle Değişecek

ASANSÖRÜN HAVASI PAC. İLE DEĞİŞECEK

Asansör Kabin Havasını Temizleyen Ünite Piyasaya Sürüldü”

Koronavirüs süresince asansörler bulaş riski açısında en riskli yerler olarak hep gündemimizde oldu. Hem kullanıcılar hem de asansör bakım ve montaj çalışanları açısından üst düzey tedbirlerin alındığı asansörlerin güvenli kullanımını arttırmak için ise Merih Asansör Ar-Ge Merkezi aracılığı ile üniversite sanayi iş birliği kapsamında önemli bir proje geliştirildi.  Temiz hava ve doğru havalandırma sistemlerinin önem kazandığı bu dönemde, Merih Asansörün piyasaya sürdüğü bu tasarım; havada kirliliği oluşturan toz gibi partiküller ile birlikte bakteri ve virüs gibi mikroorganizmaları %99,95 oranında temizleme özelliğine sahip. PAC. isimli ürün, yerli üretim olması ve asansör revizelerinde de kullanılabilir olması açısından  önem kazanıyor.

Koronavirüs ile değişen asansör ve yürüyen merdiven sistemlerine bir yenisini ekleyen PAC. ‘in tasarım sürecini ve özelliklerini Merih Asansör Genel Müdür Yardımcısı Emre Köroğlu anlattı.

“Asansör gibi küçük bir hacimde kısa süre bile olsa, sosyal mesafe olmaksızın seyahat etme fikri hiçbirimizin kulağına hoş gelmiyor”

Bu dönemde size gelen talepler ve deneyimleriniz neticesinde en çok hangi alanlarda ürün tasarımı ihtiyacına yöneldiniz?

EMRE KÖROĞLU: Bu süreçte hepimiz birçok şey öğendik. Bunların başında da günlük rutinlerimize farklı bir bakış açısıyla bakmak gelir sanırım. Virüsün bulaşma riskine karşı artan bir farkındalık seviyemiz var artık.  Bunun doğal bir sonucu olarak da bireysel önlemler almaya ve riskli gördüğümüz ortamlara girmekten kaçınmaya başladık. Bunun her gün deneyimlediğimiz bir örneği de asansörler. Bugün asansörü çağırmak ya da kabin içinden kayıt vermek için elimizle temas etmeden butona basacak yollar arıyoruz. Eğer kullandığımız asansörde bunun için bir önlem alınmadığını görüyorsak kendimiz pratik çözümler üretmeye çalışıyoruz. Örneğin, parmağımızı kullanmak yerine kürdan, anahtarlık gibi cisimler kullanmayı tercih etmek zaman zaman bizi rahatlatıyor ve güvende hissettiriyor. Ancak asansörlerin kullanım yeri ve yoğunluğuna bağlı olarak durum biraz değişebiliyor.  Çoğu zaman alacağımız bireysel önlemlerin ya da ürettiğimiz pratik çözümlerin yetersiz kalacağını tahmin edebiliyoruz artık. Örneğin asansör gibi küçük bir hacimde kısa süre bile olsa sosyal mesafe olmaksızın seyahat etme fikri hiçbirimizin kulağına hoş gelmiyor. Dolayısıyla bu gibi durumlarda ya asansörü kullanmaktan vazgeçiyor ya da asansörü kullanmak için biraz daha beklemeyi tercih ediyoruz. Yani temastan çok kabin içindeki havadan endişe ediyoruz. İşte bu yüzden Merih Asansör olarak bir çözüm üreteceksek, bu ihtiyaca odaklanmalıyız diye düşündük ve Üniversite-Sanayi iş birliğinin bir sonucu olarak Asansör kabin havasını temizleyen bir ünite ortaya çıkarttık.  

“Çok kısa sürede asansörün havası değişiyor”

PAC.’in teknik özelliklerinden ve ne gibi güvenlik önlemlerini içerdiğinden bahseder misiniz?

PAC. asansör kabinleri için hava temizleme ünitesi olarak tasarlandı.  Adı İngilizce (Purifiying Air for Cabins) ifadesinin kısaltmasından geliyor. En önemli özelliği çok katmanlı bir filtre yapısına sahip olması. Bu katmanlı yapı sayesinde havadaki kirliliği oluşturan toz gibi partiküller, bakteri virüs gibi mikroorganizmalar ve rahatsız edici kötü kokular %99,95 oranında temizleniyor. Üstelik bu hava temizleme işlemini saatte 150 m3’lük bir debiyle gerçekleştiriyor. Bu da; 800kg kapasiteli bir asansör kabininin iki dakikadan daha kısa bir süre içerisinde tüm havasının fitrelerden geçmesi anlamına geliyor.

“Farklı kapasitelere sahip asansörlerde kullanılabilme esnekliği sunuyor”

Mevcut asansörlerin revizesinde de uygulanabilirliği mümkün olacak mı? Asansörlere uygulanabilirliği hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Evet asansör revizeleri için de uygun olacak. Tasarımda özellikle bu konuyu ön planda tuttuk. 300x300x300mm’lık ölçülere sahip kompakt bir sistem olması mevcut asansörlere kolaylıkla uygulanabilmesini mümkün kılıyor. Konstrüksiyon ağırlığı ise yalnızca 6kg. Ayarlanabilen fan hızı sayesinde de farklı kapasitelere sahip asansörlerde kullanılabilme esnekliği sunuyor.